Kip kerrie is mijn guilty pleasure. Lekker fout en nostalgisch. Het doet mij denken aan de tijd dat ik net van school kwam en kookte met een potje Chicken Tonight. Vond ik heel erg lekker, toen… 

Nog steeds eet ik weleens kip kerrie, maar eerlijk is eerlijk, een potje saus of zakjes komen er niet meer bij aan te pas. En het recept is ook wel iets spannender geworden. Dit recept is trouwens heel goed te maken zonder zakjes, dus dat is helemaal niet nodig. Lekker kip kerrie maken dus, want er eigenlijk niemand die bij dit recept zijn bordje niet leeg eet. 

Kip kerrie

3 from 23 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Indiaas
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Ik heb trouwens een hekel aan warm fruit in mijn eten, dus ik voeg nooit ananas of zoiets aan mijn kip kerrie toe. Maar ik heb begrepen dat andere families dat wel doen. Wat jij doet moet je natuurlijk zelf weten. Als je wél ananas aan je gerecht toevoegt moet je dat een beetje aan het einde doen. 

Hieronder vind je ook het recept om je eigen kerrie poeder te maken!

Ingrediënten

  • 250 gram 250 pandanrijst

  • Zout

  • 1 tl 1 komijn

  • 1/2 tl 1/2 zwarte peperkorrels

  • 1 el 1 kerrie

  • 1 el 1 garam masala

  • 1 el 1 kurkuma

  • 1-2 1-2 grote witte uien, gesnipperd

  • 2 2 teentjes knoflook

  • 400 gram 400 kippendijen, in stukken

  • 1 1 rode paprika, in blokjes

  • 1 1 rode peper, fijn gesneden

  • 200 ml 200 kippenbouillon

  • 1 1 blikje kokosroom (is by far het lekkerste, maar gewone kookroom, of een bakje creme fraiche kunnen ook)

  • 500 gram 500 sperziebonen

  • Maak het extra lekker en garneer met:
  • Limoen

  • Komkommer

  • Peterselie

  • Thaise basilicum

  • Kerrie poeder
  • 2 el 2 komijnzaad

  • 1 el 1 gemberpoeder

  • 2 tl 2 zwarte peperkorrels

  • 2 tl 2 mosterdzaad

  • 5 5 kruidnagels

  • 1/2 1/2 kaneelpijpje

  • 1 tl 1 kardemomzaadjes

  • 1 tl 1 fenegriek

  • 1 tl 1 kurkuma

Bereiding

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Vergeet geen zout aan het water toe te voegen. En zet ook een pan met water op voor de sperziebonen.
  • Maak de groenten schoon en snijd ze zoals aangegeven als je dat nog niet gedaan had.
  • Neem een grote pan met dikke bodem en zet hem op medium hoog vuur. Voeg wanneer de pan warm is de kruiden toe aan de pan om de aroma’s eruit te krijgen. Begin altijd met de grove kruiden, in dit geval komijn en wat peperkorrels. Bak ze zonder olie even aan tot ze beginnen te geuren. dat duurt ongeveer 2 minuten. Voeg daarna de kerrie, garam masala, kurkuma toe. Roer even door en haal de pan van het vuur.

    Gooi alle warme en geurende kruiden nu in een vijzel en maak er een mooie kruiden mix van. Zet apart.
  • Zet de grote pan terug op laag vuur en voeg olie toe. Voeg als de olie warm is de gesnipperde uien toe. En een snuf zout. Bak de ui zachtjes voor zo’n 6 minuten. Kook ondertussen de sperziebonen beetgaar. Giet af en spoel koud onder de kraan om het kookproces te stoppen.
  • Voeg de knoflook, je zelfgemaakte kruidenmix en kippendij toe aan de uien. Bak de kippendij op medium vuur aan. Voeg daarna ook de rode peper en de rode paprika toe. Bak alles mee voor zo’n 7 minuten. Is je rijst ook al gaar?
  • Giet nu de kokosroom en kippenbouillon bij de kip en zet het vuur laag. Kook de kip kerrie zachtjes in, zeker 15 minuten, tot je tevreden bent over de dikte en structuur van de saus. Als je kip kerrie te dik wordt, kun je nog wat water toevoegen.

    Proef de saus, moet er nog peper en zout bij?
  • Gebruik diepe borden en serveer op elk bord een schep rijst, kip kerrie en sperziebonen. Garneer eventueel met verse kruiden zoals peterselie, koriander of Thaise basilicum. Ook wat limoenzest en/of een partje limoen zijn heel lekker.
  • Kerrie poeder
  • Zet een koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Doe daarin de ‘hele’ kruiden. Dat wil zeggen dat alles van het korianderzaad tot aan de kardemomzaadjes in de pan verdwijnt. Zorg trouwens wel dat je de kardemomzaadjes uit hun peultjes hebt gehaald.
  • Rooster de kruiden al roerende tot ze iets donkerder van kleur zijn en je keuken zich vult met de geur van verse kruiden. Voeg de poeders, fenegriek en kurkuma, toe aan de pan. Rooster tien tot twintig seconden mee en temper de warmtebron.
  • Doe de kruiden voor de kip kerrie in een vijzel en stamp alle ingrediënten fijn, tot je een mooi poeder overhoudt. Je kunt ook pragmatisch zijn en de poeders in een blender doen. Dat gaat ietsje sneller, maar met een vijzel krijg je er toch meer smaak uit. Eet smakelijk!  

tips

  • Mocht je ergens nog wat verdwaalde groenten hebben liggen, dan kun je die mooi aan de kip kerrie toevoegen, zelfs als ze al een beetje verlept zijn. Erg lekker, maar niet zo traditioneel. (En wat is traditioneel in dit vreemde fusion/verbasterde gerecht eigenlijk wel?)

    De volgende groenten zijn een prima toevoeging aan je kip kerrie: aardappel, spinazie, kikkererwten, paprika in alle kleuren, doperwten, wortelen, zoete aardappel, tomaat of groene asperges.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is het nou ‘kerrie’ of ‘curry’?

Is kerrie en curry precies hetzelfde of zit de vork anders in de steel. En zo ja, wat is er dan anders tussen de twee? Kerrie en curry zijn twee hele verschillende dingen, die verwarrend zijn geworden omdat wij Europeanen niet om konden gaan met de complexe Indiase keuken. Maar als we een beetje kort door de bocht gaan, kunnen we het best uitleggen.

Curry is de algemene benamen voor een kruidensaus waarmee rund, vis en kip wordt bereid. Voornamelijk in het zuiden van India is dit een veelgegeten gerecht. Bekende ‘natte’ curry’s zijn madras- en vindaloocurry (die hele hete). In zuidelijk India groeit een boom: de kari patta – de kerrieboom. Met de blaadjes maken ze graag curry’s. Het Europese klimaat was niet geschikt voor deze boom. 

Bij de introductie van curry’s in de 19e eeuw, waren er nog geen mogelijkheden om de blaadjes te vervoeren en vers te houden. De Engelsen, kolonisators van India, bedachten daarom een kruidenmengsel die de smaak van deze kerrieboomblaadjes kon evenaren. Dát is kerriepoeder geworden. Een poeder om een lekkere kerriecurry mee te maken. Maar niet echt, want het is namaak kerriecurry. Snap je het nog? Maakt niet uit, als het maar lekker is!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten