De lekkerste kibbeling maak je thuis! [recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Kibbeling. Wanneer is het er geen goed moment voor? Een heerlijk lentezonnetje? Kibbeling! Een druilerige rotdag? Troost jezelf met kibbeling. Koukleumen in de vrieskou? Even opwarmen met kibbeling.

En het mooiste is dat je de deur er niet meer voor uit hoeft, want de beste kibbeling maak je helemaal zelf met slechts een paar simpele ingrediënten. Hier lees je hoe je dat doet, mét 2 heerlijke sausrecepten als bonus.

Kibbeling kabeljauw?

Kibbeling is al sinds de 19eeeuw een van de meest favoriete snacks in Nederland. Hoewel kibbeling oorspronkelijk van kabeljauw wang wordt gemaakt, worden er tegenwoordig ook andere soorten gebruikt. De échte die hard kibbelingfan zal het er niet mee eens zijn, maar er zijn genoeg witvissen die prima als kibbeling bereid kunnen worden.

Denk hierbij aan soorten zoals pollak, heek, schelvis, wijting en koolvis. Vooral deze laatste vis heeft een oppervlakkige smaak en is daarom vaak erg voordelig aan te schaffen. Met dit recept tover de elke vis om tot een heerlijke smulpartij.

Hollandse kibbeling

Snack | 2 tot 4 porties

​Ingrediënten:
  • 500 gr kabeljauwfilet (of andere witvis)
  • 2 el viskruiden (zie ingrediënten hieronder)
  • 100 gr bloem
  • 150 ml speciaalbier (liefst een Belgisch dubbel)
  • 2 eidooiers
  • ½ tl zout
  • rijstolie (om in te frituren)
Ingrediënten voor de viskruiden:
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 tl zout
  • ½ tl gemalen zwarte peper
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • 1 el paprikapoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ gemberpoeder (djahé)
  • 1 tl mosterdpoeder

​Aan de slag!

Snijd de kabeljauwfilet in stukjes. Blokjes van 5 bij 5 centimeter zijn over het algemeen een goede maat voor kibbeling. Pak een kom en meng daarin alle ingrediënten van de viskruiden, van de peterselie tot de mosterdpoeder. Bestrooi je de kabeljauwstukjes aan weerszijden met de kruiden en laat eventjes intrekken. In de tussentijd maak je het beslag. Meng in een beslagkom de bloem, de eierdooiers en het zout. Schenk vervolgens rustig het speciaalbier erbij. Het beslag blijft het best een beetje dikkig, zodat het goed aan de stukjes vis blijft plakken als je aan het frituren slaat.Verwarm de friteuse of giet de olie in een pan. Gebruik het liefst rijstolie: deze olie is een stuk gezonder én heeft een zeer hoog rookpunt, waardoor je minder last hebt van geurtjes.

​Viskruiden

In de supermarkt zijn er ook viskruiden verkrijgbaar in een potje. Mocht je nog wat viskruiden hebben staan in je rekje, gebruik dan 1 tot 2 eetlepels. Toch kunnen we je van harte aanbevelen om je eigen kruidenmengsels te maken.

Kib4

Dat is niet alleen leuker en lekkerder, de kruidenpotjes uit de supermarkten vaak toegevoegde stoffen en veel te veel zout.

​Laatste stap

Haal de kabeljauwstukjes één voor één door het beslag en leg ze ook één voor één in de hete olie. Bak de kibbeling mooi goudbruin; trek hier ongeveer 5 minuten voor uit. Draai de stukjes af en toe om met een schuimspaan indien nodig. Zodra de stukjes boven komen drijven, weet je zeker dat ze goed zijn. Eet deze heerlijke oer-Hollandse kibbeling zo uit het vuistje óf dip ze in een lekker sausje. Hoe je die sausjes maakt? Dat lees je hieronder!

Kib1
​Spa rood in plaats van bier

Gebruik je liever geen bier in het beslag? Probeer dan dezelfde hoeveelheid spa rood. Wel de bubbels, niet de alcohol!

Remouladesaus

Remouladesaus en kibbeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een hele smakelijke match made in heaven. En wist je dat remouladesaus heel makkelijk zelf te maken is?

Saus | Voor 2 tot 4 porties kibbeling

​Ingrediënten:
  • 4 el mayonaise
  • 4 el Griekse yoghurt
  • snufje zout en peper
  • 1 el citroensap
  • 1 el fijngehakte verse bieslook
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el grofgehakte kappertjes
  • 1 el grofgehakte augurk
Kib5

Remouladesaus bij kibbeling

Om te beginnen meng je de mayonaise en Griekse yoghurt door elkaar in een kommetje. Je kunt ook Bulgaarse of dunnere Turkse yoghurt gebruiken, maar alleen Griekse heeft die onmiskenbare stevige structuur. Voeg wat zout en peper toe en een eetlepel citroensap. Ontferm je nu over de smaakmakende kruiden. Hak de bieslook en de peterselie zo fijn mogelijk. Wat de kappertjes betreft mag je kiezen: hak ze in stukjes of doe ze heel in de saus. Snijd de augurk in grove stukjes en voeg, samen met de peterselie en bieslook, toe aan de saus. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Klaar!

Kib2

​Ravigote (saus)

Ravigote komt, net als de remouladevariant, uit de Franse keuken. Het grote verschil is dat ravigote oficieel een vinaigrettesaus is. Hoe je het ook wendt of keert: de sauzen lijken erg op elkaar. Al is ravigote nét een beetje complexer en uitdagender. Ook voor deze culinaire saus hoef je geen halsbrekende toeren uit te halen, het enige dat je nodig hebt is een sjalotje en een iets uitgebreider kruidenrek.

Saus | Voor 2 tot 4 porties kibbeling

​Ingrediënten:
  • 1 el fijngehakte verse bieslook
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el kappertjes
  • 3 kleine augurken
  • 1 kleine sjalot
  • 1 tl dragon
  • 1 tl suiker
  • snufje peper
  • snufje zout
  • 2 el vinaigrette
  • 1 el crème fraîche
  • 1 tl Dijonmosterd

Ravigotesaus bij kibbeling

Begin met het fijnhakken van de basisingrediënten. De bieslook, peterselie, kappertjes, augurkjes en de sjalot: probeer het allemaal zo fijn mogelijk te snijden. Doe in een kommetje. Voeg daaraan de dragon, suiker, het snufje peper en het snufje zout toe.


Nu volgen de ingrediënten die je saus de saus maken: doe de mayonaise, de crème fraîche en de mosterd in het kommetje en roer flink door elkaar. Het beste gebruik je een vork, zodat de crème fraîche niet gaat klonteren. Zo, je ravigote is klaar om die heerlijke kibbeling te ontvangen.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!