Koude Griekse pastasalade met komkommer, feta en tomaatjes [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Lekker zomers en gezond | Griekse pastasalade

Dit is mijn favoriete koude pastasalade. Snel, fris en vol groenten. Je kunt bij deze pastasalade trouwens heel goed combineren met een gebakken visje.

Een van de lekkerste koude pasta’s die ik ooit at, was deze, en dan gecombineerd met een stukje zwaardvis van de grill. Tonijn kan natuurlijk net zo goed. Grill de vissteaks kort en krachtig op de BBQ of grillpan, zodat ze van binnen lekker rauw blijven. Topcombinatie. 

Wanneer je de vis achterwege laat heb je natuurlijk ook een top vegetarische pastasalade. 

 

griekse pastasalade

Wanneer je hem van te voren maakt, bijvoorbeeld voor de picknick van morgen, of je verjaardagsbuffet, is het wel heel veel lekkerder om de salade ruim van te voren uit de koelkast te halen. Als de ingrediënten op kamertemperatuur zijn, smaken ze veel voller. 

Wat eten we vandaag | Kookinspiratie

Recept | Griekse pastasalade met feta en tomaat

Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
  • 200 gram gekookte pasta. Risoni, orzo of een andere kleine pasta heeft de voorkeur. 
  • 2 rode paprika’s
  • 1 komkommer 
  • 1 rode ui
  • 1 bosje peterselie
  • 6 tomaatjes 
  • 1 handje groene olijven
  • 1 pakje feta zo’n 200 gram 
  • olijfolie, 100 ml en een beetje
  • peper en zout 
  • 2 eetlepels scherpe mosterd 
  • 1 teen knoflook fijn geraspt
  • 1 bio citroen sap en zest 

    Optioneel: een dikke steak van tonijn of zwaardvis – 250 gram voor 4 personen is voldoende. 

Risoni is een kleine Griekse pastasoort. Het lijkt haast wel een rijstkorrel. Deze pasta is heel erg geschikt voor dit soort pastasalades of in soepen.

Zo maak je Griekse pastasalade

Gebruik pasta van gisteren, of kook de pasta eerst en spoel de pasta koud af onder de kraan. Maak de pasta daarna direct aan met wat olijfolie, peper en zout. 

Meng het sap en zest van citroen, de mosterd en de knoflook met wat peper en zout in een mengkom. Voeg nu in een dun straaltje de olie toe terwijl je blijft roeren. 

Snijd de rode ui in hele dunne ringen. Voeg nu de rode ui bij de dressing in de mengkom. 

Hak nu de rest van de ingrediënten in kleine stukjes. Doe alles bij de pasta in een grote mengkom. Voeg de dressing met ui toe en meng alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog extra olijfolie, peper of zout toe. 

Optioneel | Als je er nog een visje bij wilt 

Laat de vis eerst een beetje op temperatuur komen. Maak de grillpan goed heet.
Breng de vis op smaak met peper en zout.  Bak de tonijnsteak of zwaardvis kort en krachtig. Alleen de buitenkant moet kort dichtgeschroeid worden, van binnen moet de vis juist lekker rauw blijven. 

Eet smakelijk! 

Interessant?
WIl je nog

9 snelle en makkelijke doordeweekse maaltijden?

Download ons allernieuwste e[kook]boek

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!