Deze kipcurry met kokos van Nik Sharma is een heerlijke curry, die makkelijk te maken is. Met een goede spice en gebalanceerde smaak, is dit echt een aanrader!

Kipcurry met kokos

0 from 0 votes
Recipe by Nik Sharma Course: HoofdgerechtDifficulty: Makkelijk
Porties

4

personen
Bereidingstijd

1

hour 

15

minutes

Wanneer de opa van Nik Sharma extra kokosnoten van zijn boodschappenrondje naar de markt meenam, haalde zijn oma het vruchtvlees uit de rijpe noten en liet dat in de zon drogen om de houdbaarheid te verlengen. De stukjes gedroogde kokos werden zo nodig gemalen en werden vaak aan kipcurry’s zoals deze toegevoegd.

Serveer deze kipcurry bij een kom warme rijst of met grote hompen zuurdesembrood om in de smaakvolle vloeistof te soppen.

Ingrediënten

  • 120 gram 120 verse, ontdooide of gedroogde kokos

  • 4 4 kruidnagels

  • 1 tl 1 zwarte peperkorrels

  • 1 tl 1 gemalen koriander

  • 1/2 tl 1/2 gemalen komijn

  • 6 tenen 6 knoflook, gepeld

  • 2,5 cm 2,5 gember, geschild en fijngehakt

  • 1 1 groene chilipeper

  • 2 el 2 kokosolie, ghee of een neutrale olie

  • 1 1 grote witte ui (400 gram). gehalveerd en in dunne ringen

  • 1 tl 1 kurkuma

  • 1/2 tl 1/2 kashmirichilipoeder

  • 1,4 kilogram 1,4 drumsticks en kippendijen met bot

  • 2 el 2 ciderazijn

  • fijn zout

  • 2 el 2 gehakte koriander, voor erover

Bereiding

  • Verhit een grote pan op vrij laag vuur. Rooster de kokos 5-6 minuten tot hij goudbruin is; roer af en toe door. Voeg de kruidnagels, peperkorrels, koriander en komijn toe en bak alles 30-45 seconden tot de specerijen gaan geuren.
  • Neem de pan van het vuur en doe de inhoud in een blender. Voeg de knoflook, gember en chilipeper toe. Breng 240 ml water in een waterkoker aan de kook en schenk dit bij het kokos-specerijenmengsel in de blender. Maal alles met de pulseknop tot een gladde pasta.
  • Verhit in dezelfde pan de kokosolie op vrij hoog vuur. Bak de uiringen 8-15 minuten tot ze goudbruin worden. Voeg de kurkuma toe en bak alles 30 seconden. Doe de kokos-specerijenpasta uit de blender in de pan, voeg het chilipoeder toe en bak alles 2 minuten.
  • Leg de stukken kip erin en braad ze 4-5 minuten aan. Roer er 250 ml water door, breng het aan de kook en draai het vuur laag. Laat het 30-45 minuten zachtjes pruttelen tot de kip volledig gaar is. Roer de azijn erdoor. Proef, voeg zout naar smaak toe en verhit de curry nog 1 minuut.
  • Neem de pan van het vuur, strooi de gehakte koriander erover en serveer de curry heet of warm.

Tips

  • Mocht je gedroogde kokos gaan gebruiken, zorg dan goed dat de blender de snippers volledig fijnmaalt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De Smaakbenadering

  • Net als in de Caldine (uit receptenboek) en de Kip met zwarte peper (uit receptenboek) vormt de volle textuur van het vet van de kokos het fundament van dit gerecht.
  • Door de kokos te roosteren wordt het aroma versterkt en krijgt deze curry een diepere en vollere smaak.
  • De azijn wordt pas op het laatst toegevoegd om het risico te verkleinen dat de kokosmelkemulsie scheidt.

De Smaakvergelijking van Nik Sharma

In de Smaakvergelijking gaat Nik Sharma in op de beleving van smaak in de gerechten. Wat maakt een gerecht speciaal? Waarom vinden we het ene gerecht lekkerder dan het andere? Sharma gaat in zijn receptenboek in op onder andere deze vragen.

De Smaakvergelijking Receptenboek

De Smaakvergelijking

  • Auteur | Nik Sharma
  • Fotografie | Nik Sharma
  • Illustraties | Matteo Riva
  • Omvang | 352 pagina's
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • ISBN | 9789464040586
  • Prijs | €39,99

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten