Geplette Komkommersalade | Fris, snel en lekker [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Stel je voor. Je staat al uren in de keuken, te ploeteren op dat éne hoofdgerecht. Dan moet je óók nog eens je hoofd breken over een lekker bijgerecht. Gelukkig is er komkommersalade. Supersimpel en superlekker. Echt waar, binnen een paar minuten staat er een kom heerlijke salade op tafel. Ook lekker om mee te nemen als verfrissend tussendoortje

Als je niet oppast dan wordt het bijgerecht nog lekkerder dan het hoofdgerecht met dit recept van Vivian Lui. Heerlijk fris met een beetje azijn. Vivian plet de komkommers, dit maakt ze niet alleen makkelijker om mee te werken. Het ziet er ook heel tof uit! 

Komkommer Salade

Recept | Geplette Komkommersalade

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 6 Libanese* komkommers (600 g), in de lengte gehalveerd en in 3 repen gesneden
  • 1 tl zout
  • 3 el rijstazijn
  • 2 el neutrale olie
  • 2 tl suiker
  • 2 tl vissaus
  • 2 Thaise pepers
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • sesamzaad, geroosterd, ter garnering
  • 1 handvol Thaise basilicum, ter garnering
Komkommer, gesneden

*Libanese komkommers zijn een kleinere variant van de komkommer. Ze zijn iets zoeter en hebben een dunnere schil. Je vindt ze vaak in Turkse of Marokkaanse winkels. Gewone komkommers kunnen ook, hou dan de 600 gram aan en halveer ze ook in de breedte. 

Komkommers pletten maar!

Stap 1

Plet de repen komkommer een beetje met behulp van een deegrol of het lemmet van een mes. Maak de stukken van elkaar los als de repen breken.

Stap 2

Leg de geplette repen komkommer in een vergiet en bestrooi met zout. Roer voorzichtig door elkaar en laat minstens 30 minuten uitlekken. 

Stap 3

Meng de zout, rijstazijn, olie, suiker, vissaus, pepers en knoflook met een garde in een grote kom. voeg de uitgelekte repen komkommer toe en roer voorzichtig.

Stap 4

Dien op en bestrooi met geroosterd sesamzaad en gescheurde blaadjes basilicum. 

Je kunt met verschillende soorten komkommersalade maken

De komkommer is een welkome aanvulling op je salade, hij is sappig en knapperig. Maar verder is de komkommer een beetje saai. Toch kun je komkommer omtoveren tot de held van de avond als je er een beetje zout, azijn, olie en Thaise smaakmakers zoals vissaus en pepers toevoegt. Ja, op deze manier wordt deze vrucht van een doodgewone klimplant wel heel erg veelzijdig.

Dit is een mooi recept om kennis te maken met de kleine Libanese komkommer. Er zijn echter nog veel meer leuke soorten om te proberen. Bovendien hebben ze interessante namen. Wie weet maak jij binnenkort wel een salade met een ‘Gele Tros’, de ‘Garden Sweet Burpless’ of een ‘Bianco Moscatello’.

Gele komkommer
California Dreamin' Boek

California Dreamin'

Maak kennis met de Californische keuken, een van de meest innovatieve van onze tijd: veelzijdig en verrukkelijk lekker. Vivian Lui kent de Californische keuken als geen ander. Ze woont en werkt er al haar hele leven en werkt onder andere samen met de New York Times om deze bijzondere keuken uit te lichten.

Als voorproefje mochten wij het recept voor komkommersalade met jou delen. 

  • California Dreamin’
  • Vivian Lui
  • ISBN: 9789461432292
  • Good Cook
  • € 25,95
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!