Korean BBQ is hot | Gourmetten 2.0

Laura Lemmers
Laura Lemmers
Over gourmetten kun je altijd een leuke discussie voeren. ‘Het stinkt’, ‘duurt lang’, ‘supergezellig’, ‘nostalgie’, ‘lekker lang tafelen’, enzovoorts. Persoonlijk ben ik niet echt te heel enthousiast over gourmetten – sowieso kook ik liever alleen – maar als er Korean BBQ staat ben ik toch wel geïnteresseerd. Wat is Korean BBQ eigenlijk?

Korean BBQ

Bij Korean BBQ (Gogi Gui) gebruik je geen BBQ en ook geen gourmetstel, maar een grill die in het midden van de tafel zit. Je eet net zoals gourmetten, terwijl je je eigen eten klaarmaakt. Nu dus geen mini-hamburgertjes, slavinken en pannenkoekjes die naar die eerste twee smaken, maar de meest exotische en smaakvolle gerechten.
Korean-BBQ
Korean-BBQ
Bij deze Aziatische manier van gourmetten krijg je ook standaard een schaar op tafel. Het is namelijk de bedoeling dat je je vlees (veel varken, rund en gevogelte) in stukjes knipt, zodat alle kanten lekker knapperig worden. Daarna wikkel je jouw stukjes in een slablad, wat je verder vult met allerlei kruiden, kimchi en andere lekkere bijgerechten

Beroemde gerechten voor de Korean BBQ

 • Bulgogi – rundvlees gemarineerd in peer, met gember, sesam en knoflook
 • Samgyupsal – gegrild en gemarineerd buikspek, gegeten uit een shisoblad of slablad als een soort taco
 • Ssam – Zo noem je de wraps van sla en kruidenbladeren waarmee deze gerechten worden gegeten. Net als in de Vietnamese keuken liggen er verschillende grote sla en kruiden standaard op de tafel. Dit is de basis, een soort natuurlijk bord, met heel veel smaak! Gebruik bladeren die groot zijn en niet te hard. Rucola en ijsbergsla zijn niet geschikt. Shiso, jonge palmkool en rode bietenloof kunnen wel weer heel goed.
 • Kimchi – gefermenteerde pittige groene kool. Een Korean BBQ is niet compleet zonder Kimchi op tafel.

Traditie

Ga je voor de full monty dan is het ook belangrijk om de tradities in acht te nemen. Bij het eten van de verschillende gerechten / ssam’s is het belangrijk om eenhaps wrapjes te maken. Het afbijten van hapjes wordt in Japan niet gewaardeerd! Nog zo eentje; tijdens een traditionele Korean BBQ is er altijd ook maar een persoon die de hoofdverantwoordelijkheid heeft – meestal die ene met de schaar in zijn hand. Iets wat we beter ook kunnen afspreken tijdens onze familie-Kerst-gourmet?

Yakitori & Korean BBQ – het kookboek

Dit voorjaar kunnen ook jouw Korean BBQ dromen uitkomen, want er is een kookboek uitgekomen waarin alle technieken, gebruiken en een paar hele leuke recepten staan. Het boek is geschreven door de Zweedse Jonas Cramby en de stoere foto’s zijn van Roland Persson. Koop jouw exemplaar hier.

Alvast proberen? Wij mochten vast het recept voor Samgyupsal met je delen! – > Koreaans alledaags feestmaal met buikspek {aanrader!}

Yakitori & Korean BBQ

Auteur | Jonas Cramby Uitgever | Good CookFoto’s | Roland Persson Technische gegevensOmvang | 176 pagina’sISBN | 9789461431844 Prijs | € 19,95
Korean-BBQ
ps. Die stinkgeur van gourmet haal je the day after weg door een pannetje wasverzachter zachtjes op te zetten.
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?