Ik denk dat een groot deel van jullie een beetje schrik hebben voor knolselderij.

Ik begrijp het wel, zo'n vreemde knol die soms veel wegheeft van 'alien hersenen' of iets in die richting. Daardoor lijkt het misschien ook moeilijk te bereiden maar dat valt echt heel erg mee. Volg de onderstaande stappen en je zult zien dat je makkelijk van zoiets 'lelijks', iets heel lekkers kan maken; knolselderijpuree!

En ben je al meer bekend met de knolselderij, dan weet je allang dat je er ook hele lekkere knolselderijsoep, of traybakes mee kunt maken.
Bovendien zijn knolselderijen niet duur en heel erg gezond. Een knolselderij bevat bijvoorbeeld veel minder calorieën dan aardappel. Al is aardappelpuree met knolselderij ook heel erg lekker. En in 100 gram knolselderij zit wel 34 % van ADH vitamine K!

Gewoon een keer proberen dus.

Knolselderijpuree

3 from 3 votes
Course: BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Knolselderijpuree met boter, melk, peper en zout. Het klinkt te simpel maar de combinatie zorgt voor een zachte puree met een licht selderijsmaak die perfect wordt aangevuld door de boter en de melk. Peper en zout om het geheel goed om smaak te brengen en het is feest!

Ingrediënten

  • 700 gram geschilde knolselderij (is ongeveer een knolselderij van 800 gram)

  • 40 gram boter

  • 50-100 ml melk (eventueel iets meer nodig)

  • peper en zout

  • Optioneel
  • 1 scheut goede olijfolie

Bereiding

  • Breng een pan water, met een goede snuf zout, aan de kook. Bereid de knolselderij door 'het kontje' met de wortels er in zijn geheel af te snijden.Knolselderij wortels er af gesneden
  • Leg de knolselderij en snijd met een mes de ruwe buitenkant er van af.Knolselderij schillen
  • Snijd nu de knolselderij in plakken en dan in blokjes.
  • Kook de knolselderij in ongeveer 15-20 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer je er met een mes in kan prikken en ze met een kleine tik ook weer loslaten.
  • Giet de het geheel goed af en laat even droog stomen zonder deksel. Verwerk de knolselderij tot een puree door fijn te stampen of te draaien door een passeerzeef.Knolselderijpuree maken met een passeerzeef
  • Wanneer alles fijn is, meng de boter en de melk er doorheen. Breng het geheel nogmaals zachtjes aan de kook en breng op smaak met flink wat vers gemalen peper en zout.
  • Om de puree mooi te serveren schep je het een schaal, en maak je die af met mooie ronde bewegingen. Giet in een mooi straaltje de olijfolie over de puree en maak af met nog wat vers gemalen peper.

Tips

  • Deze knolselderijpuree is ook heel lekker als basis van een stamppot.
  • Deze puree opnieuw opwarmen? Zet de koude knolselderijpuree op in een dun laagje melk in een steelpan, verwarm dit al roerend op een zacht vuurtje. Voeg een beetje extra melk toe als de puree niet smeuïg genoeg is.
  • Heerlijk puree met een krokant laagje uit de oven kan ook. Doe de koude knolselderijpuree in een ingevette ovenschaal. Verdeel er klontjes boter over en bedek met paneermeel of kruim van oud brood. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden, haal de laatste 10 minuten de folie er af.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten