De schrijvers van het kookboek Falastin vinden de combinatie van vis en tahini meestal moeilijk te weerstaan, maar dit gerecht is ook erg lekker zonder de tahinisaus als je een snellere versie wilt maken of de aandacht bij de citroen wilt houden. 

Als u wel de tahinisaus gebruikt, maak dan dit basisrecept voor tahini dressing. Je kunt hem in de koelkast circa 4 dagen bewaren en hij is heerlijk om in voorraad te hebben en over allerlei soorten geroosterde groenten, vlees, vis en salades te sprenkelen.

Geroosterde kabeljauw met een korianderkorst

3 from 6 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Midden Oosters
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Dit recept vrijwel net zo snel klaar als fastfood. De bereiding duurt van het begin tot het einde niet langer dan 15 minuten. En waarschijnlijk kost het nog minder tijd om het op te eten.

Ingrediënten

  • 60 ml 60 olijfolie

  • 4 tenen 4 knoflook, fijngehakt

  • 50 gram 50 koriander, fijngesneden

  • 1 theelepel 1 kardemomzaad

  • 1 theelepel 1 komijnzaad

  • 1/2 theelepel 1/2 paprikapoeder

  • 1 theelepel 1 kurkuma

  • 1 theelepel 1 chilivlokken

  • 4 4 flinke stukken kabeljauwhaas (of andere duurzaam gevangen witte vis), met vel (ca. 700 g)

  • 4 4 grote, verse laurierbladeren

  • 2 2 citroenen: snijd een ervan in acht hele dunne plakken, en de andere over de lengte in vier parten, voor erbij

  • 4 eetlepels 4 tahinisaus voor erbij

  • Zout en zwarte peper

Bereiding

  • Zet een kleine pan met 2 eetlepels olie op halfhoog tot laag vuur. Bak de
    gehakte knoflook 10 seconden en voeg de koriander, specerijenmix, chilivlokken, theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe. Bak alles 4-5 minuten en roer regelmatig zodat de knoflook boterzacht wordt en neem de pan van het vuur.
  • Leg de kabeljauw op de velkant in een ovenschaal die met bakpapier is bekleed. Bestrijk de vis met de overgebleven 2 eetlepels olie. Bestrooi hem licht met zout en peper en schep op elk stuk filet een flinke lepel koriandermix. Strijk de mix uit zodat de hele bovenkant is bedekt.
  • Leg naar smaak op elk stuk filet een laurierblad en 2 plakjes citroen. Rooster de vis in de oven in 7-8 minuten gaar. Dien de filets meteen op, naar smaak besprenkeld met circa 1 eetlepel tahinisaus, en met een kwart citroen ernaast. 

Tips

  • Je kunt voor dit recept elke vlezige witte vis gebruiken: bijvoorbeeld zeebaars en heilbot. Het is ook heerlijk met zalm.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

"Sara en Sami hebben met hun FALASTIN het stokje van JERUZALEM overgenomen. Ook hun boek gaat over puur genot en daar kan ik voor instaan, want ze hebben in mijn aanwezigheid hun recepten getest."

- YOTAM OTTOLENGHI

Foto van auteurs Falastin

Falastin van Sami Tamimi & Tara Wigley

Falastin is het langverwachte vervolg op kookboek Jeruzalem. De co-auteurs van deze bestseller reizen door Bethlehem, Oost-Jeruzalem, Nablus, Jenin, Haifa, Akka, Nazareth, Galilea en de Westelijke Jordaanoever en nodigen je uit om de smaken uit chef Sami’s thuisland te ervaren.

Het eten is de perfecte mix van traditioneel en eigentijds, met recepten die al generaties lang zijn doorgegeven. Dit boek kwam tot stand in samenwerking met producenten en boeren uit Palestina en staat vol met hun verhalen.

Je vindt er recepten voor salades, broodjes, soepen en heel veel groenten-gerechten. Het voorwoord is van Chef-kok Ottolenghi.

Falastin bookcover

Falastin

  • Auteur | Sami Tamimi & Tara Wigley
  • ISBN | 9789059569928
  • Uitgever | Fontaine
  • Prijs | € 32,-

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten