Kip Piri Piri | Pittig recept voor avontuurlijke foodies

Lana Dalle
Lana Dalle

Kip Piri Piri is niet voor doetjes. Dit is de meest pikante kip die je ooit zult eten.

Dit bekende typische kipgerecht kent z’n oorsprong in Portugal en wordt zo pittig door een speciaal marinade van hete pepers – ‘piri-piri’.

In dit artikel zetten we een toprecept voor Kip Piri Piri voor je klaar. Maar je leest ook waar het recept vandaan komt, de ‘roots’ van piri piri dus. Ben je er klaar voor?

kip piri piri

Recept | Kip Piri-Piri

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 4 kippenbouten van piepkuikens of jonge haantjes, met vel en been
  • 1/2 citroen, uitgeperst
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngeperst
  • 2 eetlepels zeezout van de molen
Ingredienten voor Piri-Piri Saus
  • 2 à 4 Afrikaanse Birds Eye pepertjes (inclusief de zaadjes);
    De Piri-Piri/Afrikaanse Birds Eye pepers vind je niet makkelijk in supermarkten of speciaalzaken. Een aardig alternatief is de rode rawit peper
  • 4 teentjes knoflook,
  • 1 citroen, gehalveerd en uitgeperst
  • 3 eetlepels zeezout van de molen
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 50 ml extra vierge olijfolie
Knoflook

Hoe maak je het?

​STAP 1

​Neem de kip uit de koelkast en laat ​​vijftien minuten op kamertemperatuur komen in een ​ovenschaal.

STAP 2

Maak de marinade door het citroensap, de knoflook en het zeezout met een garde te mengen in een kom. Giet de marinade over de kip en laat 15 minuten staan terwijl je de Piri-Piri saus maakt. Verwarm de oven ook al voor op 200 graden.

STAP 3

Maak de ​Piri-Piri saus door met een vijzel de ingrediënten fijn te stampen. Je gaat eerst de chilipepers en de knoflook fijnstampen. Voeg daarna het citroensap en het zout toe​. Als laatste doe je het paprikapoeder, de oregano en de olijfolie in de vijzel en meng je de saus tot een puree.

STAP 4

Zet de Piri-Piri saus apart en plaats de ovenschaal met de kip in de oven voor 35 minuten.

STAP 5

Haal de kip uit de oven en zet even opzij. Neem een grillpan en laat boter smelten op een middelhoog vuur.
Smeer één kant van de kip in met de Piri-Piri saus en ​leg in de pan als hij heet genoeg is. Bak enkele minuten en doe dan hetzelfde voor de andere zijde.

[Tip!] Je kunt deze laatste stap ook heel goed op de BBQ doen!

​Wat is Piri-Piri?

De ‘piri-piri’ in Kip Piri Piri, is een soort chilipeper die voornamelijk in het wild groeit in Afrika. Het is een kleine, pikante rode peper van 1 à 2 centimeter. Het pepertje staat ook bekend onder de naam ‘Afrikaanse Birds Eye’.

​​​​De letterlijke vertaling van Piri-Piri ​is Peper-Peper. Het dubbele gebruik van het woord ​zou wijzen op de intensiteit van de peper, ​om mensen te waarschuwen voor de pittigheid.

Birds Eye Chilipeper

Waar komt het gerecht Kip Piri-Piri vandaan?

​In de vijftiende eeuw ontdekten de Portugese ​zeevaarders delen van Zuid-Amerika. Ze ontdekten er ook een erg pikant pepertje. De naam die de chilipeper toen kreeg, is onbekend. Toen ze de peper meebrachten naar hun kolonies in Afrika, kreeg het pepertje daar de naam Piri-Piri, wat Peper-Peper betekent in het Swahili.

​Al snel was de Piri-Piri een prima ingrediënt om mee te experimenteren in Portugal en haar kolonies. ​Waar de eerste Kip Piri-Piri het levenslicht zag, is moeilijk te zeggen. Sommigen zeggen in Mozambique en Angola, terwijl anderen zweren bij de Algarvestreek in Portugal. Hoe het ook zij: vandaag is het kipgerecht zowat overal enorm geliefd, en blijft het de nationale trots van de Portugese keuken. ​​​Wie één gerecht uit de Portugese keuken moet opnoemen, zegt waarschijnlijk Kip Piri-Piri. In Nederland duiken er dan ook steeds meer restaurants op die het populaire gerecht uit Portugal op de menukaart hebben staan.

Wie eens buiten Nederland wil proeven van de lekkerste Kip Piri-Piri van Portugal, moet naar het dorpje Guia in Albufeira. Deze plek trekt Piri-Piri liefhebbers van over de hele wereld aan, omdat het dorpje de beste Kip Piri-Piri restaurants ter wereld zou hebben.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!