Kishkeeya soep, superfijne knoflooksoep uit het Midden Oosten [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Op zoek naar een soepje en toevallig iets te veel wijn hebt gedronken gister? 

Wij delen met jullie een kishkeeya-soep recept. Kishk is een soort gefermenteerd graan met gedroogde yoghurt uit Arabië. En dit soepje doet wonderen tegen een kater.

Sommige mensen noemen het zelfs hekserij…

Natuurlijk hoef je helemaal geen kater te hebben, want deze soep uit het Midden Oosten is vol bijzondere smaken en heel gezond en lekker.

Mocht je op zoek zijn naar een meer traditionele knoflooksoep? Ook die hebben we voor je. 

Kishkeeya-soep met geroosterde knoflook

In de Levant – het gedeelte van Zuidwest Azië aan de Middellandse zee – wordt kishkeeya-soep vaak gegeten als ontbijt. Dat is niet helemaal mijn ding, er gaan namelijk 5(!) bollen knoflook in.

Houd er wel rekening mee dat de knoflook geroosterd wordt. Daardoor karameliseerd hij en is de smaak veel zachter en minder scherp. Net als bij onze ‘normale’ knoflooksoep.

Maak je er dus niet te veel zorgen om. De smaken die vrij komen zijn hemels, die wil je niet overslaan!

Kishkeeya-soep met geroosterde knoflook

Soep |  4-6 personen
Voorbereiden | 10 min   
Bereiden | 45 min

Ingrediënten

  • 5 bollen knoflook, ongepeld
  • 1-2 eetl. olijfolie
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 2-3 eetl. raapzaadolie
  • 1 eetl. boter
  • 1 eetl. gedroogde munt
  • 1 eetl. fijngesneden dragon
  • 125 g kishk-meel (Turkse supermarkt) 
  • 1 liter groentebouillon of water
  • 1 aardappel (400 g), geschild, in blokjes
  • 100 g basturma van spek (Turkse supermarkt), of doorregen spek (naar keuze), grof gehakt
  • 250 g fijn geschaafde kool of andere groene bladgroente van het seizoen
  • 30 g gember, geschild en fijngehakt
  • gebakken uitjes, om te garneren

Basturma/pastirma 

Deze Turske delicatesse is optioneel in deze soep, maar geeft wel een hele mooie en typische smaak. 
Het in de lucht gedroogde pekelvlees wordt op maak gebracht met fenegriek, knoflook, komijn, en paprika. 

Aan de slag!

Verhit de oven tot 200 °C. 

Leg de bollen knoflook op een flink stuk aluminiumfolie, besprenkel hem met de olijfolie, bestrooi met zout en peper, wentel de bol even door de olie en sluit de folie tot een pakketje.

Rooster de knoflook 30-40 minuten in de oven tot hij gaar en gekaramelliseerd is. Laat hem iets afkoelen. 

Pak de bol uit de folie en druk het vruchtvlees uit de vliesjes. Wrijf de massa met de platte kant van een mes tot puree, zet hem opzij en gooi schillen en vliesjes weg.

Zet intussen een grote koekenpan op halfhoog vuur en doe de raapzaadolie erin. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ze in 6-7 minuten goudbruin. Schep eventueel de basturma erdoor en bak alles nog 2 minuten.

Roer de geschaafde kool en de gember door de aardappelblokjes. Bak alles nog 5 minuten tot de kool gaar is en breng het licht op smaak met zout en peper.

 

Zet een grote pan op laag vuur en laat de boter erin smelten. Voeg de knoflookpuree, munt en dragon toe en roer 1 minuut. Roer het kishk-meel erdoor samen met de bouillon of water. Roer alles goed door elkaar, draai het vuur hoger en breng de soep aan de kook.

Laat hem dan met het deksel schuin op de pan 10 minuten zachtjes op laag vuur sudderen. Doe er een beetje zout en peper bij, maar let op want het kishk-meel is al licht zout.

Verdeel de kishksoep over 4-6 soepborden en schep de kool met de basturma erop. Strooi tot slot de gebakken uien erover. Serveer de soep direct.

Tafelen op z'n Midden-Oosters

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten bookcover

Bijzondere recepten zoals deze zijn in overvloed in ‘De gastvrije keuken van het Midden-Oosten.’

Veel klassieke Midden-Oosterse gerechten, maar met een moderne twist. Zo laat Bethany Kehdy je al het mooie van deze bijzondere keuken zien. 

Probeer ook deze zalige borani van pompoen & pomelo. Alle gerechten zijn heel erg verfrissend. Er is geen mogelijkheid om een saai gerecht op tafel te zetten! En die hoeven niet allemaal moeilijk te zijn. Dit boek is een groot feest. Ik ben verkocht! 

Koop ‘De gastvrije keuken van het Midden-Oosten’ hier op bol.com

De gastvrije keuken van het Midden-Oosten

Auteur | Bethany Kehdy

Uitgever | Fontaine Uitgevers

Omvang | 272 pagina’s

ISBN | 9789059569294

Prijs | €27,99

Geef je mening!
recipe image
Recept
Kishkeeya-soep met geroosterde knoflook
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?