Koekjes bakken is leuk om te doen, kinderen zijn er dol op, je huis gaat er heerlijk door ruiken én versgebakken koekjes zijn natuurlijk onwijs lekker! 

Met de koekjes recepten én de 10 tips in dit artikel ben jij verzekerd van een schaal vol met de lekkerste zelfgebakken koekjes. Verwarm de oven maar vast voor!

Koekjes bakken recepten

Ontdek de lekkerste koekjes recepten!


Perfecte koekjes bakken: 10 tips

Écht goede koekjes bakken is een kunst. Moeilijk is het niet, alleen er zijn wel wat dingen die je moet weten als je wil dat jouw koekjes er tiptop uitzien én precies zo smaken zoals jij ze het lekkerst vindt! 

Met deze 10 tips bak jij voortaan de beste koekjes en zijn aangebrande randjes of uitgelopen vormpjes verleden tijd.  

1. Ingrediënten kiezen

Verschillende ingrediënten hebben invloed op de smaak en textuur van je koekjes. Best handig om te weten welk ingrediënt welk effect heeft, dan kan je jouw koekjes precies bakken zoals jij ze het lekkerst vind!

Eigeel: hoe meer eigeel je verwerkt in je koekjesdeeg, des te meer de structuur op cake lijkt na het bakken. Ook zorgt eigeel voor een volle, machtige smaak.

Eiwit: je koekjes worden knapperiger als je hele eieren vervangt door alleen het eiwit in je koekjesdeeg.

Kristalsuiker: meer kristalsuiker in je koekjes maken ze knapperig, omdat de suiker smelt in de oven. De koekjes worden het meest knapperig als je geen citroensap toevoegt aan het deeg.

Bruine suiker: houd je van chewy koekjes? Gebruik dan bruine suiker in je koekjesdeeg, dat neemt het vocht op, waardoor je koekjes taaier worden.

Baking soda: als je baking soda toevoegt aan je koekjesdeeg, krijg je een open en gebroken bovenkant. De structuur van je koekjes wordt er kruimelig van.

Bakpoeder: omdat bakpoeder minder snel werkt dan baking soda, wordt de bovenkant van de koekjes egaal en fijn als je bakpoeder in het deeg doet.

[TIP] Gebruik altijd vers bakpoeder of verse baking soda. Je kan de versheid testen door baking soda aan azijn toe te voegen, en heet water aan bakpoeder. Als het bubbelt, is het nog vers genoeg!

Koekjes bakken

2. Ingrediënten mengen

Als je eenmaal het juiste recept hebt gevonden, kan je het deeg gaan mengen. Let op de volgende dingen als je het deeg gaat mixen:

  • Klop je boter en suiker niet langer dan een minuut, en zet je mixer niet hoger dan stand ‘medium’. Op die manier voorkom je dat er luchtbelletjes tussen het vet in je deeg komen, waardoor je koekjes droog worden.
  • Mix je droge ingrediënten niet te lang. Nadat je droge ingrediënten aan natte hebt toegevoegd, hoef je nog maar kort te mixen. Als je te lang mixt, verandert de textuur van je koekjes.
  • Gebruik een deeghaak als je jouw deeg gaat mixen met een machine. Deze zijn geschikt voor stevigere degen.

3. Plakkerig of droog koekjesdeeg

Als je koekjesdeeg te droog of te plakkerig is, kan je het niet goed uitrollen. Met deze tips is jouw koekjesdeeg voortaan precies goed. 

Je koekjesdeeg is te droog

Mix je het deeg met een mixer? Kneed het dan verder met de hand als het te droog is. Je kan ook boter toevoegen aan het deeg, daar wordt het zachter van. Als je een koekjes recept maakt met melk erin, kan je er ook voor kiezen om wat extra melk aan je deeg toe te voegen.

Je koekjesdeeg is te plakkerig

Als je deeg te plakkerig is, dan kun je er bloem aan toevoegen tot het de juiste textuur heeft. Als je koekjesdeeg zelfrijzend bakmeel bevat dan kun je daar ook wat extra van toevoegen om je deeg minder plakkerig te maken.

