Alle geheimen van de kapsalon ontrafeld

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

De kapsalon. Een nachtmerrie voor iedereen die op zijn gewicht wil letten. Waarom? Omdat je met de kapsalon in één klap een hele week sporten door je giecheltje duwt. Tegelijkertijd is de kapsalon ook ontzettend onweerstaanbaar. Want wie na het stappen lijdt aan een heftige hongerklop, of op zondag geen kookinspiratie kan op doen, kiest de kapsalon. Lees hier alles wat je ooit hebt willen weten over Neerlands meest ongezonde snack!

Fusion!

Wat maakt die kapsalon dan zo onweerstaanbaar? Dat zit ‘m in de combinatie van een aantal charmante eigenschappen. Allereerst is de kapsalon een ultiem fusiongerecht. Ja, echt waar, de ordinaire kapsalon is eigenlijk een culinair hoogstandje. Verschillende werelden en verschillende keukens komen in deze bak met patat en vlees bij elkaar. Het is die Nederlandse patat en mayonaise, die wordt belegd met Turkse shoarma, gevolgd door Mediterraanse groenten en kruiden, die de kapsalon die typische en onweerstaanbare smaak geven.

Kapsalon3

De beroemde kapsalon

Het gerecht wordt afgemaakt met een flinke klodder knoflooksaus uit Anatolië , sambal uit Indonesië en een stukje Nederlandse (jonge) kaas. Dat al deze bijzondere en eigen ingrediënten zo goed bij elkaar zouden passen, is zeker een klein wonder te noemen. Zoiets exotisch wil je uitproberen!

Met rijst of piccalilly?

Verder kun je eindeloos variëren met de kapsalon. Gebruik in plaats van shoarma, stukjes kip of gekruide döner. Doe eens iets anders met de groente of vraag je plaatselijke snackbar om mosterd en piccalilly te gebruiken in plaats van mayo en sambal – geen idee of dat lekker is overigens. Als je een kapsalon eet, is de ingrediëntenlijst van de plaatselijke kebabtent je speeltuin. Alles mag in de kapsalon. Onze persoonlijke favoriet is de kapsalon met rijst. De patat in deze snack wordt vervangen door rijst die gekookt is op Turkse wijze. Heel erg lekker en ietsje minder ongezond.

Calorieën tellen

Kapsalon1

Een close-up; lekker hè!

Wat is er dan zo ongezond aan de kapsalon. Wat maakt deze snack tot de aartsvijand van elke diëtist? Hoe kunnen er in dit aluminium bakje met wat friet, vlees en sla, toch zoveel meer calorieën zitten dan in een gezellig patatje met een kroketje? Belangrijkste vraag is natuurlijk hoevéél calorieën dat dan zijn. Nou, een gemiddelde kapsalon bevat rond de 1250 kCal, terwijl een patatje mayo met kroket ongeveer 600 kCal binnenkrijgt.

Als je een kapsalon eet, heb je al meteen 66 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan calorieën opgeslokt. Mits je de mediumversie neemt. Een grote kapsalon kan tot 2000 kCal bevatten. Hoef je maar één keer per dag te eten.

Vet en koolhydraten

Wat de kapsalon zo calorierijk – en daarmee zo ongezond – maakt, is de combinatie van veel vet en veel koolhydraten. Deze snack is gemaakt van patat, van nature rijk aan heel, heel veel koolhydraten. Verder wordt er vet vlees aan toegevoegd, gevolgd door een vet stukje kaas en afgemaakt met lekkere vette mayonaise en knoflooksaus. Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.

Frankenstein van een Rotterdamse kapper

Maar uit welke obscure krochten van de snackbarindustrie is de kapsalon eigenlijk gekropen? Wie heeft na sluitingstijd, in een donker hoekje, lopen ‘frankensteinen’ met patat, vlees en saus en bracht uiteindelijk deze caloriebom ter wereld? De ontstaansgeschiedenis van de kapsalon is een stuk onschuldiger dan je misschien zou vermoeden.

Kapsalon2

El Aviva, waar het allemaal begon!

Kapsalon, hoe maak die? [recept]

Het begon in 2003 in de Rotterdamse snackbar El Aviva. Twee deuren naast de snackbar had ene Nathaniël Gomes een kapperszaak. Nathaniël werd elke middag getergd door flinke trek. Hij bestelde regelmatig een shoarmaschotel met patat bij de naastgelegen snackbar. Maar zo’n schotel is helemaal niet zo makkelijk eten. Nee, je moet er echt voor gaan zitten met je mes en vork. Daarom vroeg de Rotterdamse kapper op een middag aan de jongens van El Aviva of ze alle ingrediënten van de shoarmaschotel niet in een aluminiumbakje konden doen. Zo geschiedde. De kappersklanten en buurtbewoners vonden de snack maar wat interessant en wilden ook wel eens de creatie uitproberen. Nathaniël vertelde geïnteresseerden altijd hetzelfde: ‘Ga gewoon naar El Aviva en zeg dat je een “Kapsalon” hebben wil.’ De snack vond gretig aftrek en het duurde niet lang voordat andere snackbars in de omgeving ook een kapsalon op hun menu zetten. Na Rotterdam volgde heel Nederland en ook in België is de snack zeer populair. In 2017 was er zelfs een korte hype in de Nepalese hoofdstad Kathmandu; een kok introduceerde na een reis in Nederland de kapsalon in het bergachtige land.

Er is dus veel te vertellen over de meest ongezonde snack ter wereld, maar hoe máák je nou een kapsalon? Omdat gezondheid best belangrijk is, kun je hier een recept voor een kapsalon met rijst vinden. Natuurlijk mag je ‘m ook met patatjes maken, maar dat is geheel op eigen risico!

Snack | Eén Kapsalon

Ingrediënten (kapsalon):
  • 1 el gezouten roomboter
  • 150 ml water
  • ¼ bouillonblokje (kip)
  • 100 gr rijst
  • 150 gr kebap (uit de diepvries)
  • 1 ui
  • 50 gr geraspte kaas
  • 50 gr ijsbergsla
  • 1 tomaat
  • ¼ komkommer
Ingrediënten (saus):
  • 3 el mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 el sambal
  • ½ el bieslook (fijngehakt)           
  • snufje peper
  • snufje zout

Aan de slag!

Kook de rijst op Turkse wijze. Dat doe je als volgt. Verhit in een koekenpan een klontje boter. Bak hierin de rauwe rijst een minuutje of vijf. Doe 150 ml water in een pan en smelt daarin een kwart bouillonblokje. Breng het water aan de kook, doe de rijst erin en zet op een laag vuurtje met de deksel erop. Kook de rijst 10 minuten. Verwarm de oven voor op 180 ° Celsius.  Zet nu het vuur van de rijst uit en laat 10 minuten staan. Snijd een uitje in halve ringen en bak dit uitje, samen met de diepvrieskebab, in een koekenpan. 

Meng in een kommetje alle sausingrediënten om de saus te maken. Pak een bakje van aluminium. Schep daarin de rijst en daarover de kebab met ui. Strooi er geraspte kaas overheen en bak in de oven gedurende 10 minuten. Snijd ondertussen de ijsbergsla, de tomaat en de komkommer. Doe de groenten in een kom een voeg de saus eraan toe. Roer alle ingrediënten door elkaar. Als de kapsalon uit de oven kan, schep je de mix van salade en saus over het gerecht heen. Klaar is kees. Eet smakelijk en succes met sporten!

Kapsalon4

Turkse rijst (Pilaf) is een stuk gezonder dan patat

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?