Een hele krokante kip uit de oven. Het brengt bij mij verschillende emoties naar boven.

Blijdschap; Want man, wat is zo’n hele kip op tafel gezellig eten. Angst; hoe droog is de borst dit keer? En ook wat trots en opluchting, want het zit er weer op én ik heb dat toch maar weer mooi zelf gemaakt. 

Dit recept van Louise Franc is mijn favoriete recept voor kip uit de oven. (En ze maakt ook een waanzinnige chili con carne.) Hij gaat zeker een tijdje in de oven, maar de specerijen en ingelegde citroen zorgen ervoor dat je huis heerlijk gaat ruiken. 

Kip uit de oven

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Mediterraans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

2

hours 

30

minutes

Deze hele kip uit de oven duurt dus even om te braden, maar dan heb je ook écht wat! Serveer er een lekker stuk brood naast, daarmee kan je heerlijk dippen in de jus die overblijft van de kip. 

Ingrediënten

  • 1 grote rode paprika

  • 600 gr 600 nieuwe aardappels, schoongeboend

  • 4 sjalotten, gepeld

  • 1 el olijfolie

  • 1 scharrelkip à 1,5-1,7 kg

  • 250 gr 250 sperziebonen

  • En voor de gekruide citroenboter:
  • 60 gr 60 boter, op kamertemperatuur

  • ¼ tl sumak

  • ¼ tl kaneel

  • ½ tl versgemalen zwarte peper

  • ½ tl zout

  • ½ tl koriander

  • ½ tl komijn

  • ½ tl gerooktpaprikapoeder

  • ½ tl chilivlokken

  • ½ ingelegde citroen, afgespoeld, vruchtvlees weggegooid, schil in kleine blokjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180°C. Snijd de paprika in acht even grote stukken. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en gooi ze weg. Schep de paprika met de hele aardappels, sjalotten en de olijfolie om in een kom, zodat de groenten met olie worden bedekt. Bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper en zet op zij.
  • Meng alle ingrediënten voor de gekruide citroenboter in een kommetje.
  • Trek het vel van de scharrelkip met een vork of met je vingers voorzichtig van de borst en de bovenkant van de dijen. Stop driekwart van de gekruide boter onder het vel en strijk de boter gelijkmatig uit. Wrijf de rest van de boter over de buitenkant van het vel.
  • Leg de hele kip in een braadslee, doe vervolgens de kip in de oven en braad hem 20 minuten.
  • Voeg de aardappels en sjalotten toe en rooster alles nog 40 minuten. Doe de paprika erbij en rooster het geheel nog 20 minuten; de kip moet in totaal 1 uur en 20 minuten braden.
  • Laat de groenten in de braadslee liggen, leg de kip op een bord, dek hem losjes af met aluminiumfolie en laat hem 15 minuten rusten.
  • Voeg intussen de sperziebonen aan de braadslee toe en rooster de groenten nog 15 minuten.
  • Serveer de kip besprenkeld met het braadvocht uit de braadslee, met de geroosterde groenten erbij.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Slow van Louise Franc

Dit fijne kookboek voor comfort food helpt jou de winter doorkomen. Het boek bevat namelijk meer dan 140 langzaam gegaarde gerechten, perfect voor wanneer de dagen korter en donkerder worden. Met deze kip uit de oven zit jij er goed bij deze winter! 

Slow kookboek cover

Slow

  • Louise Franc
  • 9789461432469
  • Good Cook 
  • €32,50 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten