Vanuit de oven vult een zoete, warme geur langzaam het hele huis. De keukenwekker klinkt en je moeder, oma of tante komt met een schaal heerlijke koekjes aanzetten.

Ze zijn nog warm en precies dat maken ze jou ook van binnen. Je kunt deze fantastische jeugdherinnering vandaag nog opnieuw beleven. Want zelf koekjes maken is misschien wel het makkelijkste dat er valt te doen in de keuken.

Je vindt hier drie heerlijke recepten om koekjes te bakken, voor beginnende én gevorderde ​bakkers!

zelf-koekjes-bakken

Zandkoekjes 

Ongeveer 30 koekjes

Zandkoekjes zijn een klassieker voor bij de thee. In dit recept staat de Schotse variant van zandkoekjes beschreven: shortbread. Zandkoekjes (of shortbreads) zijn lekker en tegelijkertijd verrassend simpel te maken. In principe gebruik je altijd één deel suiker, twee delen roomboter en drie delen bloem. Wil je meer van deze koekjes bakken? Verhoog dan evenredig het aantal gram van het recept.

zelf-koekjes-bakken
​Ingrediënten:
  • 150 gram roomboter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 225 gram bloem

​Aan de slag!

Verhit de oven voor op ongeveer 160 °Celsius. Kneed de roomboter en de basterdsuiker tot een luchtige massa. Voeg, stap voor stap, ongeveer 225 gram bloem toe. Blijf goed kneden totdat zich een mooi ​egaal deeg vormt. 

Neem een handje bloem en veeg dit uit over je aanrecht. Hierop kneed je het ​deeg nog een minuut op vijf. Waarschijnlijk moet je af en toe nog een beetje bloem toevoegen. Dit is niet erg en moet je een beetje aanvoelen. Het is de bedoeling dat ​het ​deeg zacht en luchtig is.

Nu pak je de deegroller erbij. Rol je ​deeg tot een dikte van ongeveer 1,5 centimeter. Snijd het ​in repen van ongeveer 7 bij 2 centimeter. Plaats deze reepjes op een vel bakpapier en op een bakplaat. Prik er met je een vork mooie gaatjes in. Bak de shortbreads 20 tot 25 minuten, tot ze mooi bruin zijn. Laat ze vervolgens in een schaal of koekenpan goed afkoelen voor je ze serveert. Drink er een goeie thee bij en je bent klaar voor de high tea.

koekjes op een stapel

Mimosaspritsen 

Ongeveer 30 stuks

Al sinds de 16eeeuw worden er in Nederland spritsen gegeten. Een garantie voor succes zou je kunnen zeggen. De sprits lijkt qua ingrediënten veel op het ​zandkoekje. Ga daarom eens op de avontuurlijke toer en spike je koekjes in dit recept met een lekkere bubbeltjeswijn. Lees hier hoe je deze heerlijke mimosaspritsen in elkaar draait. Mnom!

​Ingrediënten:
  • 240 gram roomboter
  • 250 gram suiker
  • 2 tl. fijngeraspte sinaasappelschil
  • 1 tl. zout
  • 60 ml. sinaasappelsap (zonder vruchtvlees)
  • 60 ml. champagne
  • 200 gram bloem
Sprits1

​Aan de slag!

Om te beginnen verhit je de oven voor op 175 °Celsius. Daarna pak je een grote beslagkom. Doe hierin de roomboter, suiker, geraspte sinaasappelschil en het zout in. Kneed het geheel goed door elkaar tot het licht en luchtig is geworden. Schenk vervolgens de champagne en het sinaasappelsap in je beslagkom. Meng dit goed door elkaar. Tenslotte voeg je de bloem toe. Doe dit in stapjes en het liefst door een zeef, dan gaat de bloem niet zo snel klonteren. Blijf goed kneden totdat je een mooi koekjesdeeg hebt dat handzaam en luchtig is.

TIP: Natuurlijk hoef je niet perse aan de dure champagne om dit gerecht tot een succes te maken. Andere soorten bubbeltjeswijn, zoals prosecco, doen het net zo goed. Bedenk van te voren wat je uit wilt geven en kies iets lekkers uit het schap. Het grote voordeel van het kiezen voor champagne, is dat je meteen een lekkere fles in huis hebt die vandaag nog op moet. Balen!

Om de mooiste koekjes te maken, gebruik je een spuitzak. Je kunt ook zelf aan de gang met koekjesvormen, maar dan zijn het geen échte spritsen. Zo’n zak is te koop bij de betere warenhuizen en kookwinkels.
Spuit de koekjes op een vel bakpapier. Je kunt ervoor kiezen om de langwerpige of ronde spritsen te maken. Ga je voor de ronde? Laat dan een gaatje over in het midden.

Leg nu het bakpapier op een ovenrooster en laat de spritsen gedurende 10 tot 12 minuten bakken. Als de randjes goed krokant zijn, zin de spritsen klaar. Laat ze nog even vijf minuutjes afkoelen voordat je ze serveert. Eet smakelijk!

Chocolade truffelkoekjes 

​Ongeveer 40 koekjes

Chocolade truffelkoekjes. Wat valt hier nu nog over te zeggen? Dit wil je eigenlijk meteen maken en met z’n tienen tegelijk in je mond stoppen. Let op, dit is een iets ingewikkelder recept dan de spritsen of ​zandkoekjes. Maar een beetje kok is niet voor één gat te vangen natuurlijk!

​Ingrediënten:
  • 350 gram melkchocolade
  • 100 gram 70% (of meer) pure chocolade
  • 80 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 1 tot 1 ½ vanille-extract
  • 65 gram bloem
  • 2 eetlepels cacao
  • ¼ tl. bakpoeder
  • snufje zout
  • snufje kristalsuiker
  • poedersuiker
zelf-koekjes-bakken

​Aan de slag!

Hak de chocolade in fijne snippers met een groot mes. Smelt de helft van de chocolade vervolgens, samen met de boter, in een pannetje. Blijf rustig roeren tot de boter en de chocolade met elkaar zijn versmolten. Laat de massa ongeveer tien minuten afkoelen.

Pak een grote beslagkom. Klop hierin de eieren en de suiker gedurende twee minuten. Klop er vervolgens de chocolademix en het vanille-extract doorheen. Neem nu een andere kom. Daarin meng je de bloem, cacao, bakpoeder en zout. Gebruik een zeef, om een zo'n luchtig mogelijk beslag te krijgen.


Als dit goed gemengd is, meng je het bloem-cacaomengsel met de chocolademix. Gebruik hierbij een garde of een keukenmixer. Schep, terwijl je aan het kloppen bent, de overige chocoladesnippers erbij. Je hebt nu een mooi deeg dat tenminste drie uur moet rusten. Dek de beslagkom goed af en plaats deze in je koelkast.

Als de drie uur er bijna op zit, verwarm je de oven voor op 175°Celsius. Haal het deeg uit de koelkast en draai er balletjes van. De balletjes kunnen het beste ongeveer 2,5 centimeter in doorsnee zijn. Plakt het deeg? Wrijf dan wat bloem over je handen, dat werkt makkelijker. Plaats de balletjes ongeveer 5 centimeter uit elkaar op een vel bakpapier.

Leg het vel op een ovenrooster en bak de balletjes tien tot twaalf minuten. Laat de truffelkoekjes nog even rusten en afkoelen op een bord of koekenpan. Trek hiervoor minstens drie minuten uit. Strooi er wat poedersuiker over en deze heerlijke chocolade truffelkoekjes zijn klaar om uitgedeeld te worden.Yum!