Het is eens wat anders: kattenpoep in je kopje!

Net zoals voor het produceren van wijn, wordt fermentatie gebruikt bij verschillende andere voedingsmiddelen en dranken. Denk maar aan kefir, zuurkool en yoghurt. Dit natuurlijke proces bestaat al eeuwenlang en is bovendien erg gezond, dankzij de talrijke goede bacteriën die aan het werk gaan.

Dat is ook het geval bij koffiebonen - hier wordt geen suiker omgezet in alcohol, maar wordt de boon zelf gefermenteerd met behulp van de natuurlijke suikers in het vruchtvlees van de koffiebes. Dit noemt men de “natural verwerkingsmethode” en levert een zoetere smaak op, omdat de suikers uit de koffiebes in de boon zelf dringen. Perfect voor wie geen fan is van bittere koffie.

koffiebonen

Dat proces gebeurt gewoonlijk in de zon in de koffieproducerende landen zelf, waarbij de koffieboer de bonen regelmatig keert. Maar er is nog een andere manier waarop koffiebonen worden gefermenteerd, namelijk met behulp van dieren… 

De duurste koffie ter wereld | Kopi Luwak

Kopi Luwak is de naam van een koffie die je misschien al gehoord hebt, het drankje komt onder andere voor in de film “The Bucket List”. Deze staat bekend als één van de duurste koffies ter wereld en wordt geproduceerd nadat een katachtige (een loewak) de koffiebessen opeet en weer uitpoept. In het spijsverteringskanaal van het dier vindt de fermentatie plaats op een natuurlijke manier, waardoor de koffiebonen in de “kattenpoep” rechtstreeks de koffiebrander in kunnen - na het wassen natuurlijk!

kopi luwak

Deze manier van koffie verwerken vinden we in Indonesië, waar de loewak in de jungle leeft. “Kopi” betekent dan ook letterlijk “koffie” in het Indonesisch. Maar wie er nu aan denkt om deze exclusieve koffie eens uit te proberen, moet wel weten dat er - letterlijk en figuurlijk - een behoorlijk luchtje aan dit hele verhaal hangt.

Geen zuivere koffie

Als het je niet afschrikt om kattenpoep in je koffiekopje te krijgen - of toch iets wat door de spijsvertering van een dier is gegaan - zijn er nog een aantal andere redenen waarom je Kopi Luwak beter kunt vermijden:

  • De prijs: Een pakje authentieke Kopi Luwak is duur - zo’n 20 euro per kopje.
  • De smaak: Eigenlijk is deze koffie niet zo bijzonder lekker - volgens ons net zo vies als de naam "kattenpoep koffie" doet vermoeden.
  • Dierenmishandeling: Om Kopi Luwak te produceren, wordt heel wat dierenleed verborgen achter gesloten deuren.
  • Bedrog: De kans dat je échte Kopi Luwak koopt is klein, want ter plaatse heeft men andere manieren gevonden om gelijkaardige koffie te produceren.
koffie van kopi luwak


Dierenmishandeling voor te dure koffie

Het eerste puntje is normaal: échte Kopi Luwak is enkel afkomstig van de wilde loewak en moet met de hand verzameld worden. Dat is een heel klusje en daarom duur. Jammer genoeg (zowel voor de consument als voor de dieren), hebben sommigen een “achterpoortje” gevonden.

Er worden namelijk vaak andere kat- en marterachtigen gebruikt om koffie te “produceren”. Deze arme dieren worden dan in kleine kooien opgesloten en krijgen niets anders te eten dan koffiebessen. En daardoor hongeren ze langzaam uit.

Dus vaak wanneer je een zakje “exclusieve” koffie koopt, krijg je eigenlijk koffie die uitgepoept werd door één of ander dier wiens enige nut het eten en poepen van koffie is. Nadat het “dienst” heeft gedaan, kan de volgende z’n plaats innemen.

Dat is geen Kopi Luwak, want officieel mogen enkel in het wild gevonden koffiebonen uit de uitwerpselen van de echte loewak deze naam krijgen. Maar in werkelijkheid is hier weinig controle op, waardoor onwetende consumenten vaak diep in de buidel tasten voor een kopje dierenleed.

smaak kopi luwak

Hoe smaakt koffie van kattenpoep eigenlijk?

Onze vrienden van Coffeeness hebben het uitgeprobeerd en maakten Kopi Luwak klaar met een French Press. Barista Arne kwam tot de conclusie dat het gaat om een slappe koffie met een medium body en licht kruidige accenten.

De koffie smaakt een beetje “aards” en “groen” met een vreemde afdronk. Een product dat z’n luxe-imago absoluut niet waarmaakt en eigenlijk alleen bestaat om koffiesnobs een bepaalde status te geven. Als je het ons vraagt, kun je beter een glaasje wijn drinken!

Wil je meer lezen over Kopi Luwak en alles wat ermee te maken heeft? Klik dan hier om het artikel van Arne te lezen!
Dit artikel is geschreven door Kim de Keyser.