Lamsköfte met munt uit ‘Simply’ van Sabrina Ghayour [recept]

Celine
Celine

Köfte is een Turks vleesgerecht, dat bestaat uit gekruid en gegrild lamsgehakt. In dit artikel lees je een snel en makkelijk recept, waarmee ook jij in no-time heerlijk kruidige lamsköfte op tafel zet. Perfect als snack om te delen, of als hoofdgerecht. 

Je kan ook köfte maken met ander vlees dan lamsgehakt, in dit artikel lees je ook hoe je dat doet. 

Dit köfte recept is gebaseerd op de ervaring van kookboeken schrijfster Sabrina Ghayour. Zij kreeg dit heerlijke gerecht voorgeschoteld tijdens haar bezoek aan de Turkse stad Antakya.

Vind je dit een lekker recept? Onder in dit artikel staat een verzameling met haar gerechten. Probeer ze eens uit! 

Lamskofte

Recept | Lamsköfte met munt

Bijgerecht | circa 20 stuks
Ingrediënten
  • 500 gr lamsgehakt
  • 1 ui, fijngehakt in een keukenmachine en uitgelekt, of met de hand heel fijngesnipperd
  • 2 el gedroogde munt
  • 2 eieren
  • Plantaardige olie, om in te bakken 
  • Een flinke hoeveelheid zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Voor erbij

  • Griekse of volle yoghurt
  • Gehakte verse muntblaadjes
  • Houten spiesjes

Zo maak je lamsköfte met munt

Stap 1

Doe alle hoofdingrediënten, behalve de plantaardige olie, in een grote kom en meng, bewerk en stamp het mengsel een paar minuten met je handen tot een glad, gelijkmatig geheel. 

Stap 2

Maak in totaal circa 20 balletjes ter grootte van golfballetjes van het mengsel en druk ze plat.

Stap 3

Verhit een grote koekenpan op vrij hoog vuur. Sprenkel er als de pan heet is een beetje plantaardige olie in en bak de köfte in porties 3 tot 4 minuten per kant, tot ze gaar en aan beide kanten bruin zijn. 

Stap 4

Rijg de köfte op houten spiesjes en serveer ze met een kom Griekse yoghurt bestrooid met wat verse munt om ze in te dippen.

 

[TIP] Houd de eerste portie köfte warm onder aluminiumfolie, terwijl je de tweede portie bakt. Warm ze daarna zo nodig nog even op in de pan. 

Kun je köfte maken met iets anders dan lamsgehakt?

Natuurlijk kan dat. Lamsgehakt heeft een vrij uitgesproken smaak, die niet voor iedereen is. Als je liever ander vlees hebt, kun je ook heerlijke köfte maken met halfom gehakt of rundgehakt met een vetpercentage van ongeveer 20 procent.

Je kunt het ook over een compleet ander boeg gooien en visköfte maken. Dit gaat het beste met een stevige neutrale vis, zoals koolvis. Met vis moet je de kruiding wel een beetje aanpassen. Gebruik hiervoor:

  • Een beetje sumak, rode chilipeper, gehakte bladpeterselie en zout 
  • Of kardemom, koriander, zout, peper en venkelzaad


Serveer de visköfte met een beetje citroen. Het zuur van de citroen haalt de smaken het beste naar boven.

Simply van Sabrina Ghayour

Dit boek bevat meer dan 100 Midden-Oosterse recepten. Sabrina kookt niet volgens traditionele stijl, maar maakt simpel te bereiden gerechten, die ze perfectioneert. 

Door Sabrina’s kenmerkende, ongecompliceerde stijl zijn de gerechten voor iedereen toegankelijk en daarmee scoren haar eerdere boeken ‘Persiana‘, ‘Feasts’ en ‘Bazaar‘,  de titel bestsellers. De boeken staan voor: optimale smaak, minimale moeite!

In dit boek vind je snacks , hoofdgerechten en  heerlijke zoetigheden. Er staan ook recepten in voor voor vegetariërs en veganisten. 

Bij de gerechten staan ook tips wat lekker is om erbij te eten, dus dat maakt het extra gemakkelijk om in no-time een lekkere en originele maaltijd op tafel te zetten. 

Meer recepten van Sabrina Ghayour

Simply kookboek

Simply

 

  • Sabrina Ghayour
  • 978946143242
  • Good Cook  
  • €25,95 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Lamsköfte met munt
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?