Kaneelbroodjes met spicy kaneel en gesmolten bruine suiker! [recept]

Een van de bekendste 'gerechten' van Kopenhagen, het kaneelbroodje. Het liefst nog een beetje warm met gesmolten bruine suiker en spicy kaneel. Ik ben er dol op. En je hoeft daarvoor helemaal niet het vliegtuig in. Je maakt echt lekkere kaneelbroodjes gewoon zelf.

Want elke dag is een goede dag voor lekkere zoete kaneelbroodjes! Ga zelf met de handen in het deeg, ga vouwen en lekker bakken. Dan heb je morgen heerlijke broodjes voor de lunch.

Met originele recept uit 'Kopenhagen' ben je verzekerd van knapperige kaneelbroodjes zoals ze bedoeld zijn. Aan de slag! 

Kaneelbroodjes | Kanel Snurre

kaneelbroodje

Wat heb je nodig?

Gebak | 12 stuks

Voorbereiding: 1 uur | Rijzen: 2,5 uur | Bereiding: 25-30 minuten

kaneel stokjes
  • 3,5 dl volle melk
  • 2 kaneelstokjes (of 6 kardemonpeulen - grof gekneusd, zodat het zaad zichtbaar is)
  • 200 g boter - in blokjes
  • 500 g durumbloem
  • 225 g suiker
  • 7 g instantgist
  • 2 el kaneel of kardemompoeder
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl zonnebloemolie - voor het invetten
  • 1 eidooier - losgeklopt
  • 2 el melk
  • 2-3 el parelsuiker

Aan de slag!

Verwarm de melk, kaneelstokjes en 50 g boter. Doe de bloem, 75 g suiker, de gist en 1 theelepel kaneel in een staande tafelmixer met deeghaak. Voeg het zout toe en meng alles.


Haal de kaneelstokjes uit de melk en schenk de melk bij het mengsel. Kneed het deeg tot een bal en leg het in een met olie ingevette kom; rol het door de kom, zodat het bedekt raakt met de olie. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume verdubbeld is.


Roer 1 theelepel kaneel door 150 g suiker. Zet 3 eetlepels apart en roer de rest van de kaneelsuiker door de rest van de boter.


Sla de lucht uit het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot 35 x 45 cm. Leg het met de lange kant naar je toe en besmeer met de kaneelboter. Vouw het bovenste derde deel van het deeg naar onderen en dan het onderste derde deel naar boven. 



kaneelbroodjes


Snijd het deeg in twaalf repen van 3,5 x 11 cm en elke reep in de lengte bijna helemaal doormidden. Draai de twee 'benen' elke drie keer, zodat je een gedraaide knoop krijgt. Stop de uiteindes onder het broodje.


Leg de broodjes op twee met bakpapier beklede bakplaten. Dek ze af en laat ze rijzen tot ze in volume zijn verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 °C (gasstand 5). Bestrijk de broodjes met het ei, bestrooi ze met de parelsuiker en bak ze in 25-30 minuten goudbruin.


Verwarm de bewaarde kaneelsuiker met 50 ml water tot de suiker oplost. Laat de siroop 3 minuten koken en dan afkoelen. Bestrijk de broodjes er tijdens het afkoelen twee tot drie keer mee.

...

kaneelbroodje met thee
Wil je meer Deense recepten? Koop 'Een culinair bezoek aan Kopenhagen' hier!

Culinair uitstapje

Het recept in dit artikel komt uit het boek 'Een culinair bezoek aan Kopenhagen'. In het boek nemen Christine Rudolph en Susie Theodorou je mee op een culinaire reis naar Kopenhagen en laten je kennismaken met een cultuur waarin je zowel de Deense geschiedenis als invloeden uit de hele wereld terugvindt.

Een culinair bezoek aan Kopenhagen


Auteur | Christine Rudolph & Susie Theodorou
Uitgever | Karakter Uitgevers B.V.
Technische gegevens
Omvang: 224 pagina’s
EAN 978 9045 217 048
Prijs: € 27,99

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email