Een kerststol is essentieel voor elk kerstontbijt/brunch. Dit klassieke, en van oorsprong Duitse brood maak je zelf met dit fijne recept.

Kerststol met marsepein

0 from 0 votes
Recipe by Rukmini Iyer Course: Ontbijt, LunchCuisine: DuitsDifficulty: Makkelijk
Porties

10

personen
Voorbereidingstijd

45

minutes
Bakken

30

minutes
Rijzen

3

uur
Total time

4

hours 

15

minutes

Het vereist wat tijd, maar deze kerststol is verder gelukkig makkelijk te maken en na het bakken ruikt het hele huis lekker!

Ingrediënten

  • 110 ml melk

  • 350 gram tarwebloem

  • 5 gram instantgist

  • 250 gram tuttifrutti

  • 100 ml cognac

  • 40 gram fijne suiker

  • Zeezout

  • 1/2 tl kaneel

  • 1/2 tl geraspte nootmuskaat

  • 1 biologische sinaasappel-schil, geraspt

  • 1 biologische citroen-schil, geraspt

  • 1 middelgrote vrije-uitloopei, losgeklopt

  • 110 gram gesmolten roomboter

  • 150 gram marsepein

  • 3 el gesmolten boter, voor eroverheen

  • Poedersuiker, voor eroverheen

Bereiding

  • Verwarm de melk in een pan tot hij lauw is. Roer 50 gram van de bloem en alle gist erdoor en laat 30 minuten rusten – de melk ziet er daarna dik uit, met luchtbelletjes.
  • Roer intussen in een schaaltje de tuttifrutti door de cognac en zet apart.
  • Doe de rest van de bloem met de suiker, een snufje zeezout, de kaneel, nootmuskaat en citrusschillen in een grote kom en zet apart.
  • Giet na 30 minuten de gistmelk bij de bloem en suiker, samen met het losgeklopte ei en de gesmolten boter. Roer met een houten lepel alles door elkaar
  • Kneed het deeg 7-8 minuten met een deeghaak tot het glad en elastisch is (of 10 minuten met je handen – voeg een klein beetje extra bloem toe als dat nodig is).
  • Giet de cognac uit het schaaltje met tuttifrutti en spatel voorzichtig het fruit door het deeg. Vorm er een bal van, dek deze af en laat 2 uur rijzen, of tot hij in volume is verdubbeld.
  • Boks de lucht uit het deeg en vorm de stol. Dat is een beetje moeilijk om uit te leggen, dus ik verwijs je graag naar onderstaand filmpje waarin ik laat zien hoe je dat doet.
  • Of vorm een groot ovaal van het deeg, van ongeveer 25 centimeter lang. Druk er met een deegroller in de lengte een sleuf in tot bijna op het aanrecht, op ongeveer een derde van de lange kant van het ovaal. Rol een lange worst van de marsepein en leg deze in de sleuf.
  • Maak met de deegroller een tweede, iets minder diepe sleuf op ongeveer twee derde van het deeg en vouw de kant met de marsepein erover, zodat de marsepein helemaal bedekt is met deeg. Het deeg heeft dan een bult in het midden, dus een doorsnede zou eruitzien als de rug van een dromedaris. Druk het deeg rond de bult met de deegroller goed aan
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Bak de stol 25-30 minuten in een op 180 °C hetelucht/200 °C elektrisch voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gerezen is.
  • Bestrijk de stol met de gesmolten boter, zeef er poedersuiker naar smaak over en laat de stol afkoelen op een rooster. Is hij eenmaal afgekoeld, dan kun je hem 1 week laten ‘rijpen’ in een goed afgesloten trommel, maar om eerlijk te zijn vind ik dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De Zoete Bakplaat van Rukmini Iyer

De Zoete Bakplaat staat vol met zoete gerechten uit de oven, zoals taarten, muffins, koekjes, brownies, noem maar op. En als aanvulling voor verschillende diëten staat er achterin in het boek een overzicht van welke recepten vegan zijn, glutenvrij en diabetici-vriendelijk of dat ze gemakkelijk aan te passen zijn.

De zoete bakplaat Receptenboek

De Zoete Bakplaat

  • Auteur | Rukmini Iyer
  • Fotografie | David Loftus
  • Uitgever | Becht
  • Omvang | 240 pagina's
  • ISBN | 9789023016878
  • Prijs | €21,99

🍴Gang

 •  •

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten