Wie wel eens bij Kok Verhoeven in Tilburg heeft gegeten, kijkt er niet raar van op dat juist deze zaak WijnSpijs Restaurant van februari is. Februari? Uh, juist, we liepen wat achter. Maar wie wil genieten van het culinaire vakmanschap van Kok Verhoeven kan nog snel kaartjes kopen voor de Culinaire Wandeling in Tilburg van aanstaande zondag 25 oktober. Eigenlijk zijn we dus best actueel…

“Februari, dat is bekant een jaar geleden”, lacht Ferry Verhoeven met Tilburgse tongval. Ferry is de zoon van eigenaars Hans (kok) en Angela Verhoeven en is gastheer in het restaurant. En niet zomaar een gastheer. Graag citeer ik uit een recensie die ik eerder over Kok Verhoeven schreef: “Ferry is de meest sympathieke en kundige gastheer uit de wijde omtrek. Het komt weinig voor dat iemand op zo’n natuurlijke manier zijn werk met zoveel vriendelijkheid uitvoert.” Gelukkig maar dat onze Culinaire Wandelaars hun oordeel in de enquêtes na afloop van de wandeling vellen en niet wij als organisatie zelf. Waren we vast niet erg objectief overgekomen.

Kok Verhoeven

Ferry, jullie nemen een voortrekkersrol in tijdens de Culinaire Wandelingen in Tilburg. Waarom doen jullie telkens met zoveel enthousiasme mee?

“Een Culinaire Wandeling is de ideale manier om je restaurant in korte tijd te presenteren. Op een zondagmiddag zit je zaak vol, heerlijk! We houden ook veel gasten over aan de Culinaire Wandelingen. Ik herken gezichten en we krijgen veel respons op acties die we rondom een Culinaire Wandeling uitrollen.”

Loop je zelf wel eens mee met wandelingen in andere steden?

“Ik heb nu twee keer een andere Culinaire Wandeling gelopen, in onze buursteden Den Bosch en Breda. Als wandelaar ervaar je het evenement van een heel andere kant. Voor mij was dat erg leerzaam. Zo kwam ik erachter dat het best een plus is om water op tafel te zetten. Ook vind ik het leuk om met andere wandelaars in contact te komen. We zijn allemaal liefhebbers van lekker eten en goede wijnen, dat schept automatisch een band.”

Kok Verhoeven gerechten

Weet je nog wat jullie onze wandelaars in februari voorschotelden?

“Ik heb het even opgezocht, haha. Ons gerecht was in citrusolie gegaarde Noorse zalmfilet met gegrilde coquille Saint-Jacques, een schuim van melk en sinaasappel. De witte wijn die we erbij schonken is de Duo de Mer, een combinatie van Viognier en Chardonnay. De rijkheid van het melkschuim paste goed bij de Chardonnay. De citrus in combinatie met de zalm sloot weer mooi aan op de Viognier.

Zoeken jullie zelf de wijn uit bij het gerecht?

“Dat doet Peer van Iersel, van Kwast Wijnkopers. Hij is een echte professional op wijngebied en hij draagt Kok Verhoeven een warm hart toe. Tijdens de Culinaire Wandelingen is Peer altijd aanwezig om de wijn en spijscombinaties toe te lichten. Vooraf selecteert hij vijf wijnen die bij het gerecht kunnen, die we dan doorproeven. Dat klinkt leuk, maar het is best zwaar om ‘s ochtends vroeg zalm en wijn te proeven, haha!”

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat jullie zondag gaan serveren?

“Het wordt een combinatie van vis en vlees, verder houd ik het graag nog even spannend voor de wandelaars!”