Kässknepfle, is een gerecht dat voor de meeste thuiskoks wat uitleg nodig heeft. Ik kende het in elk geval nog niet. Maar eenmaal gemaakt en gegeten, ben ik om. 

Deze deegballetjes uit de Elzas zijn te vergelijken met de Duitse en Oostenrijkse spätzle. Ze hebben ook wel wat weg van Italiaanse gnocchi. Passende bij de Elzasser keuken is deze pastavorm steviger dan je gewend bent. Het ‘Käss’ in de naam slaat namelijk op de volle kwark die het hoofdingrediënt is. 

Kässknepfle met cantharellen

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: HoofdgerechtKeuken: Frans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

40

minuten
Kwark uithangtijd

1

nacht

Deze pasta is van zichzelf zo lekker dat het niet geen saus nodig heeft. Dit recept van Gérard Goetz, met een beetje boter en cantharellen, is perfect om je wat meer in de pastasoorten van Midden-Europa te verdiepen. Maak het ook! 

Cantharellen zijn erg populair in de Franse keuken. Deze paddestoel heeft een licht pepertje en een heerlijke structuur. Perfect te combineren met een de volle Kässknepfle. In het wild groeien cantharellen alleen in de nazomer en herfst. Deze toppaddestoelen worden gelukkig ook gekweekt en zijn nu het hele jaar verkrijgbaar. 
 
Voor dit recept moet je de kwark een nacht uithangen. Begin dus op tijd. Verder is het eigenlijk zo gepiept. Wat ik vooral een voordeel vind is dat je – zoals bijvoorbeeld wel vaak bij andere gnocchi achtige recepten – niet ook nog een saus hoeft te maken. En dat scheelt natuurlijk toch

Ingrediënten

  • 900 gram kwark (40% vet)

  • 5 eieren

  • 400 gram bloem

  • 3 sjalotten, gesnipperd

  • 250 gram verse cantharellen

  • 1 teen knoflook

  • 80 gram bladpeterselie

  • Boter

  • Zout, versgemalen peper

  • Versgeraspte nootmuskaat

Bereiding

  • Laat de kwark een nacht uitlekken. Schep de uitgelekte kwark de volgende dag in een kom. Roer de eieren erdoor en schep daarna de bloem, 2 van de 3 fijngehakte sjalotten en 50 g fijngehakte peterselie erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Breng in een grote pan licht gezouten water aan de kook. Vorm met behulp van een eetlepel quenelles van het kwarkmengsel en laat ze voorzichtig in het zacht kokende water glijden. Pocheer ze 5 minuten.
  • Laat de quenelles afkoelen in ijswater en dan uitlekken. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de quenelles mooi goudbruin. Leg ze apart.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de knoflook en de overgebleven sjalot glazig. Voeg de cantharellen toe en bak ze 3-4 minuten mee.
  • Strooi dan de overgebleven peterselie erbij. Voor het opdienen kun je de Kässknepfle kort met de cantharellen meebakken, dat is nog lekkerder

    Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Cantharellen

Receptfoto: © Louis Laurent Grandadam

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten