Tajine van gerookte kabeljauw

Tajine is een Midden-Oosterse favoriet. Bij tajine recepten draait het er om, om de smaken van de ingrediënten te vangen in de aardewerken stoofpot waarin het wordt klaargemaakt. In dit recept zijn dat de smaken van de kabeljauw. Ik verzeker je, zo lekker heb je dit visje nog nooit gegeten. 

Lees hier meer over de geheime van de tajine en andere recepten, zoals kip met gezouten citroen.

tajine van gerookte kabeljauw

Je hebt het vast al snel gezien. De ingrediëntenlijst ziet er groot uit, maar laat je niet afschrikken! De meeste zul je waarschijnlijk al in huis hebben! 

 

Ben je ook zo dol op de Midden-Oosterse keuken?
Probeer dan ook borani van pompoen

Tajine van gerookte kabeljauw

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 80 ml olijfolie
  • 2 uien, in dunne ringen
  • 1 bol knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 eetl. kurkuma
  • 1 eetl. gemalen komijnzaad
  • 1 eetl. gemberpoeder
  • ½ eetl. gemalen zwarte peper
  • ½ theel. gemalen witte peper
  • ½ eetl. gedroogde dragon
  • 250 ml tahin
  • sap van 1 grapefruit
  • sap van 1 citroen
  • 1-2 mandarijnen of 1 sinaasappel, gepeld en grof gehakt
  • 240 ml witte wijn
  • zeezout vlokken en versgemalen zwarte peper
  • 750 g licht gerookte kabeljauw-, schelvis- of heilbotfilets
  • 2 eetl. amandelschaafsel, geroosterd
  • 2 eetl. pijnboompitten, licht geroosterd
  • verse dragon of koriander, fijngehakt, voor erbij 
  • partjes citroen, voor erbij

Aan de slag!

Verhit de oven tot 180 °C. Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olie.
Zet een koekenpan op halfhoog tot hoog vuur, voeg de overgebleven olie toe en bak de uien in 4-5 minuten licht goudbruin. Voeg de knoflook, specerijen en gedroogde dragon toe, draai het vuur halfhoog tot laag, zet een deksel op de pan en laat alles 2-3 minuten zachtjes bakken.

Klop intussen de tahin met het grapefruitsap, het citroensap en circa 250 ml water door elkaar. Het mengsel moet nog dik vloeibaar zijn; maak het niet te dun.

Voeg als de uien gaar en glazig zijn de mandarijnen toe, draai het vuur hoog en bak ze in circa 1 minuut rondom bruin. Giet de wijn erover en laat hem 1-2 minuten zachtjes inkoken en verdampen. Doe er zout en peper naar smaak bij. Klop het tahinmengsel door de saus en laat hem nog 1-2 minuten pruttelen tot hij gebonden is en het ernaar uitziet dat hij goed om de vis zal blijven hangen.

Leg de stukken visfilet in de ingevette ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper, zet de schaal in de oven en laat de vis in 10-12 minuten gaar en ondoorschijnend worden. Giet de warme tahinsaus over de vis en zet de schaal 2-3 minuten onder de hete grill. Bestrooi met geroosterd amandelschaafsel, pijnboompitten en verse dragon of koriander. Serveer de tajine meteen met partjes citroen erbij.

Dit zijn de mooiste kleurrijkste recepten

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten bookcover

Vond jij deze tajine ook zo lekker? Grote kans dat jij deze Kishkeeya soep ook niet kan weerstaan. Beide recepten komen uit ‘De gastvrije keuken van het Midden-Oosten’. 

In dit boekje vind je de echte klassiekers, waar je op een moderne manier van geniet. Bethany Kehdy geeft je een wereld vol kleur en smaak. 

Ook laat ze je precies zien hoe je de iets onbekendere ingrediënten gebruikt. Tegenwoordig kun je ze bijna allemaal bij de supermarkt halen! 

Koop ‘De gastvrije keuken van het Midden-Oosten’ hier op bol.com.

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

Auteur | Bethany Kehdy

Uitgever | Fontaine Uitgevers

Omvang | 272 pagina’s

ISBN | 9789059569294

Prijs | €27,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Tajine van gerookte kabeljauw
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email