De kapsalon. Een nachtmerrie voor iedereen die op zijn gewicht wil letten. Waarom? Omdat je met de kapsalon in één klap een hele week sporten door je giecheltje duwt. Tegelijkertijd is de kapsalon ook ontzettend onweerstaanbaar. Want wie na het stappen lijdt aan een heftige hongerklop, of op zondag geen kookinspiratie kan op doen, kiest de kapsalon.
Er is veel te vertellen over de meest ongezonde snack ter wereld, maar hoe máák je nou een kapsalon? Omdat gezondheid best belangrijk is, kun je hier een recept voor een kapsalon met rijst vinden. Natuurlijk mag je ‘m ook met patatjes maken, maar dat is geheel op eigen risico!
Hoe (on)gezond is een kapsalon?
Wat is er dan zo ongezond aan de kapsalon? Wat maakt deze snack tot de aartsvijand van elke diëtist? Hoe kunnen er in dit aluminium bakje met wat friet, vlees en sla, toch zoveel meer calorieën zitten dan in een gezellig patatje met een kroketje? Belangrijkste vraag is natuurlijk hoevéél calorieën dat dan zijn. Nou, een gemiddelde kapsalon bevat rond de 1250 kCal, terwijl een patatje mayo met kroket ongeveer 600 calorieën binnenkrijgt.
Als je een kapsalon eet, heb je al meteen 66 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan calorieën opgeslokt. Mits je de mediumversie neemt. Een grote kapsalon kan tot 2000 calorieën bevatten. Hoef je maar één keer per dag te eten.
Vet en koolhydraten
Wat de kapsalon zo calorierijk – en daarmee zo ongezond – maakt, is de combinatie van veel vet en veel koolhydraten. Deze snack is gemaakt van patat, van nature rijk aan heel, heel veel koolhydraten. Verder wordt er vet vlees aan toegevoegd, gevolgd door een vet stukje kaas en afgemaakt met lekkere vette mayonaise en knoflooksaus.
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
Frankenstein van een Rotterdamse kapper
Maar uit welke obscure krochten van de snackbarindustrie is de kapsalon eigenlijk gekropen? Wie heeft na sluitingstijd, in een donker hoekje, lopen ‘frankensteinen’ met patat, vlees en saus en bracht uiteindelijk deze caloriebom ter wereld? De ontstaansgeschiedenis van de kapsalon is een stuk onschuldiger dan je misschien zou vermoeden.
Het begon in 2003 in de Rotterdamse snackbar El Aviva. Twee deuren naast de snackbar had ene Nathaniël Gomes een kapperszaak. Nathaniël werd elke middag getergd door flinke trek. Hij bestelde regelmatig een shoarmaschotel met patat bij de naastgelegen snackbar. Maar zo’n schotel is helemaal niet zo makkelijk eten. Nee, je moet er echt voor gaan zitten met je mes en vork. Daarom vroeg de Rotterdamse kapper op een middag aan de jongens van El Aviva of ze alle ingrediënten van de shoarmaschotel niet in een aluminiumbakje konden doen. Zo geschiedde.
De kappersklanten en buurtbewoners vonden de snack maar wat interessant en wilden ook wel eens de creatie uitproberen. Nathaniël vertelde geïnteresseerden altijd hetzelfde: ‘Ga gewoon naar El Aviva en zeg dat je een “Kapsalon” hebben wil.’ De snack vond gretig aftrek en het duurde niet lang voordat andere snackbars in de omgeving ook een kapsalon op hun menu zetten.
Na Rotterdam volgde heel Nederland en ook in België is de snack zeer populair. In 2017 was er zelfs een korte hype in de Nepalese hoofdstad Kathmandu; een kok introduceerde na een reis in Nederland de kapsalon in het bergachtige land.