Lekker zomers en gezond | Griekse pastasalade
Dit is mijn favoriete koude pastasalade. Snel, fris en vol groenten. Je kunt bij deze pastasalade trouwens heel goed combineren met een gebakken visje.
Een van de lekkerste koude pasta’s die ik ooit at, was deze, en dan gecombineerd met een stukje zwaardvis van de grill. Tonijn kan natuurlijk net zo goed. Grill de vissteaks kort en krachtig op de BBQ of grillpan, zodat ze van binnen lekker rauw blijven. Topcombinatie.
Wanneer je de vis achterwege laat heb je natuurlijk ook een top vegetarische pastasalade.
Gek op salades? Kijk dan hier voor meer maaltijdsalades.

Wanneer je hem van te voren maakt, bijvoorbeeld voor de picknick van morgen, of je verjaardagsbuffet, is het wel heel veel lekkerder om de salade ruim van te voren uit de koelkast te halen. Als de ingrediΓ«nten op kamertemperatuur zijn, smaken ze veel voller.Β
Wat eten we vandaag | Kookinspiratie

Pastasalade met kip, rucola en portobello [recept]
Pastasalade met kip, pijnboompitten en rucola. Supersnel gemaakt en heerlijk! Deze pastasalade is origineel en gezond, maak hem ook!

Griekse Salade met gemarineerde Limabonen [RECEPT]
Een Griekse salade doet het altijd goed als smakelijk en gezond bijgerecht. Dit Griekse salade recept is fris, snel en eenvoudig te bereiden.

Vrolijke zoete Iraanse borani ‘salade’ van pompoen & pomelo [recept]
Vegetarisch gerecht uit de Iraanse keuken met pompoen. pomelo en koriander uit het nieuwe kookboek de Gastvrije keuken van het Midden Oosten.
Recept | Griekse pastasalade met feta en tomaat
Hoofdgerecht | 4 personen
IngrediΓ«nten
- 200 gram gekookte pasta. Risoni, orzo of een andere kleine pasta heeft de voorkeur.Β
- 2 rode paprika’s
- 1 komkommerΒ
- 1 rode ui
- 1 bosje peterselie
- 6 tomaatjesΒ
- 1 handje groene olijven
- 1 pakje feta zo’n 200 gramΒ
- olijfolie, 100 ml en een beetje
- peper en zoutΒ
- 2 eetlepels scherpe mosterdΒ
- 1 teen knoflook fijn geraspt
- 1 bio citroen sap en zestΒ
Optioneel: een dikke steak van tonijn of zwaardvis – 250 gram voor 4 personen is voldoende.Β

Risoni is een kleine Griekse pastasoort. Het lijkt haast wel een rijstkorrel. Deze pasta is heel erg geschikt voor dit soort pastasalades of in soepen.
Zo maak je Griekse pastasalade
Gebruik pasta van gisteren, of kook de pasta eerst en spoel de pasta koud af onder de kraan. Maak de pasta daarna direct aan met wat olijfolie, peper en zout.
Meng het sap en zest van citroen, de mosterd en de knoflook met wat peper en zout in een mengkom. Voeg nu in een dun straaltje de olie toe terwijl je blijft roeren.
Snijd de rode ui in hele dunne ringen. Voeg nu de rode ui bij de dressing in de mengkom.
Hak nu de rest van de ingrediΓ«nten in kleine stukjes. Doe alles bij de pasta in een grote mengkom. Voeg de dressing met ui toe en meng alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog extra olijfolie, peper of zout toe.
Optioneel | Als je er nog een visje bij wilt
Laat de vis eerst een beetje op temperatuur komen. Maak de grillpan goed heet.
Breng de vis op smaak met peper en zout. Bak de tonijnsteak of zwaardvis kort en krachtig. Alleen de buitenkant moet kort dichtgeschroeid worden, van binnen moet de vis juist lekker rauw blijven.
Eet smakelijk!