Kässknepfle uit de Elzas | Pasta maar dan heel anders [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Kässknepfle, is een gerecht dat voor de meeste thuiskoks wat uitleg nodig heeft. Ik kende het in elk geval nog niet. Maar eenmaal gemaakt en gegeten, ben ik om. 

Deze deegballetjes uit de Elzas zijn te vergelijken met de Duitse en Oostenrijkse spätzle. Ze hebben ook wel wat weg van Italiaanse gnocchi

Passende bij de Elzasser keuken is deze pastavorm steviger dan je gewend bent. Het ‘Käss’ in de naam slaat namelijk op de volle kwark die het hoofdingrediënt is. 

Deze pasta is van zichzelf zo lekker dat het niet geen saus nodig heeft. Dit recept van Gérard Goetz, met een beetje boter en cantharellen, is perfect om je wat meer in de pastasoorten van Midden-Europa te verdiepen. Maak het ook! 

Kässknepfle recept

Cantharellen zijn erg populair in de Franse keuken. Deze paddestoel heeft een licht pepertje en een heerlijke structuur. Perfect te combineren met een de volle Kässknepfle. In het wild groeien cantharellen alleen in de nazomer en herfst. Deze toppaddestoelen worden gelukkig ook gekweekt en zijn nu het hele jaar verkrijgbaar. 

 

Voor dit recept moet je de kwark een nacht uithangen. Begin dus op tijd. Verder is het eigenlijk zo gepiept. Wat ik vooral een voordeel vind is dat je – zoals bijvoorbeeld wel vaak bij andere gnocchi achtige recepten – niet ook nog een saus hoeft te maken. En dat scheelt natuurlijk toch.  

Recept | Kässknepfle met cantharellen

Hoofdgerecht | 6 personen
Ingrediënten
  • 900 g kwark (40% vet)
  • 5 eieren
  • 400 g bloem
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 250 g verse cantharellen
  • 1 teentje knoflook
  • 80 g bladpeterselie
  • boter
  • zout, versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
Cantharellen voor quenelles

Kässknepfle in 5 stappen!

Stap 1

Laat de kwark een nacht uitlekken. Schep de uitgelekte kwark de volgende dag in een kom. Roer de eieren erdoor en schep daarna de bloem, 2  van de 3 fijngehakte sjalotten en 50 g fijngehakte peterselie erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Stap 2

Breng in een grote pan licht gezouten water aan de kook. Vorm met behulp van een eetlepel quenelles van het kwarkmengsel en laat ze voorzichtig in het zacht kokende water glijden. Pocheer ze 5 minuten.

Stap 3

Laat de quenelles afkoelen in ijswater en dan uitlekken. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de quenelles mooi goudbruin. Leg ze apart.

Stap 4

Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de knoflook en de overgebleven sjalot glazig. Voeg de cantharellen toe en bak ze 3-4 minuten mee.

Stap 5

Strooi dan de overgebleven peterselie erbij. Voor het opdienen kun je de Kässknepfle kort met de cantharellen meebakken, dat is nog lekkerder

Eet smakelijk!

Verder koken?

Pasta Mafaldina
Laura Lemmers

Pasta recepten

spaghetti, lasagne, gnocchi, ravioli of rigatoni WAT ETEN WE VANDAAG? Direct naar recepten Pasta recepten Hoeveel pasta soorten zouden er zijn? Duizenden denk ik. Elk

Lees verder »
Quenelle maken

Wat zijn Quenelles?

Quenelle is een naam die je misschien nog niet kent. Je bent sowieso wel bekend met de vorm. Dit leuke ovale vormpje gemaakt met twee lepels zie je erg vaak bij desserts in restaurants. Zeker de betere chefs verkiezen een quenelle als vorm vaak boven een saai bolletje als ze ijs of mousse serveren. 

Men denkt dat de Romeinen deze manier van opdienen als kenden. De echte doorbraak van de quenelle als techniek kwam in de jaren 50 in Frankrijk. Oorspronkelijk bestonden ze voornamelijk uit witte vis- of vleesmengsel, geserveerd met een kreeftensaus. Langzamerhand zag men in dat de vorm eigenlijk altijd toepasbaar is. 

Je maakt een quenelle het makkelijkst door met een eetlepel een flinke schep van een crèmeachtig mengsel te nemen. Dit mengsel schep je dan heen en weer tussen twee lepels terwijl je een steeds rondere vorm maakt. 

Je leert quenelles maken het snelst als je dit filmpje kijkt!

elzas boek

Elzas

Dit recept komt uit dit boek, Elzas.

De Elzas is een streek die je aandacht verdiend. Gelukkig is restaurateur Gérard Goetz dé man om je dit gebied beter te leren kennen. Hij kent de mooiste streekproducten, de beste – ambachtelijke – producenten en de lekkerste gerechten waar de omgeving om bekend staat. In het prachtige boek Elzas neemt hij je mee op een gastronomische reis door deze inspirerende streek.

  • Elzas | Een gastronomische streek
  • Gérard Goetz
  • ISBN 9789045217192
  • Karakter Uitgevers
  • € 35,-
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?