Waanzinnige kebab van kip met kurkuma [RECEPT]

Celine
Celine

Dit heerlijke kipkebab met kurkuma recept is veelzijdig en je kunt er gemakkelijk mee variëren.

Je kunt deze kebab namelijk met wraps, rijst, friet of los serveren. 

Kebab komt oorspronkelijk uit Turkije. In het traditionele recept wordt er lamsvlees gebruikt, in dit recept gebruiken wij kip. Lamsvlees is erg lekker, maar kip is een stuk gezonder, en overigens ook heel lekker!

Toch benieuwd naar gerechten met lamsvlees? Probeer dan deze kofte!

Kebab Koobideh

Recept | Kipkebab met kurkuma

Hoofdgerecht | 4-6 personen
Ingrediënten
  • 4 kipfilets (ca. 650 gr)
  • zoete chilisaus, voor erbij

Voor de marinade:

  • 5 cm verse kurkumawortel (o.a. toko), geschraapt en fijngeraspt
  • 1 el knoflookgranulaat
  • fijngeraspte schil en sap van 1 onbespoten limoen
  • 2 el yoghurt
  • 1 flinke el vloeibare honing
  • 1 el olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Zo maak je kipkebab met kurkuma

Stap 1

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een plastic diepvriesbak.

Stap 2

Snijd de kipfilets in de lengte in 3 even lange repen. Leg ze in de marinade en sluit de bak af met een deksel. Schud goed om de kip met de marinade te bedekken. Laat de kip 30 minuten tot 1 uur of als je wilt een hele nacht in de koelkast marineren.

Stap 3

Grillen

Rijg de repen gemarineerde kip op kleine houten of metalen spiesen. Gril ze 3 tot 4 minuten per kant op hoog vuur in een grillpan, of tot ze mooi bruin en gaar zijn. 

Oven

Of verwarm de oven voor tot de hoogste temperatuur (het liefst een heteluchtoven). Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Leg de kebabs op de beklede bakplaat en braad ze 10 tot 12 minuten, of tot ze gaar zijn. Serveer direct met zoete chilisaus.

[TIP] De kebabs kunnen op het fornuis of in de oven. Je kunt deze kebabs ook op de barbecue roosteren. Week als je houten spiesen gebruikt ze 30 minuten voor gebruik in water. Rooster de kebabs 5 tot 6 minuten per kant op vrij laag vuur tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Kebab, wat is dat eigenlijk?

Het woord kebab stamt uit het Perzisch en betekent geroosterd vlees. Het dus een verzamelterm en dus meer dan alleen die reepjes vlees in een broodje met een klodder knoflooksaus.

Kebab zoals we het kennen vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten, maar je vindt kebabs overal rond de Middellandse Zee, de Balkan, het Midden-Oosten, Centraal Azië en zelfs in India.

Bij ons zijn de Turkse Kebabs veruit het bekendst en het meest populair. Hoewel Turkije veel verschillende kebabs kent, concentreren we ons op de drie bekendste Turkse kebabs.

Döner kebab

Wat is Döner kebab?

Echte döner bestaat uit een grote stapel gemarineerd vlees dat in dunne plakjes langs een lange verticale spies wordt opgestapeld.  Deze ‘rol’ wordt op een döner-grill geroosterd, waarbij de buitenste laag, wanneer deze mooi gekleurd is, met een scherp mes wordt afgesneden.

Vaak wordt er een laagje vet en/of tomaten bovenop de stapel gelegd. De sappen druipen langs het vlees naar beneden en zorgen voor een heerlijke smaak. 

Er bestaat ook een variant waarbij de vleesrol langs een verticale grill wordt geroosterd. Dit noemt men Cag kebab.

Eet het met …

Döner kebab eet je met brood, salade en gesneden ui met sumak of opgerold in flat bread (dürüm). Een populair dönergerecht is Iskender, hierbij wordt het vlees geserveerd op geroosterd Turks brood, met tomatensaus en dikke yoghurt.

kebab

Wat is Adana kebab?

Adana kebab is vernoemd naar Adana, de vijfde stad van Turkije. Bij dit gerecht wordt pittig gekruid lamsgehakt met de hand rond een platte metalen spies gevormd. De spiezen worden op de op de mangal gegrild.  

Voor het gehakt wordt een verhouding van 60% vlees en 40% vet aangehouden. Hierdoor krijg je een lekker sappige kebab die vol is van smaak. Het gehakt wordt op smaak gemaakt door fijngehakte paprika, chilipeper, paprikapoeder, peper en zout.

Eet het met … 

Adana kebab wordt over het algemeen geserveerd in met bulgur, flat bread, uiensalade, gegrilde tomaat en bananenpeper.

Wat is Şiş kebab?

Bij deze kebab worden stukjes lamsvlees eerst gemarineerd en vervolgens aan een spies geregen en op houtskool (mangal) gegrild.

Lamsvlees wordt in blokjes gesneden en 3 dagen gemarineerd in een mengsel van citroensap, olijfolie uien en verschillende kruiden. Hierdoor wordt het vlees lekker mals. Bij sommige varianten worden er stukjes vet, paprika en ui tussen de blokjes vlees gespiesd.  

Şiş kebab is vrij eenvoudig te bereiden en daarom de ideale kebab om thuis te maken. Sis kebab is lekker op de bbq!

Eet het met …

Deze kebab eet je met brood, salade, gesneden ui met sumak of bulgur.

kebab

Wat is een goede saus bij kebab?

 Een perfecte kebab, het soort dat je nuchter zou eten, om 18.00 uur, levert een zigzag van heerlijke complexe smaken op: fris en sprankelend, pikant, zout, ruw en hartig. Daarom wil je het niet verpesten met een zware knoflooksaus die alle andere smaken compleet overheerst.

Vraag jezelf dit af: wat zou kunnen in Istanbul? Een dikke klodder knoflookmayo? Ketchup? BBQ-saus? Joppiesaus? Zoete chilisaus? Mosterd? Curry? ”Hayir!”,zoals de Turken zouden zeggen (hayir betekent nee in het Turks).

Wat je wil is drie dingen:

  • Citroensap
  • Een bescheiden komkommerachtige, knoflookachtige yoghurtsaus (lijkt op een dunnere variant van tzatziki)
  • Verse acili ezme, een frisse chilisaus op basis van tomaten.

 

Dit zijn toevoegingen die de kebab naar een hoger niveau tillen in plaats van de smaak ervan te camoufleren.

Bij kebab drink je…

 Bij kebab drink je natuurlijk een glaasje wijn of een lekker koud pilsje, maar Ayran is eigenlijk nog lekkerder. Ayran wordt gemaakt van yoghurt, water en zout. Dat klink niet direct aanlokkelijk, maar het combineert supergoed met de gegrild vlees en de sterke smaken van de kebab.

Het is ook nog eens een heerlijk frisse dorstlesser op hete zomerdagen. Probeer het eens uit!

Simply

Dit boek bevat meer dan 100 Midden-Oosterse recepten. Sabirina kookt niet volgens traditionele stijl, maar maakt simpel te bereiden gerechten, die ze perfectioneert.  

In dit boek vind je snacks , hoofdgerechten en  heerlijke zoetigheden. Er staan ook recepten in voor voor vegetariërs en veganisten. 

 

In dit kookboek van Sabrina Ghayour vind je meer van 100 gerechten uit het Midden-Oosten. Dit zijn makkelijk te bereiden gerechten die niet traditioneel zijn. 

Bij de gerechten staan ook tips wat lekker is om erbij te eten, dus dat maakt het extra gemakkelijk om in no-time een lekkere en originele maaltijd op tafel te zetten. 

Simply kookboek

Simply

  • Sabrina Ghayour
  • 978946143242
  • Good Cook  
  • €25,95 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Waanzinnige kebab van kip met kurkuma [RECEPT]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?