WijnSpijs Magazine Logo

Voorgerechten voor kerst om blij van te worden

Wat moet je dit jaar toch weer maken als voorgerecht deze kerst?

No worries. We hebben onze mooiste, makkelijkste, warme én koude voorgerechten voor kerst verzameld in dit handige artikel. En we geven je onderin 9 tips waarmee je stressvrij een top kerstmenu op tafel zet. 


Of je nu dus uitkijkt naar dagen in de keuken zwoegen, of er nu al weer klaar mee bent: lees snel verder voor ons favoriete voorgerecht voor kerst en een heleboel tips.  Jinglebells! 

Onze favoriete voorgerechten voor kerst.

Sommige voorgerechten zijn helemaal voor te bereiden, koud, of warm. Andere maak je à la minute. En bij een voorgerecht voor kerst hoort natuurlijk ook een bijpassende wijn. Dus die vind je hier ook. Laat je ons weten wat je gekookt hebt? Deel je gerecht met de #WijnSpijsKerst, vinden we superleuk om te lezen!

Meer kerstrecepten? Hier staan alle hoofdgerechten voor kerst, alle desserts voor kerst en kerstontbijt recepten

 

Alle 33 kerst voorgerechten op een rij

9 x Antistress Kersttips en Strijdplan

Anti stress kerst tips voorgerechten

1. Maak een plan!

Ja, dat klinkt lekker gezellig he?! Maar een voorbereide chef is zoveel blijer. Geen last minute recepten bedenken, geen helse trips naar de supermarkt. Niet het dessert vergeten. Maar gewoon helemaal chill de kerst in gaan, omdat jij zeker weet dat je aan alles gedacht hebt. Hoe vet zou dat zijn? Juist, plannen dus. 

kerst voorgerechten tips

2. Verdeel & Heers

Ja, ook wanneer je met een klein gezelschap bent, hoef je nog steeds niet alles zelf te doen.

Mensen vinden het verrassend genoeg onwijs leuk om te helpen. Dus maak daar gebruik van.

Hou je, net als ik,  er niet zo van om met meerdere mensen je keuken te delen? Vraag dan of iemand de playlist wilt verzorgen of de tafel kerstig wilt aankleden. Of misschien kan elke tafelgenoot een voorgerecht maken met een bijpassende wijn? Of een cocktail? 

3. Maak een vast menu

Controlfreak? Wil je zeker weten dat je een gebalanceerd menu hebt, met diverse gangen, die toch één geheel zijn? En je straks niet drie gangen vis eet? 

Geef mensen een recept voor het voorgerecht - of vertel ze precies wat ze moeten maken. Durf je de de teugels een beetje te laten vieren?  

Geef dan aan of je vis, vlees of vega verwacht. Of dat je een Italiaans kerstmenu wilt serveren. 

Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van onze kerstdiners bij elkaar. Of je nu gaat voor een luxe kerstdiner, een vegan kerstdiner of een budgetkerst menu

meringue-met-swirl-kerst

4. Kies een kerst-thema

Zie je door de bomen het bos niet meer qua voorgerechten? Kies een thema. Italiaans is natuurlijk altijd goed, maar ook de Arabische keukens zijn heel interessant voor dit soort shared dining dinertjes. En gek genoeg is het helemaal niet zo moeilijk, maar wel mega spectaculair, om een kersttafel vol te zetten met witte desserts! Zo kan kleur dus ook een thema zijn. 

5. Doe aan shared dining

Is natuurlijk een ding. En met kerst is het eigenlijk ook heel erg leuk om de hele tafel vol te zetten met allerlei verschillende gerechten in grote schalen. Iedereen kan veel alles proeven en er zit altijd iets bij dat je gasten zeker lusten. 

Combineer vis, vlees, vega en vegan in warme en koude voorgerechten en je zet een tafel vol met prachtige diverse gerechten.

kerstboom

6. Maak iets wat je al kent - leg de lat niet te hoog

Lastig, want als je van koken houdt kun je met kerst eindelijk all the way gaan (bijvoorbeeld met ons extra luxe kerstmenu) . Maar wanneer je die ingestorte souffle naar tafel moet brengen – ‘jij kunt toch zo goed koken’ – denk je daar ineens heel anders over. 

Ook is het vaak zo dat je met kerst op iemands anders keuken bent aangewezen. En die ovens werken toch allemaal net een beetje anders. 

Dus, of je maakt iets moeilijks, wat je dan lekker al een keer kunt testen op je vrije weekend. Óf je maakt iets dat niet mis kan gaan en kiest een kerst voorgerecht dat je kunt voorbereiden. Zie volgende punt. 

7. Begin op tijd

Het is heerlijk om de avond voor kerst een glas champagne te drinken, wetend dat je alle boodschappen en wijnen koud hebt staan. Als je dressings af zijn en stoofgerechten alleen maar de oven in hoeven heb je bovendien ook nog tijd om een bad te nemen of zoiets. Relax!  

kerst voorgerechten tips

8. Laat je boodschappen bezorgen

en koop slim in. 

Dit is misschien wel de beste tip die in dit rijtje staat. Niks vervelender dan boodschappen doen rondom kerst. Geen parkeerplek, sneeuw en hagel en eindeloze rijen waar je ook kijkt. En ja, die lekkere paté is ook nog eens op. 

Slepen met dozen wijn, kalkoenen en kratten vol groenten is ook niet mijn favoriet. Gelukkig zijn er mensen die daarin gespecialiseerd zijn. Wijn, boodschappen en andere bijzondere producten bestel je makkelijk online. En dan hoef je alleen nog maar de deur open te doen. 

9. Kook uit een box

Wie niet kan koken moet slim zijn. Laat andere mensen het voor je verzinnen of zelfs doen.

Rondom kerst zijn er een heleboel bedrijven die je graag bijstaan. Koop mooie spullen in! Mooie vleeswaren, soepen en sauzen, maar ook complete pancetta’s die alleen maar de oven in hoeven.

Nog handiger, wanneer je echt echt geen inspiratie hebt, of tijd. Kook uit een box. Marley Spoon, Albert Heijn en Hello Fresh hebben een speciale kerstbox. Leuke gerechten voor het hele gezin. Ook Beauvin heeft een mooie box van wijnen geselecteerd. En voor allemaal geldt, gewoon thuisbezorgd.

Kerst voorgerechten

Op zoek naar lekkere recepten?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram