Kaneelbroodjes, ik eet ze het liefst nog een beetje warm met gesmolten bruine suiker en spicy kaneel. En een dikke laag roomkaas frosting mag natuurlijk ook niet ontbreken. Ik ben er dol op! 

Met dit recept begeleiden we stap voor stap naar deze guilty pleasure, waar je je vingers letterlijk bij aflikt. Ga zelf met de handen in het deeg, ga vouwen en lekker bakken. Dan heb je morgen heerlijke broodjes voor de lunch, of een zoete snack om van te genieten!

Bakken is fijn. In dit artikel lees je hoe je de lekkerste koekjes maakt en hier lees je recepten voor brood bakken!

Lees hier onder verder voor het kaneelbroodjes recept!

Kaneelbroodjes

0.0 from 0 votes
Course: Dessert, SnacksCuisine: Frans
Portie

12

Stuks
Bereidingstijd

30

minutes
Tijd om te rijzen

1

uur

Ingrediënten voor de kaneelbroodjes

  • 400 ml (half)volle melk

  • 100 gram roomboter

  • ​2 zakjes droge gist

  • ​100 gram witte kristalsuiker

  • ​750 gram tarwebloem

  • 1/2 theelepel zout

  • 2 theelepels gemalen kardemom

  • 4 eetlepels parelsuiker

  • 1 middelgroot ei

  • 100 gram roomboter

  • 100 gram witte kristalsuiker

  • 2 eetlepels kaneelpoeder

  • Voor de roomkaas frosting
  • 100 gram roomkaas op kamertemperatuur

  • 4 eetlepels ongezouten roomboter

  • 120 gram poedersuiker

  • 1 theelepel vanille-extract of een half vanillestokje

  • Snufje zout

  • 120 gram melk

Bereiding

  • Smelt de roomboter in een grote kookpan. Giet de melk in de pan en verwarm enkele minuten op een zacht vuurtje. Doe de pan van het vuur en voeg de twee zakjes gist toe. Roer doorheen het mengsel tot het glad is. Zet de pan even opzij.
  • Neem een grote kom en voeg hierin het zout, de suiker, de kardemon en de bloem toe. Houd een 1/5 van de bloem voor later. Kneed het deeg met de hand. Laat een halfuur rijzen onder een schone doek.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak ondertussen de deegvulling door de boter (op kamertemperatuur) te mengen met de suiker en het kaneelpoeder. Het moet een plakkerige donkerbruine pasta worden.
  • Haal het gerezen deeg uit de kom en duw de lucht eruit. Rol uit tot een deegrol van ongeveer 3 millimeter. Smeer de bruine kaneelpasta op het deeg en rol op tot een lange worst. Snijd deze in stukjes van ongeveer 3 centimeter.
  • Leg de kaneelbroodjes op de bakplaat, die je bekleed hebt met bakpapier. Laat opnieuw een halfuur rijzen. Bestrijk ze met een mengsel van losgeklopt ei en parelsuiker.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 190 graden en laat de kaneelbroodjes 8 à 10 minuten bakken.Kaneelbroodjes bakken
  • Hoe maak je roomkaas frosting?
  • Roer de roomkaas en de boter door elkaar, tot je een gladde massa hebt. Voeg de vanille en het zout toe en roer het geheel door. Doe nu de poedersuiker erbij en roer het tot een egaal geheel. Voeg al roerend de melk erdoor. Het mengsel moet dik maar vloeibaar zijn.
  • Doop de bovenkant van de kaneelbroodjes in de de frosting en laat het hard worden.
  • Je kunt de frosting ook over de broodjes gieten. Zet de koffie maar alvast aan.

Tips

  • Voor een verrassende smaak kun je een paar rozijnen in de rollen verwerken.
  • In plaats van roomkaas frosting is het heerlijk om een topping te maken van kruimeldeeg. Meng gelijke hoeveelheden, suiker, boter en bloem door elkaar en verkruimel het deeg over de ongebakken kaneelbroodjes.
  • Bak de broodjes dicht tegen elkaar in en ovenschaal. Zo blijven ze lekker smeuïg en drogen ze niet zo snel uit.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat zijn kaneelbroodjes?

Kaneelbroodjes, cinnamon rolls of danish zijn kruidige ronde deegrolletjes, met een zoete vulling van suiker, boter en kaneel. Deze lekkernij vindt z’n oorsprong in Zweden en Denemarken

Elk jaar op 4 oktober vieren de Zweden feest. Want die dag is Kanelbullens Dag. Dag van het kaneelbroodje. De Kanelbulle wordt voornamelijk als ontbijt gegeten of tijdens de Fika (traditionele koffiepauze) en geef ze eens ongelijk. Het is altijd de juiste tijd voor een heerlijk kaneelbroodje, toch?

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten