Dit recept is afkomstig uit Eva Posthuma de Boer’s nieuwe kookboek Voer Voor Vrienden en onderdeel van onze Voer Voor Vrienden Winter/Kerstmenu! Het hele menu met alle bijbehorende recepten en wijnsuggesties vind je hier! 

Bastogne – Meringue – Citroentoetje

Mijn buurmeisje Elvi, een elf van elf, staat graag in de keuken. Ik ook, dus dat schept een band. We lopen vaak bij elkaar binnen om onze brouwsels te laten proeven, gooien dingen over het balkon en wisselen ideeën uit. Elvi wil later ‘gewoon’ kok worden, of patissier, omdat ze zelf heel erg van zoet houdt. Ze oefent er in elk geval al flink op los, en bakt koekjes en taarten dat het een lieve lust is. En ze maakt toetjes. God, wat is dat kind goed in toetjes. Daarom heb ik haar voor dit boek gevraagd als testkok, en heeft ze alle toetjesrecepten gemaakt en beoordeeld. Over de vraag welke haar favoriet was, moest ze lang nadenken – ze vond ze, godzijdank, allemaal lekker. Uiteindelijk gaf ze dit bastogne-meringue-citroentoetje de meeste punten, omdat ze het super-super-superlekker vond, én het snel te maken is, én altijd lukt. Ik zei toch: het is een elf, die Elvi.

Kerst-dessert

© Fotografie Lieke Heijn & Pim Janswaard / Cameron studio – Styling Lieke Heijn © Foodstyling Yvonne Jimmink © Voer voor Vrienden. Het menuboek voor zorgeloze etentjes door Eva Posthuma de Boer, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.

Bekijk de mooiste desserts voor de feestdagen hier + recepten
Op zoek naar een mooie betaalbare Champagne | winereview
Dit vind Harold Hamersma de beste wijnen van Hema 

Bastogne Meringue Citroentoetje

Dessert | 6 personen

  • 240 g lemon curd (pot)
  • 200 ml kwark
  • 200 ml slagroom
  • 100 g meringues (van de supermarkt of bakker)
  • 4-6 bastognekoeken

Doe de lemon curd en de kwark in een kom en roer door elkaar.
Klop de slagroom stijf. Spatel voorzichtig door het curdmengsel.
Verkruimel de meringues en roer er voorzichtig door. Zet minimaal 2 uur in de ijskast.
Schep het mengsel in mooie bakjes of glazen, verkruimel de bastognes, en strooi eroverheen.
Serveer er voor de liefhebbers een glaasje limoncello bij. Dit is de lekkerste.