waldorfsalade

Wat is een Waldorfsalade? 

De Waldorfsalade is een echte klassieker onder de salades. Deze vegetarische salade is eenvoudig om te maken en heerlijk verfrissend als “side dish” of als voorgerecht. Je kunt ‘m natuurlijk ook eten bij de lunch. Hij is ​verrukkelijk met een sneetje geroosterd bruin brood! 

Een klassieke Waldorfsalade is een mix van lichtzure appels, bleekselderij , rozijnen en walnoten. De toevoeging van verse mayonaise en wat citroensap als dressing zorgen voor een frisse, romige smaak. Als afwerking kan je een bedje van enkele slabladeren gebruiken. 

In dit artikel delen we het traditionele recept om thuis zelf een Waldorfsalade te maken. We vertellen ook waar de naam Waldorfsalade vandaan komt, en tonen aan dat ‘ie een speciaal plekje in de popcultuur heeft.

Dit bericht bekijken op Instagram

Waldorf Salad

Een bericht gedeeld door Vero Beach Foodie (@vero_foodie) op

Waar komt de naam “Waldorf Salad” vandaan? 

Ooit al gehoord van het wereldberoemde Waldorf-Astoria Hotel in New York? In 1893, iets meer dan 125 jaar geleden, serveerde het restaurant van het hotel een nieuwe salade van knolselderij, appel en mayonaise. Later voegden de chefs er rozijnen, walnoten, selderij en citroensap aan toe. Omdat de salade zo geliefd was, duurde het niet lang voor het overal in New York te verkrijgen was.  

Het duurde even voor de Waldorfsalade bekend werd buiten Amerika. In 1979 verscheen er een aflevering van de populaire Britse televisieserie Fawlty Towers genaamd “Waldorf Salad”. In deze aflevering is te zien dat een Amerikaans koppel de salade bestelt in het Fawlty Towers Restaurant, maar de ober heeft absoluut geen idee over welke salade het gaat. Het leverde een iconische scène op: 

​Recept: Traditionele Waldorfsalade​

​4 PERSONEN
VOORBEREIDING: 15 minuten 
BEREIDING: 5 minuten

Wat heb je nodig voor een Waldorfsalade? 

​1. De dressing

In een Waldorfsalade hoort een verse lopende citroenmayonaise als dressing. Achteraf kun je eventueel nog een eetlepel verse volle yoghurt toevoegen aan de mayonaise om de dressing minder vettig te doen lijken.

-   2 middelgrote eieren​;
-  1 citroen, uitgeperst; 
-   1 eetlepel mosterd; 
-   25 cl arachideolie; 
-   een snufje zwarte peper van de molen; 
-   een snufje zeezout van de molen.

​2. De salade

-   6 stengels bleekselderij, in reepjes gesneden; 
-   3 zoetzure appels*, geschild en in blokjes gesneden;

 *Voorbeelden van soorten zoetzure appels zijn Jonagold en Elstar.
-   100 gram walnoten, plat gestampt met een vijzel; 
-   60 gram rozijnen​**

​**Je kunt in plaats van rozijnen ook gehalveerde druiven gebruiken om de salade een frissere toets te geven.

Hoe maak je een Waldorfsalade? 

​1. De dressing

STAP 1: 
Splits de twee eieren en bewaar enkel de eidooiers. Doe het eigeel in een mengbeker of kom.  

STAP 2: 
Voeg het sap van de uitgeperste citroen toe in de kom met eidooiers. Doe ook een eetlepel lauw water en de graanmosterd in de kom.  

STAP 3: 
Neem een staafmixer om de ingrediënten in de kom te mengen tot een lopend geheel. Doe dit terwijl je de arachideolie voorzichtig toevoegt. Blijf mixen tot de mayonaise voldoende gebonden is, maar nog steeds een beetje lopend is.  

STAP 4: 
Voeg een snuifje peper- en zout van de molen toe. En nu proeven maar! Voeg eventueel nog een eetlepel yoghurt toe als je een frissere dressing wenst. 

Tip: je kunt de dressing tot twee weken bewaren in de koelkast. Gebruik een goed gesloten kom! 

​2. De salade

STAP 1: 
Doe de reepjes bleekselderij (van ongeveer 0,5 cm) en de blokjes appel in een grote mengkom.

STAP 2: 
Verwarm een pan tot een hoog vuur en laat de platgestampte walnoten enkele minuten roosteren. Roer af en toe zodat de noten niet aanbranden.

STAP 3: 
Schep een tweetal eetlepels van de dressing over de kom met selderij en appel en meng goed doorheen.

STAP 4: 
Voeg de rozijnen en de geroosterde walnoten toe. Meng alles.

STAP 5: 
Voeg naar smaak wat extra dressing en/of peper en zout toe. Smakelijk! 

Wil je alle stappen nog eens nalopen? Bekijk dan zeker onderstaande receptvideo. Hier wordt ook een variatie gegeven met feta en druiven!