Tajine is een Midden-Oosterse favoriet. Bij tajine recepten draait het er om, om de smaken van de ingrediënten te vangen in de aardewerken stoofpot waarin het wordt klaargemaakt. In dit recept zijn dat de smaken van de kabeljauw.
Ik verzeker je, zo lekker heb je dit visje nog nooit gegeten. Maak er deze tahini dressing bij en je gaat zeker smullen. 

Tajine van gerookte kabeljauw

3 from 10 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Midden-Oosten
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes


Je hebt het vast al snel gezien. De ingrediëntenlijst voor dit recept ziet er groot uit, maar laat je niet afschrikken! De meeste heb je waarschijnlijk al in huis! 

Ingrediënten

  • 80 ml 80 olijfolie

  • 2 2 uien, in dunne ringen

  • 1 bol 1 knoflook, gepeld en fijngehakt

  • 1 el 1 kurkuma

  • 1 el 1 gemalen komijnzaad

  • 1 el 1 gemberpoeder

  • 1/2 el 1/2 gemalen zwarte peper

  • 1/2 tl 1/2 gemalen witte peper

  • 1/2 el 1/2 gedroogde dragon

  • 250 ml 250 tahin

  • 1 1 grapefruit, sap

  • 1 1 citroen, sap

  • 1 - 2 1 - 2 mandarijnen of sinaasappel, gepeld en grof gehakt

  • 240 ml 240 witte wijn

  • Zeezout vlokken en versgemalen zwarte peper

  • 750 gram 750 licht gerookte kabeljauw-, schelvis- of heilbotfilets

  • 2 el 2 amandelschaafsel, geroosterd

  • 2 el 2 pijnboompitten, licht geroosterd

  • Verse dragon of koriander, fijngehakt, voor erbij

  • Partjes citroen, voor erbij

Bereiding

  • Verhit de oven tot 180 °C. Vet een ovenschaal in met 2 eetlepels olie.

    Zet een koekenpan op halfhoog tot hoog vuur, voeg de overgebleven olie toe en bak de uien in 4-5 minuten licht goudbruin. Voeg de knoflook, specerijen en gedroogde dragon toe, draai het vuur halfhoog tot laag, zet een deksel op de pan en laat alles 2-3 minuten zachtjes bakken.
  • Klop intussen de tahin met het grapefruitsap, het citroensap en circa 250 ml water door elkaar. Het mengsel moet nog dik vloeibaar zijn; maak het niet te dun.
  • Voeg als de uien gaar en glazig zijn de mandarijnen toe, draai het vuur hoog en bak ze in circa 1 minuut rondom bruin. Giet de wijn erover en laat hem 1-2 minuten zachtjes inkoken en verdampen. Doe er zout en peper naar smaak bij. Klop het tahinmengsel door de saus en laat hem nog 1-2 minuten pruttelen tot hij gebonden is en het ernaar uitziet dat hij goed om de vis zal blijven hangen.
  • Leg de stukken visfilet in de ingevette ovenschaal en bestrooi ze met zout en peper, zet de schaal in de oven en laat de vis in 10-12 minuten gaar en ondoorschijnend worden. Giet de warme tahinsaus over de vis en zet de schaal 2-3 minuten onder de hete grill. Bestrooi met geroosterd amandelschaafsel, pijnboompitten en verse dragon of koriander. Serveer de tajine meteen met partjes citroen erbij.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

Vond jij deze tajine ook zo lekker? Grote kans dat jij deze Kishkeeya soep ook niet kan weerstaan. Beide recepten komen uit ‘De gastvrije keuken van het Midden-Oosten’. 

In dit boekje vind je de echte klassiekers, waar je op een moderne manier van geniet. Bethany Kehdy geeft je een wereld vol kleur en smaak. Ook laat ze je precies zien hoe je de iets onbekendere ingrediënten gebruikt. Tegenwoordig kun je ze bijna allemaal bij de supermarkt halen! 

De gastvrije keuken van het midden oosten kookboek

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

  • Auteur | Bethany Kehdy
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Omvang | 272 pagina’s
  • ISBN | 9789059569294
  • Prijs | €27,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten