Kip tandoori dankt zijn naam aan de klokvormige tandoor kleioven die ook gebruikt wordt voor het maken van naan: Indiaas plat brood. Jij hebt vast geen tandoori in de keuken staan en daarom gaan we het onszelf wat makkelijker maken. Onze kip tandoori maken we gewoon in de oven.

Dit recept laat je in een paar eenvoudige stappen zien hoe je zelf, thuis heerlijke gekruide, sappige kip tandoori maakt. Met wat naan brood en een frisse salade is de maaltijd compleet.

De kip moet wel eventjes marineren (8 uur), dus laten we snel beginnen.

Gek op kip? Probeer dan deze kip uit de oven

Kip tandoori

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: BijgerechtKeuken: Indiaas
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

30

minuten
Voorbereiding

510

min

In dit recept gebruiken hele kippenpoten. Deze hebben meer vet dan filets. Het vet en het botje zorgen ervoor dat de kip sappig blijft. 

In dit recept lees je ook hoe je een heerlijke korianderchutney maakt voor ernaast. Dit brengt het gerecht goed in balans. 

Verder laten we je zien hoe je zelf tandoori kruiden moet maken, maar je kunt natuurlijk gewoon kant-en-klare kruiden kopen bij de grotere supermarkten of toko’s

Ingrediënten

  • Tandoori
  • 8 kippenpoten of 6 kippenbouten

  • ½ liter yoghurt

  • 3 el tandoori kruiden

  • Sap van 1 citroen

  • Tandoori kruiden
  • 1 tl zout

  • 1 tl knoflookpoeder

  • 1 tl uienpoeder

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl kurkuma (tarmeriek, koenjit)

  • 1 tl cayennepeper

  • 1 el garam masala

  • Voor de korianderchutney
  • 400 ml yoghurt

  • 1/3 bos koriander (grof gehakt)

  • Ongeveer 20 muntblaadjes

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 verse groene chilipeper (zaadjes verwijderd en in stukjes gesneden)

  • Sap van 1 limoen

  • Zout

aan de slag!

  • Meng de yoghurt met de tandoori kruiden en het citroensap. Roer alles goed door. Haal het vel van de kip (niet weggooien). Maak met een scherp mes een aantal inkepingen in de kip tot op het bot, vooral aan de dikste stukken (zo trekt de marinade er goed in en zijn ze sneller gaar). Doe de kip in de marinade en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn. Dek de schaal af met plasticfolie en laat het minstens 8 uur marineren (24 uur is nog beter).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (de hoge temperatuur schroeit de kip straks snel dicht). Haal de kip uit de schaal en verwijder de overtollige marinade. Leg de kip op een rek en plaats dit rek boven een bakplaat of schaal, zodat de druppels worden opgevangen en niet heel je oven bevuilen. Bak de kip in 25-30 minuten in de hete oven.

    Je moet wel regelmatig kijken of de kip niet verbrandt. Kleurt ze te snel, zet dan de oven wat lager of bedek de kip met aluminiumfolie.
  • Maak de chutney terwijl je kip in de oven staat. Je maakt het door alle ingrediënten door elkaar te mengen.
  • Haal de kip tandoori uit de oven en serveer het met een lekker frisse salade, rijst of naan brood. Enjoy!Kip tandoori uit de oven recept

5 tips voor als je zelf kip tandoori gaat maken

  • Als jij aan tandoori denkt, zie je misschien die rode kippenpoten voor je. Die rode kleur komt van rode kleurstof. Ik hou er niet van om kleurstoffen aan eten toe te voegen, maar als jij graag mooie rode kippenpootjes wilt, doe dan een paar druppeltjes kleurstof bij je marinade
  • Heb je een kamado bbq of een smoker?  Dan moet je die natuurlijk gebruiken. Je kip tandoori wordt hierin nog lekkerder.
  • Heb je wat meer tijd en wil je echt goed doen? Kip tandoori maak je traditiegetrouw met wei in plaats van yoghurt. Wei krijg je wanneer je yoghurt een nachtje ‘ophangt’ in een kaasdoek. Instructies hiervoor vind je hier.
  • Heb je die kippenvellen nog? Oké, haal ze even door de marinade en bak ze krokant in wat olie. Beter dan gebakken spekjes.
  • Heb je een feestje? Wat dacht je van tandoori kippenvleugeltjes? Wat een lekkere party snack! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten

 •