Kip pilav, pilaf of pulao is een heerlijk aromatisch rijstgerecht. De zoete, kruidige geuren en smaken maken dit gerecht tot een feest voor de zintuigen. Pilav is ook nog eens vrij simpel om te maken. Met dit pilav recept is het een fluitje van een cent.

Serveer de kip pilav op een grote schaal. Zo maak je van kip pilav een echt familiegerecht. Iets waarmee je iedereen weer aan tafel krijgt. Maak er een frisse salade bij en meer heb je niet nodig. Laten we snel beginnen!

Kip pilav

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Aziatisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

In essentie is pilav een manier van rijst koken. De rijst wordt eerst aangefruit met een uitje en vervolgens in bouillon gaargekookt. De kruiden en specerijen die aan de pilav worden toegevoegd zijn afhankelijk van de streek.

Natuurlijk kennen we kip pilav voornamelijk als een gerecht uit Iran en centraal Azië, zoals het recept hierboven beschrijft. Maar pilav bestaat eigenlijk in veel verschillende vormen.

Spaanse paella, Italiaanse risotto en Indiase biryani, Arabische kabsa, Hainanese ‘chicken rice’, en nasi lemak uit zuidoost Azië, worden allemaal volgens hetzelfde principe bereid. Zo kent iedere streek wel z’n eigen versie van pilav.

Ingrediënten

  • 250 gram 250 basmatirijst (wit of bruin)

  • Een scheutje extra virgine olijfolie

  • 6 6 kippendijen of kippenbouten

  • 1 1 grote rode ui (in halve ringen gesneden)

  • Zout

  • 100 gram 100 ongezouten boter

  • 1 tl 1 kardamomzaden

  • 1 tl 1 korianderzaad

  • 1 tl 1 komijn

  • 1 1 kaneelstokje

  • 1 tl 1 gedroogde rozenblaadjes

  • 1 1 citroen of sinaasappel, geraspt en enkel de zeste

  • 75 gram 75 rozijnen

  • 1 el 1 honing

  • 1 el 1 saffraan strengen, geweekt in een half glas heet water

  • 2 2 grote aardappelen (in plakken van 1 cm dik gesneden)

  • Om te serveren
  • 2 el 2 pijnboompitten

  • 1/2 1/2 granaatappel (alleen de pitjes)

  • Een handjevol verse dille en peterselie, fijngehakt

  • 2 el 2 bruin gebakken uitjes

Bereiding

  • Week de rijst gedurende een halfuurtje in een grote kom gevuld met koud water. Giet het daarna af en laat goed uitlekken. Kook de rijst in ruim water met een beetje zout beetgaar. Giet de rijst af en spoel het af met een beetje koud water. Laat het goed uitlekken.
  • Doe de kardemomzaden, de korianderzaden, het kaneelstokje, de komijn en de rozenblaadjes in een keukenmachine en draai het tot een poeder. Doe de saffraan strengen in het halve glas heet water. Laat het even trekken (als je dat nog niet had gedaan).
  • Verwarm een hapjespan met een scheutje olijfolie. Bak de kippendijen tot ze aan elke kant goudbruin zijn. Doe de rode uien erbij en bak ze glazig. Voeg een halve kopje water en een halve eetlepel van de kruidenmix toe en doe de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de kip 25-30 minuutjes zachtjes sudderen. Haal de kip uit de pan en leg hem opzij.
  • Doe de rozijnen, en de zeste van de citroen en/of de sinaasappel in diezelfde pan. Doe er twee eetlepels van het saffraan water en een eetlepel honing bij. Roer alles door elkaar en laat het nog een minuutje pruttelen. Haal het uit de pan en zet het even opzij.
  • Terwijl de kip staat de pruttelen zet je een braadpan op het vuur. Doe er een scheut olijfolie en 50 gram boter in. Leg de aardappelschijven op de bodem van de pan. Bestrooi ze met wat zout en peper. Zet het vuur laag. 
  • Doe de rijst in de pan. Zorg ervoor dat er een berg ontstaat, dus niet plat duwen. Met de achterkant van een lepel maak je een zestal gaten in de berg. Hierdoor kan de stoom ontsnappen. Doe het deksel op de pan en laat het 5 minuten opwarmen. 

    Verdeel de rest van de boter over de rijst. Dek de pan af met keukenpaper en een deksel, zodanig dat de stoom niet kan ontsnappen. Zet het vuur een klein beetje hoger en laat de rijst 40 minuten stomen.
  • Neem de pan van het vuur en zet deze in een gootsteen met koud water. Zo zorg je ervoor dat rijst niet aan de pan blijft plakken. 1 minuut is lang genoeg. Haal de pan uit het water. Schep ongeveer ¼ van de rijst uit de pan in een kom en meng dit met het rozijnenmengsel en 2 eetlepels saffraan water.
  • Neem een grote schaal en keer de pan met de rest van de rijst hierop om, zodat aardappelen vanboven liggen. Verdeel de saffraanrijst hierover en rangschik de aardappelschijven, zodat het een mooi geheel vormt. Leg de kip erop en werk de pilav af met de pijnboompitten, granaatappel, peterselie en de gebakken uitjes.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Saffraan strengen

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten