Een verse portie kibbeling is genieten! De zachte stukjes vis in een krokant jasje met lekker veel Remouladesaus zijn om je vingers bij af te likken. Deze lekkernij smaakt het beste aan de kust.

Als je niet aan de kust bent, maar gewoon thuis, kun je gelukkig alsnog zelf kibbeling maken. Volg een paar eenvoudige stappen en deze zalige snack staat supersnel op tafel!

Kibbeling recept

3 from 38 votes
Course: SnacksCuisine: Hollands
Portie

2

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Met dit recept voor huisgemaakte kibbeling hoef je niet meer per sé naar Vlissingen, Zandvoort of Volendam voor een verse portie, maar geniet je aan je eigen keukentafel van deze oer-Hollandse traktatie. We geven je ook nog 2 recepten voor kibbeling sausjes. 

Kibbeling is het lekkerst gedipt in een sausje. Remouladesaus en kibbeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch ook, de twee zijn een ‘match made in heaven’. Remouladesaus is niet alleen superlekker, het is ook nog eens snel gemaakt!

Ben je een fan van dippen en experimenteer je graag met verschillende sausjes? Probeer dan ook het recept voor frisse en smaakvolle citroen-knoflooksaus! 

Ingrediënten voor de Kibbeling

  • 500 gram 500 kabeljauwfilet of andere witvis

  • 2 el 2 viskruiden (zie ingrediënten hieronder)

  • 100 gram 100 bloem

  • 150 ml 150 bier of spa rood

  • 2 2 eidooiers

  • 1/2 tl 1/2 zout

  • Olie om in te frituren

  • Ingrediënten voor de viskruiden
  • 2 el 2 fijngehakte peterselie

  • 2 tl 2 zout

  • 1/2 tl 1/2 gemalen zwarte peper

  • 1/2 tl 1/2 knoflookpoeder

  • 1/4 tl 1/4 cayennepeper

  • 1 el 1 paprikapoeder

  • 1/2 tl 1/2 nootmuskaat

  • 1/2 tl 1/2 gemberpoeder (djahé)

  • 1 tl 1 mosterdpoeder

  • Ingrediënten voor de remouladesaus
  • 4 el 4 mayonaise

  • 4 el 4 Griekse yoghurt (andere yoghurt kan ook)

  • Snufje zout en peper

  • 1 el 1 citroensap

  • 1 el 1 fijngehakte verse bieslook

  • 1 el 1 fijngehakte peterselie

  • 1 el 1 grofgehakte kappertjes

  • 1 el 1 grofgehakte (zelf ingelegde?) augurk

  • Ingrediënten voor de citroen-knoflooksaus
  • 3 el 3 mayonaise

  • 4 el 4 yoghurt

  • 5 el 5 citroensap

  • 3 3 teentjes knoflook (geperst)

  • 1 dl 1 melk

  • 2 el 2 fijngehakte peterselie

  • Peper en zout

Bereiding

  • Snijd de kabeljauwfilet in blokjes van 5 bij 5 centimeter. Pak een kom en meng daarin alle ingrediënten van de viskruiden. Bestrooi je de kabeljauwstukjes aan weerszijden met de kruiden en laat eventjes intrekken.
  • In de tussentijd maak je het kibbeling beslag. Meng in een beslagkom de bloem, de eierdooiers en het zout. Schenk vervolgens het bier erbij. Zorg dat het beslag niet te dun is, zodat het goed aan de stukjes vis blijft zitten.
  • Verwarm de friteuse of giet de olie in een pan. Gebruik het liefst rijstolie: deze olie is gezonder én heeft een hoog rookpunt, waardoor je minder last hebt van geurtjes.
  • Haal de kabeljauwstukjes één voor één door het kibbeling beslag en leg ze in de hete olie. Niet teveel te gelijk bakken, anders koelt de olie af. Bak de kibbeling mooi goudbruin (ongeveer 5 minuten). Draai de stukjes af en toe om met een schuimspaan indien nodig. Zodra de stukjes boven komen drijven, weet je dat ze gaar zijn. Laat de kibbeling even uitlekken op keukenpapier.

    Eet deze heerlijke oer-Hollandse kibbeling zo uit het vuistje, of dip ze in een van deze zalige sausjes! 
  • Bereiding remouladesaus
  • Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een kommetje. Voeg wat zout, peper en een eetlepel citroensap toe.
  • Hak de bieslook, de peterselie en kappertjes fijn. Snijd de augurk in kleine stukjes. Doe alles in het kommetje met de mayonaise en de yoghurt. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Done!
  • Bereiding citroen-knoflooksaus
  • Meng alle ingrediënten in een kommetje. Meng het geheel door elkaar tot het een egale massa is. Dip ze!

Tips

  • Kibbeling wordt oorspronkelijk van kabeljauw gemaakt. Ons recept geeft ook de voorkeur aan deze heerlijke witte vis. Kabeljauw heeft namelijk een heerlijk milde smaak, is snel gaar, de graten zijn makkelijk te verwijderen en het vlees is zacht en valt mooi uit elkaar.

    Jammer genoeg wordt kabeljauw steeds duurder naarmate er minder op kan worden gevist. Het kan zijn dat je kabeljauw te duur vindt. En het komt ook voor dat de visboer geen kabeljauw meer heeft. Gelukkig zijn er nog genoeg andere witvissen waar je heerlijke kibbeling van kunt maken. Denk hierbij aan pollak, heek, schelvis, wijting en koolvis. Vooral deze laatste vis heeft een neutrale smaak en is een stuk goedkoper!
  • Lekker hè, vis. Bekijk hier nog meer lekkere vis gerechten! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Kibbeling met saus

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten