De zomer is in volle gang en dat betekent: lekker barbecuen! In je zoektocht naar lekkere BBQ recepten ben je hem vast al een aantal keer tegengekomen. Want geen BBQ is compleet zonder saté van kippendijen.
We delen hier een originele variatie op de classic – dit zijn echte Zuid Afrikaanse sosaties van kip. Heerlijk! Wil je trouwens (of ook?) liever originele saté ayam ‘kipsate’ maken op je BBQ? Hier vind je een fantastisch recept van restaurant Blauw.
Op zoek naar mooie wijnen voor je BBQ? Dit vinden wij de beste wijnen van de Hema.
Zo maak je Zuid Afrikaanse kipsaté op de BBQ
Duur 30 minuten | 4 personen
Ingrediënten
Voor de braaikruiden
- 1 el korianderbollen
- 1 tl komijnzaad
- 1 el zwarte peperbollen
- 1 el mosterdzaad
- 50 g keukenzout
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl paprikapoeder
Voor de sosaties
- 1 kg kippendijen
- 2 rode paprika’s
- 2 groene paprika’s
- 2 rode uien
- 300 g gedroogde abrikozen
- 4 eetlepels olijfolie
- houten satéstokjes
Bereiding
stap 1. Doe alle ingrediënten voor de braaikruiden in een pan en zet 1 à 2 minuten op een gemiddeld vuur zodat de aroma’s vrijkomen. Laat even afkoelen. Doe in een foodprocessor en mix.
stap 2.Snijd de kip in stukken van 2 centimeter. Was de paprika’s, schil de uien en snijd die groenten ook in stukken van 2 centimeter. Steek nu afwisselend een stuk kip, een stuk paprika, een stuk kip, een abrikoos, een stuk kip en een stuk ui op een satéstokje. Wrijf de kipsaté in met olijfolie en kruid gul met de braaikruiden.
Op de barbecue
stap 3
Gril de sosaties 8 minuten op het rooster van je barbecue, draai tussendoor even om. Serveer de kipsaté uit het vuistje.
Tip van Peter: ‘Braai’ is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbecue, dus eigenlijk maken we hier kipsatés met Zuid-Afrikaanse barbecuekruiden. Uiteraard kan je die kruiden ook bij talrijke andere gerechten gebruiken om je vlees of gevogelte extra Zuid-Afrikaans aroma te geven!’
Grillen met dé Grillmasters
Het recept uit dit artikel komt uit het boek: Grillmasters. In dit boek staan zeventig creatieve, gevarieerde en soms rebelse barbecuerecepten met topingrediënten. Deze zijn samengesteld door Seppe Nobels en Peter de Clercq. Het is een culinaire wereldreis door negen verschillende landen. Ga jij mee op reis?
Auteurs | Seppe Nobels & Peter de ClercqUitgever | LannooOmvang | 192 pagina’sISBN | 9789401458597Prijs | €29,99