De mise en place begint ’s ochtends vroeg of een dag eerder al. De eerste wandelaars druppelen iets voor twaalven ’s middags binnen. Een goeie vierhonderd gasten later, trekt de laatste wandelaar tegen zessen ’s avonds de deur achter zich dicht. Dat moet slopend zijn. Als de Rotterdamse marathon, maar dan op en neer. Om dat te check, check, dubbel checken bellen we stipt om 17.01 uur met Pety Breugem, chef en mede-eigenaar van het Rotterdamse restaurant Karakter.

Is er nog iets over van dat Rotterdamse karakter, na zoveel uren knallen in de keuken?

Pety: “Ik ben vooral opgelucht dat alles goed is gegaan. Vorig jaar deden we voor de eerste keer mee met de WijnSpijs Wandeling, maar hadden we op het moment suprême een zieke. Dat was nogal aanpoten. Deze keer stonden we gelukkig met genoeg man: drie koks, vier man in de bediening en ’n afwasser. Dat ging perfect. “

Rotterdam sfeer

Wat komt er als eerst in je op als je terugdenkt aan vandaag?

Pety: “De hoeveelheid. Op een gegeven moment ben je op de helft en denk je: we zijn pas op de helft… De grote spits lag bij Karakter tussen 13.00 en 14.00 uur. Dat was echt even een tandje bij schakelen. Op een gegeven moment zit je in een flow en gaat het op routine.”

Wat hebben jullie de WijnSpijs-wandelaars voorgeschoteld?

Pety: “Een rouleau van biologisch hoender. Met eekhoorntjesbrood, gerookte aardpeer en diverse radijssoorten. Het is een gerechtje dat ik zelf bedacht heb. De aardse smaken van de aardpeer worden door het roken nog sterker. De radijsjes zorgen voor een knapperig frisje. En het eekhoorntjesbrood voor een intense smaak.”

En wat werd daar bij gedronken?

Pety: “Een rode Braucol. Niet te krachtig, want dat zou de prachtige smaak van de hoender vervlakken. De Franse wijn heeft een korte houtrijping gehad en is in samenwerking met onze wijnleverancier Domaine Z geselecteerd.”

Rode wijn

Hoe waren de reacties van de wandelaars?

Pety: “Positief. We hebben aan iedereen gevraagd of het naar wens was en geen slechte reacties gehoord. De wijn viel zo goed in de smaak, dat we er zelfs een aantal flessen van verkocht hebben. En veel mensen gaven aan snel een keer bij ons te komen eten. Een groot compliment! Uit de vorige WijnSpijs Wandeling hebben we ook veel gasten gehad die terugkwamen. Ontzettend leuk.”

Zijn jullie de volgende WijnSpijs Wandeling weer van de partij?

Pety: “Zeker! Als er iedere maand een wandeling in Rotterdam was, zou ik iedere maand meedoen. Binnenkort ga ik zelf meelopen in Scheveningen, daar kijk ik erg naar uit.”