Dat Nederlandse wijnbouw up and coming is, blijkt wel uit de vele wijngaarden die overal om ons heen uit de grond -of eigenlijk in de grond- gestampt worden.

Wijn Van Eigen Bodem

Toch zijn nog veel mensen huiverig voor eigen wijnen, want “het zal wel van die zure bocht zijn”. In Nederland kunnen we toch helemaal geen wijn verbouwen? Nou, wel dus en dat bewijzen de meer dan honderdveertig wijngaarden die ons land rijk is.

Er is zo veel te zeggen over Nederland en de Nederlandse wijn. Mariëlla Beukers en Irene de Vette besluiten dat ze er wel een boek in zien. De één vinologe en historica, en de ander culinair journalist en sommelier. Samen schreven zij het Wijn Van Eigen Bodem. De subtitel: ontdek de lekkerste Nederlandse wijnen, maakt het boek meer dan waar.

Niet Alleen In Limburg

Na de verrassende geschiedenisles over de Nederlandse wijnbouw – die honderden jaren teruggaat – nemen Mariëlla en Irene je mee op ontdekkingsreis langs de verschillende wijngaarden in Nederland. Wie denkt dat die alleen in het zuiden van ons land zitten, heeft het goed mis. Limburg is natuurlijk een wijnstreek bij uitstek, maar wie wist dat er zelfs in het noorden van ons land zestien wijngaarden zijn die ons van Hollandse wijn voorzien?

Boek wijntoerisme

Verschillende wijnboeren komen in het boek aan bod. Zij vertellen wat hen bezielt om in de bar en boze Nederlandse weersomstandigheden wijn te verbouwen, in plaats van de boel op te pakken en te verhuizen naar het behaaglijke Frankrijk. Doordat er bij elk interview voor net weer een andere insteek wordt gekozen, val je als lezer niet van de ene herhaling in de andere en kom je tot verrassende ontdekkingen over ons als wijnland.

Boek wijnboer

Het bijna tweehonderd pagina’s tellende boek (met plaatjes, wees niet bang) is niet alleen een droog stuk tekst over Nederlandse wijnbouw. Het is een naslagwerk, kookboek en VVV-gids ineen. Er staan verschillende culinaire recepten in die gecombineerd kunnen worden met bepaalde Nederlandse wijnen. De moeilijkheidsgraad loopt uiteen van “dit-kan-ik-ook-als-keukendummy-nog-in-elkaar-flansen” tot “wanneer-krijg-ik-eens-een-michelin-ster”. En er is zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan wijntoerisme in Nederland. Ja, wij hebben wijntoerisme. Wat nou, reizen door Bordeaux of wijngaard hoppen in de Languedoc? Gewoon lekker op de fiets. Kun je die wijntjes ook allemaal proeven!

Boek wijnspijs
Wijn van eigen bodem boek

Titel | Wijn van eigen bodem

Auteurs | Mariëlla Beukers en Irene de Vette

Prijs | 24,95

Te koop op wijnvaneigenbodem.com