4. Koekjesdeeg laten koelen

Het is belangrijk dat je koekjesdeeg laat koelen. Door het deeg in de koelkast te laten rusten, verbeteren de smaak en de structuur van je koekjes. De smaken krijgen in de koelkast namelijk de kans om in te trekken in het deeg.

  • Koel je koekjesdeeg als een plak. Zet het in ieder geval niet in de koelkast als een bol, want dan duurt het koelen langer en kan je het deeg vervolgens niet uitrollen. Na een uur is het deeg gekoeld en kan je het uitrollen. Laat het wel even op temperatuur komen, anders loop je het risico dat je deeg breekt als je het uitrolt.
  • Je kan ook vormpjes uit het deeg steken voordat je het in de koelkast zet. Dan kan je ze uit de koelkast direct in de oven zetten. 

" Today we will live in the moment, unless it's unpleasant, in which case, we will eat a cookie"

- COOKIE MONSTER

5. Koekjesdeeg uitrollen

Als het deeg gekoeld is, kun je het uitrollen. Zorg er wel voor dat je dit rustig doet, anders loop je het risico dat je deeg breekt.

Het is vervelend als je koekjesdeeg blijft plakken aan de deegroller, waardoor je de lap deeg steeds kapot trekt. Met deze twee tips kan je dit voorkomen:

Bloem gebruiken

Bestrooi het werkoppervlak met bloem, en strooi ook wat bloem over het koekjesdeeg zelf. Als je merkt dat het deeg tijdens het rollen plakkeriger wordt, strooi je er nog wat extra bloem overheen. Wrijf je deegroller even schoon als er nog wat stukjes deeg aan zit, anders kan het alsnog blijven plakken. Strijk de deegroller ook in met wat bloem.

Bakpapier 

Wil je geen bloem gebruiken, of heb je niet genoeg? Dan kan je ook bakpapier gebruiken. Door het deeg uit te rollen tussen twee vellen bakpapier, rol je het deeg uit zonder dat het aan je deegroller blijft plakken.

Koekjes bakken

6. Vormpjes maken

Maak je koekjes allemaal even groot en even dik. Zo zorg je ervoor dat de baktijd gelijk blijft, waardoor je geen verbrande of ongare koekjes krijgt.

Een goede manier om ervoor te zorgen dat jouw koekjes even groot zijn, is om leuke vormpjes of een (ijs)lepel te gebruiken. 

Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is tussen de koekjes in als je ze op de bakplaat legt. Zo voorkom je dat ze aan elkaar gaan plakken als ze uitlopen in de oven en behouden ze hun mooie vorm!

7. Voorkomen dat koekjes uitlopen

Koekjes lopen uit, omdat de boter in het deeg smelt door de hitte van de oven. Als je koekjes uitlopen hebben ze geen mooie vorm meer. Gelukkig kan je dit voorkomen door: 

  • Het koekjesdeeg te laten koelen. Als je koel koekjesdeeg gebruikt, begint het koekje al te garen terwijl de boter nog niet gesmolten is.
  • Te letten op de receptuur van je koekjesdeeg. Kijk goed naar hoeveel boter er in zit in verhouding tot de bloem. Is het te laat en zit er al te veel boter in je deeg? Voeg dan bloem toe om je deeg steviger te maken.
Koekjes bakken

8. Knapperige of zachte koekjes

De één houdt van hele knapperige koekjes die veel geluid maken als je er een hap van neemt, de ander wil liever een smeuïg koekje om van te genieten. Hieronder lees je welke ingrediënten jouw koekjes knapperig of juist zacht maken. 

Knapperige koekjes

  • Gebruik tarwebloem (all purpose), boekweitmeel en glutenvrije bakmixen.
  • Boter : koekjes worden dunner omdat de boter smelt in de oven
  • Kristalsuiker: hoe meer suiker, hoe knapperiger de koekjes. 

Zachte koekjes

  • Gebruik cakemeel, amandelmeel of kokosmeel. 
  • Gebruik margarine, kokosolie of olijfolie
  • Gebruik honing, siropen en bruine basterdsuiker.

9. Checken of koekjes gaar zijn

Als je koekjes uit de oven haalt, zijn ze nog zacht omdat de boter in het deeg nog gesmolten is. Ze garen daarbij nog even door, en worden steviger.

