Kimchi maken is een ware rage aan het worden. Net als andere gefermenteerde producten als kombuchabevat dit kimchi recept heel veel vitaminen en probiotica die zorgen voor een gezonde darmflora. 

(En heb je eenmaal een pot zelfgemaakte kimchi op de keukenplank staan? Dan moet je deze tosti kimchi écht een keer maken. )

Kimchi

3 from 3 votes
Course: BijgerechtCuisine: Koreaans
Portie

1

portie
Bereidingstijd

2

hours 

Dit traditionele gerecht uit de Koreaanse keuken wordt in elke regio anders gemaakt. Elke familie heeft zijn eigen kimchi recept. Hier lees je alles over dit smaakvolle gerecht!

Ingrediënten

  • 3 3 Chinese kolen

  • Zout (10% gewicht van de kolen)

  • 1 1 daikon (wortel of andere knollen kunnen ook)

  • 1 1 ui

  • 3 stukken 3 gember

  • 2 2 appels

  • 2 2 peren

  • 7 7 waterkastanjes

  • 1 1 wortel

  • 1 bosje 1 Chinees bieslook

  • 10 blaadjes 10 donkere mosterdsla

  • 1 bos 1 lente-ui

  • Marinade
  • 20 teentjes 20 knoflook

  • 250 gram 250 gezouten garnalen

  • 5 tl 5 vissaus

  • 200 gram 200 chilivlokken

  • 150 gram 150 zout

  • 200 gram 200 oesters (optioneel)

  • 500 ml 500 perensap (na dag 1)

Bereiding

  • Snijd de kolen doormidden, sprenkel een deel van het zout tussen de koolbladeren. Week de kolen 6 tot 12 uur in water met het resterende zout.
  • De kool is voldoende gepekeld als een koolblad soepel plooibaar is. Was de kool en laat het water eruit lekken.
  • Snijd de daikon, ui, gember, appels, peren, kastanjes, wortel, het bieslook en de mosterdsla in fijne slierten van 5 centimeter lang.

    Mix de ingrediënten voor de marinade tot een gladde pasta. Meng de saus met de versneden groenten.
  • Verdeel de vulling over elk koolblad. Halveer de lente-uien in de lengte en verdeel ze tussen de koolbladeren. Leg de gevulde kolen op elkaar in een afsluitbare pot.
  • Bewaar ze gedurende 24 uur op een koele, donkere plek. Voeg er het perensap aan toe en bewaar de kimchi in de koelkast.

    Afhankelijk van de temperatuur en fermentatie kun je de kimchi 10 tot 14 dagen later serveren.

Gezond koken met nog meer gefermenteerde groenten!

Tips

  • Hoe eet je kimchi? Kimchi kun je het beste zien als bijgerecht. In Korea staat deze lekkernij ten allen tijden op tafel. Naast de soep, bij de rijst en als groentegerecht naast vlees en noedels. Natuurlijk mag je het ook eten als tussendoortje. Als je eenmaal de moeite neemt om kimchi te laten rijpen in je koelkast (zoals het eigenlijk hoort), pak dan gelijk uit met andere lekkere Aziatische recepten.
  • Kimchi kan altijd op tafel. Kimchi past goed bij allerlei gerechten. Bijvoorbeeld bij een bordje nasi of sate. Maar onlangs aten wij een broodje Hollandse graskaas, met rookvlees en Japanse mayonaise. De kimchi erop maakte dat dit normale broodje ineens geserveerd kon worden in een luxe restaurant. Echt een aanrader! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is kimchi gezond?

Kimchi behoort tot de vijf gezondste voedingstoffen ter wereld. Het fermenteren van groenten is een eeuwenoude bereidingswijze om groenten te bewaren. Net zoals wij bijvoorbeeld met zuurkool en augurken doen. Door de fermentatie bevat kimchi ontzettend veel vezels, probiotica en vitaminen. Samen zorgen ze voor een goede spijsvertering, darmflora en gewichtscontrole. Samen met olijfolie, soja, yoghurt en linzen behoort kimchi dan ook tot de gezondste voedingstoffen ter wereld. 

Kimchi van Ae Jin Huys

Kimchi is een van de populairste gerechten uit de Koreaanse keuken. De Gents-Koreaanse Ae Jin Huys neemt je in haar nieuwe boek mee in de verschillende bereidingswijze van kimchi. Van eenvoudig kimchi tot vegan kimchidumplings! In Gent heeft Ae Jin Lee haar bedrijf Mokja! geopend waar ze pop-ups en workshops houdt.

Kookboek Kimchi

Kimchi

  • Auteur | Ae Jin Huys
  • Uitgever | Lannoo 
  • Omvang | 208 pagina's
  • ISBN | 9789401462587
  • Prijs | € 25,99

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten