Leer zelf kimchi maken van Chinese kool [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Kimchi maken is een ware rage aan het worden. Net als andere gefermenteerde producten als kombuchabevat kimchi heel veel vitaminen en probiotica die zorgen voor een gezonde darmflora. 

Dit traditionele gerecht uit de Koreaanse keuken wordt in elke regio anders gemaakt. Elke familie heeft zijn eigen recept.

Hier lees je alles over dit smaakvolle gerecht en natuurlijk leggen we je uit hoe je kimchi maakt! 

Kimchi-maken

KIMCHI het boek!

Kimchi is een van de populairste gerecht uit de Koreaanse keuken. 

De Gents-Koreaanse Ae Jin Huys neemt je in haar nieuwe boek mee in de verschillende bereidingswijze van kimchi. Van eenvoudig kimchi tot vegan kimchidumplings! In Gent heeft Ae Jin Lee haar bedrijf Mokja! geopend waar ze pop-ups en workshops houdt. Onderstaand recept voor kimchi maken komt uit het boek van Ae Jin Lee. 

Recept Kimchi maken

Bijgerecht
1. ingrediënten
  • 3 Chinese kolen 
  • zout (10% gewicht van de kolen)
  • 1 daikon (wortel of andere knollen kunnen ook) 
  • 1 ui
  • 3 stukken gember
  • 2 appels
  • 2 peren
  • 7 waterkastanjes
  • 1 wortel
  • 1 bosje Chinees bieslook
  • 10 blaadjes donkere mosterdsla
  • 1 bos lente-ui
2. marinade
  • 20 teentjes knoflook
  • 250 gr gezouten garnalen
  • 5 theelepels vissaus
  • 200 gr chilivlokken
  • 150 gr zout
  • 200 gr oesters (optioneel)
  • 500 ml perensap (na dag 1)
Kimchi

Zo bereid je de kimchi!

Stap 1. 

Snijd de kolen doormidden, sprenkel een deel van het zout tussen de koolbladeren. Week de kolen 6 tot 12 uur in water met het resterende zout.

Stap 2. 

De kool is voldoende gepekeld als een koolblad soepel plooibaar is. Was de kool en laat het water eruit lekken. 

Stap 3. 

Snijd de daikon, ui, gember, appels, peren, kastanjes, wortel, het bieslook en de mosterdsla in fijne slierten van 5 centimeter lang.

Mix de ingrediënten voor de marinade tot een gladde pasta. Meng de saus met de versneden groenten.

 

Stap 4. 

Verdeel de vulling over elk koolblad. Halveer de lente-uien in de lengte en verdeel ze tussen de koolbladeren. Leg de gevulde kolen op elkaar in een afsluitbare pot.

Stap 5. 

Bewaar ze gedurende 24 uur op een koele, donkere plek. Voeg er het perensap aan toe en bewaar de kimchi in de koelkast.

Afhankelijk van de temperatuur en fermentatie kun je de kimchi 10 tot 14 dagen later serveren.

Kimchi kool

Gezond koken met nog meer gefermenteerde groenten!

Hoe eet je kimchi?

Kimchi kun je het beste zien als bijgerecht. In Korea staat deze lekkernij te allen tijden op tafel. Naast de soep, bij de rijst en als groentegerecht naast vlees en noedels. Natuurlijk mag je het ook eten als tussendoortje. Als je eenmaal de moeite neemt om kimchi te laten rijpen in je koelkast (zoals het eigenlijk hoort), pak dan gelijk uit met andere lekkere Aziatische recepten. Hierboven vast een paar suggesties. 

Kimchi kan altijd op tafel

Kimchi past goed bij allerlei gerechten. Bijvoorbeeld bij een bordje nasi of sate. Maar onlangs aten wij een broodje Hollandse graskaas, met rookvlees en Japanse mayonaise. De kimchi erop maakte dat dit normale broodje ineens geserveerd kon worden in een luxe restaurant. Echt een aanrader! 

 

 

Kimchi behoort tot de vijf gezondste voedingstoffen ter wereld

Het fermenteren van groenten is een eeuwenoude bereidingswijze om groenten te bewaren. Net zoals wij bijvoorbeeld met zuurkool en augurken doen. Door de fermentatie bevat kimchi ontzettend veel vezels, probiotica en vitaminen. Samen zorgen ze voor een goede spijsvertering, darmflora en gewichtscontrole. Samen met olijfolie, soja, yoghurt en linzen behoort kimchi dan ook tot de gezondste voedingstoffen ter wereld. 

Kimchi

 
  • Auteur | Ae Jin Huys
  • ISBN | 9789401462587
  • Uitgever | Lannoo 
  • Prijs € 25,99
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?