Best lastig om te bepalen of je koekjes gaar zijn dus. Je kan checken of je koekjes gaar zijn door te letten op:

  • De randjes: als de randjes van je koekjes goudbruin gekleurd zijn, dan weet je dat ze gaar zijn en kan je ze uit de oven halen. Als je donkere koekjes bakt, voel dan even voorzichtig aan de randjes of ze stevig aanvoelen.
  • Je kan ook de onderkant van de koekjes controleren. Als deze goudbruin is, zijn je koekjes gaar.
  • Let goed op de receptuur: houd de tijd van de receptuur aan, en controleer of de koekjes lijken op de foto die bij het recept staat als je ze eruit moet halen. Zien ze er echt ongaar uit? Check dan om de minuut of je koekjes al gaar zijn.
Havermoutkoekjes

10. Koekjes versieren

Koekjes versieren is superleuk om te doen, en je kan er al je creativiteit in kwijt!

Goed glazuur om te gebruiken om je koekjes mee te versieren is royal icing. Kijk hieronder een filmpje over hoe je royal icing maakt!


Deze 5 dingen moet je NOOIT doen bij het bakken van koekjes

We hebben je al een flink aantal tips gegeven, maar er zijn ook zaken die je moet proberen vermijden. Hieronder vind je 6 ‘dont’s als je koekjes gaat bakken

1. Je koekje niet voldoende laten afkoelen

Je hebt perfecte koekjes gemaakt en je staat te popelen om ze warm te serveren. Maar als je ze te snel van de bakplaat haalt, vallen ze uit elkaar. Gelukkig kan je dit gemakkelijk voorkomen.

Laat je koekjes een paar minuten op de bakplaat liggen voordat je ze eraf haalt. Op die manier zijn ze steviger als je de spatel eronder schuift.

Chocolade koekjes

2. De bakplaat invetten

Als je koekjes bakt op een ingevette bakplaat lopen ze uit en en worden ze te dun, waardoor ze waarschijnlijk verbranden.

Tenzij het recept specifiek zegt dat je de bakplaat in moet smeren, vet je hem niet in. De koekjes bevatten over het algemeen genoeg vet om niet vast te plakken aan de bakplaat. Het is wel handig om je koekjes op bakpapier te leggen. 

3. Meerdere bakplaten tegelijkertijd gebruiken

Ovens hebben hetere en koelere plekken, maar jouw koekjes hebben wel allemaal dezelfde hoeveelheid warmte nodig. Wanneer je meerdere bakplaten per keer gebruikt, creëer je nog grotere verschillen in temperatuur.

Professionele ovens zijn speciaal ontworpen om hitte gelijkmatig te verdelen, maar jouw oven thuis niet.

Bak dus 1 plaat per keer. Anders loop je het risico dat een deel van de koekjes verbrand terwijl de rest nog niet genoeg gebakken is.

Ei en boter

4. Koude eieren gebruiken

Als je koude eieren gebruikt, loop je het risico dat het deeg niet goed luchtig wordt. Laat je eieren daarom eerst op kamertemperatuur komen voordat je ze door je deeg doet,. daar krijg je luchtige koekjes van.

Ook scheiden eieren op kamertemperatuur niet zo gemakkelijk als koude eieren, waardoor het gemakkelijker is om ze gelijkmatiger in het beslag te mengen.

Als je de eieren uit de koelkast haalt, kun je ze twee tot drie minuten in een kom met warm water leggen om ze sneller op kamertemperatuur te laten komen.

Koekjes bakken

5. Het koekjesdeeg eten

Wat? Mag dat niet? Het mag wel, maar je moet er wel rekening mee houden dat je ziek kunt worden van rauw koekjesdeeg. Je kunt door de rauwe eieren salmonellabacteriën binnenkrijgen, en bloem kan E-coli bevatten.

Probeer de verleiding dus te weerstaan. Het is niet makkelijk, maar wel zo verstandig. Niemand wil immers ziek op bed liggen. 

Met deze tips ben je verzekerd van prachtige, overheerlijke koekjes. Heb jij een stapel met perfecte koekjes gebakken? Laat het ons weten! Eet smakelijk!