Kikkererwten passen perfect in een vegetarisch dieet. Het zijn natuurlijk peulvruchten, dus eiwitrijk en geschikt als vleesvervangers. Daarbij zijn kikkererwten groter en steviger dan bonen en linzen, dus je hebt ook nog eens een lekkere 'bite'.

Deze vegetarische curry is zo vol van smaak, structuur en proteïnen dat je het vlees absoluut niet zult missen. Ideaal voor gezinnen met zowel vega's als niet vega's! Lekker met rijst, couscous of naan brood.

Kikkererwtencurry

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Oosters
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Je kunt kikkererwten uit blik gebruiken voor het gemak maar soms zijn die erg zacht. Als je vooruit plant, kun je beter de kikkererwten een nachtje laten weken en dan 60 minuten koken voordat je ze in de curry verwerkt. Meer smaak, en je kookt ze totdat jij ze perfect vindt. Gebruik een hapjespan met liefst een dikke bodem.

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie

  • 1 ui, gesnipperd

  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 3 cm verse gember, geschild en geraspt

  • 1 rode paprika, in kleine stukjes

  • 3 trostomaten, in blokjes

  • 2 el tomatenpuree

  • 2 el kerriepoeder

  • 1 tl gemalen komijn

  • 1 tl gemalen kurkuma

  • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden

  • 400 ml kokosroom

  • 400 gr kikkererwten, geweekt of uit blik

  • 1/2 bosje koriander, gehakt

  • sap van 1/2 limoen

  • zout en peper

  • handvol geroosterde cashewnoten

Bereiding

  • Fruit de ui en knoflook aan tot glazig in de olie. Bak de paprika en gember een paar minuten mee.ingredienten kikkererwtencurry
  • Vervolgens bak je de kurkuma, komijn, kerrie, tomatenpuree, de tomaten en de stukjes zoete aardappel een paar minuten mee. Op middelhoog vuur.
    kikkererwtencurry
  • Nu kan de kokosroom erbij. Doe er ruim zout en peper bij. Roer alles goed door en doe als het te dik/droog is wat warm water of groentebouillon bij.
    Als je de geweekte en gekookte kikkererwten gebruikt, kan je deze nu toevoegen en 20 minuten laten meepruttelen. Kikkererwten uit blik hoeven niet zo lang te stoven, 10 minuten is goed.kikkererwten
  • Laat de curry dus 20 minuten pruttelen op zacht vuur, en breng op smaak met het limoensap en indien nodig wat meer zout en peper.
    Strooi als laatste de koriander en cashewnoten erover en serveer met witte rijst of couscous en wat frisse yoghurt erover.tomaat en kikkererwtenkikkererwtencurry

Tips

  • Liever wat meer pit? Doe er een halve fijngehakte chilipeper bij of een tl cayennepeper.
  • Dit recept is Aziatisch maar je kunt de curry makkelijk een Midden-oosters tintje geven door er ras-al-hanoût bij te doen en de kokosroom te vervangen door groentebouillon.
  • Geen fan van kikkererwten? Linzen werken net zo goed!
  • Gebruik je kikkererwten uit blik, giet deze af maar bewaar het vocht! Dit heet aquafaba en dat kun je weer gebruiken voor andere leuke recepten zoals vegan merengue of vegan mayonaise.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Kikkererwten weken en koken.

Kikkererwten zijn van zichzelf kei- en keihard. Je zou ongeweekte kikkererwten dus uren moeten koken om ze eetbaar te maken. Daarom weken we ze voordat we ze koken. De beste manier is om de kikkererwten 's avonds voordat je naar bed gaat in een pan met ruim koud water te doen. Let op, ze zuigen zich vol met water dus ze moeten goed onder water staan. Zo'n 10 cm bovenop de kikkererwtjes. Week ze ongeveer 8 - 12 uur maar niet langer omdat ze dan moezig kunnen worden.

Spoel de kikkererwten met vers koud water af in de ochtend.

Zet een pan op met genoeg water en doe er een flinke snuf zout bij. De kooktijd van kikkererwten is afhankelijk van het einddoel. Voor onze curry houd je 45 - 60 minuten aan omdat ze beetgaar mogen blijven. Wil je zelf hummus maken, kook ze dan anderhalf uur totdat ze goed zacht zijn.

Kikkererwten die je niet meteen gebruikt, kun je invriezen en maandenlang bewaren in een afgesloten bak.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •  •  •  •  •  •  •  •