Kip uit de oven, delicious! [RECEPT]

Celine
Celine

Sappige kip uit de oven met Marokkaanse specerijen & ingelegde citroen, krijg je al trek?

Dit recept is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond! Kip is namelijk onderdeel van een gezond eetpatroon vanwege de mineralen, vitamines en eiwitten dat het bevat. 

Kan je geen genoeg krijgen van kip? Kijk dan eens op onze pagina met heerlijke kip recepten!

Toch liever iets met gehakt? Dan is deze chili con carne misschien een lekker recept om eens uit te proberen!

kip uit de oven

Recept | kip uit de oven

Deze hele kip uit de oven duurt even om te braden, maar dan heb je ook écht wat! Serveer er een lekker stuk brood naast, daarmee kan je heerlijk dippen in de jus die overblijft van de kip in de oven en de groenten!

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 1 grote rode paprika
  • 600 gr nieuwe aardappels, schoongeboend
  • 4 sjalotten, gepeld
  • 1 el olijfolie
  • 1 scharrelkip à 1,5-1,7 kg
  • 250 gr sperziebonen

Gekruide citroenboter:

  • 60 gr boter, op kamertemperatuur
  • ¼ tl sumak
  • ¼ tl kaneel
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • ½ tl zout
  • ½ tl koriander
  • ½ tl komijn
  • ½ tl gerooktpaprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ ingelegde citroen, afgespoeld, vruchtvlees weggegooid, schil in kleine blokjes

Hoe maak je het?

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 180°C. Snijd de paprika in acht even grote stukken. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en gooi ze weg. Schep de paprika met de hele aardappels, sjalotten en de olijfolie om in een kom, zodat de groenten met olie worden bedekt. Bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper en zet op zij. 

Stap 2

Meng alle ingrediënten voor de gekruide citroenboter in een kommetje.

Stap 3

Trek het vel van de scharrelkip met een vork of met je vingers voorzichtig van de borst en de bovenkant van de dijen. Stop driekwart van de gekruide boter onder het vel en strijk de boter gelijkmatig uit. Wrijf de rest van de boter over de buitenkant van het vel.

Stap 4

Leg de hele kip in een braadslee, doe vervolgens de kip in de oven en braad hem 20 minuten.

Stap 5

Voeg de aardappels en sjalotten toe en rooster alles nog 40 minuten. Doe de paprika erbij en rooster het geheel nog 20 minuten; de kip moet in totaal 1 uur en 20 minuten braden. 

Stap 6

Laat de groenten in de braadslee liggen, leg de kip op een bord, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 15 minuten rusten.

Voeg intussen de sperziebonen aan de braadslee toe en rooster de groenten nog 15 minuten.

Stap 7

Serveer de kip besprenkeld met het braadvocht uit de braadslee, met de geroosterde groenten erbij.

Slow van Louise Franc

Dit fijne kookboek voor comfort food helpt jou de winter doorkomen. Het boek bevat namelijk meer dan 140 langzaam gegaarde gerechten, perfect voor wanneer de dagen korter en donkerder worden. Met deze kip uit de oven moet dat ook zeker goed komen!

Slow 3D rgb

Slow

  • Louise Franc
  • 9789461432469
  • Good Cook 
  • €32,50 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Kip uit de oven [RECEPT]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?