Over gourmetten kun je altijd een leuke discussie voeren. ‘Het stinkt’, ‘duurt lang’, ‘supergezellig’, ‘nostalgie’, ‘lekker lang tafelen’, enzovoorts. Persoonlijk ben ik niet echt te heel enthousiast over gourmetten – sowieso kook ik liever alleen – maar als er Korean BBQ staat ben ik toch wel geΓ―nteresseerd. Wat is Korean BBQ eigenlijk?
Bij deze Aziatische manier van gourmetten krijg je ook standaard een schaar op tafel. Het is namelijk de bedoeling dat je je vlees (veel varken, rund en gevogelte) in stukjes knipt, zodat alle kanten lekker knapperig worden. Daarna wikkel je jouw stukjes in een slablad, wat je verder vult met allerlei kruiden, kimchi en andere lekkere bijgerechten
Korean BBQ
Bij Korean BBQ (Gogi Gui) gebruik je geen BBQ en ook geen gourmetstel, maar een grill die in het midden van de tafel zit. Je eet net zoals gourmetten, terwijl je je eigen eten klaarmaakt. Nu dus geen mini-hamburgertjes, slavinken en pannenkoekjes die naar die eerste twee smaken, maar de meest exotische en smaakvolle gerechten.

Beroemde gerechten voor de Korean BBQ
- Bulgogi – rundvlees gemarineerd in peer, met gember, sesam en knoflook
- Samgyupsal – gegrild en gemarineerd buikspek, gegeten uit een shisoblad of slablad als een soort taco
- Ssam – Zo noem je de wraps van sla en kruidenbladeren waarmee deze gerechten worden gegeten. Net als in de Vietnamese keuken liggen er verschillende grote sla en kruiden standaard op de tafel. Dit is de basis, een soort natuurlijk bord, met heel veel smaak! Gebruik bladeren die groot zijn en niet te hard. Rucola en ijsbergsla zijn niet geschikt. Shiso, jonge palmkool en rode bietenloof kunnen wel weer heel goed.
- Kimchi – gefermenteerde pittige groene kool. Een Korean BBQ is niet compleet zonder Kimchi op tafel.