Knoflookolie; je raadt het al, ik ben groot fan.

Thuis heb ik standaard zo'n leuk ijzeren oliekannetje staan op het aanrecht. Met één of twee teentjes knoflook erin. Mijn Spaanse ouders en grootouders hadden dat ook dus ik ben ermee opgegroeid. Ik kook ermee, doe het over de pasta, aardappels en over een geroosterd broodje. Goddelijk.

Olie met daarin een teentje knoflook is natuurlijk de allermakkelijkste manier van knoflookolie maken. Hieronder beschrijf ik de meer cheffy knoflookolie die we vaak in restaurants maken. Heerlijk, sterk doch subtiel en je kunt 'm langer bewaren.

Knoflookolie

3 from 12 votes
Servings

12

servings
Cooking time

20

minutes

Dit leuke recept is in feite een dubbel recept! We maken tegelijkertijd knoflookolie en gekonfijte knoflook, oftewel knoflook confit. De tenen knoflook die je overhoudt als je de knoflook hebt gezeefd kun je blenderen of prakken. Dan heb je een fantastische knoflookcrème om op toastjes te smeren of door de saus te doen. Heerlijk!
De hoeveelheid knoflook lijkt veel maar doordat het wordt verwarmd verliest het de scherpte.

Ingrediënten

  • 500 gr 500 olijfolie (extra vierge of een andere als je er veel mee gaat bakken)

  • 10 tenen 10 knoflook (liefst paarse uit Spanje of Italië)

Bereiding

  • Pel de knoflook en snijd het harde kontje eraf.knoflook
  • Zet de knoflook met de olie op het kleinste pitje. Zet het vuur eerst wat hoger totdat je kleine bubbeltjes rond de knoflook ziet. Zet dan het vuur zo laag mogelijk.
  • Laat de knoflooktenen minimaal twintig minuten zachtjes 'borrelen' of totdat ze zacht zijn. Dit kun je checken met een mes of vork. De knoflook moet niet bruin worden, hoogstens een beetje lichtbruin. pan olie knoflook
  • Zeef de olie en vang deze op. Doe de olie in een gesteriliseerde fles of weckpot. Blender de knoflook en bewaar de crème in een vacüum bakje of weckpotje.

Tips

  • Maak de knoflookolie naar jouw eigen smaak! Doe een takje rozemarijn en/of tijm bij de olie.
  • Gedroogde chili-pepers zijn ook heerlijk en zo krijg je een pittige olie.
  • Voor een wat frissere olie doe je een stuk citroenschil en basilicum of munt bij de olie. Doe dit niet tijdens het konfijten maar pas als de olie is afgekoeld.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Lekker en gezond!

Knoflook is behalve lekker en onmisbaar is elke keuken ook nog eens gezond! Het is goed tegen een verhoogde bloeddruk en cholesterol en bevat belangrijke vitamines.

En wist je trouwens dat je knoflook ook kunt invriezen? Zo heb je altijd (verse) knoflook bij de hand!


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten