Kroketten zijn de meest bescheiden snack die er is, en is bovendien helemaal niet moeilijk om te maken.

Je hebt voor dit recept alleen wat tijd en aandacht nodig. In dit artikel lees je ook een tip voor een makkelijkere bouillon voor je kroketten. Dit recept staat in ieder geval garant voor een groot feest in eigen keuken!

Lees snel verder voor het kroketten recept!

Kroketten maken

3 from 7 votes
Course: Snacks, LunchCuisine: Nederlands
Portie

5

Personen
Bereidingstijd

5

hours 

Hier lees je een kroketten recept met een heerlijke zelfgemaakte bouillon. Heb je wat minder tijd? Lees dan onder de ingrediënten een tip voor een makkelijkere versie voor zelfgemaakte bouillon!

Ingrediënten voor de bouiilon

  • 500 gram 500 runderpoulet

  • 1 liter 1 water

  • 1 1 wortel

  • 1 1 witte ui

  • handje peterselie

  • 1 1 laurierblad

  • 60 gram 60 roomboter

  • 60 gram 60 bloem

  • 1/2 theelepel 1/2 nootmuskaat

  • 1 eetlepel 1 worcestershire saus

  • 1 theelepel 1 tijm

  • 1 theelepel 1 foelie

  • snufje peper

  • snufje zout

  • Voor het paneren
  • 150 gram 150 paneermeel

  • 1 eetlepel 1 melk

  • 2 2 eieren

Bereiding

  • Begin met het trekken van een bouillon. Dit is niet alleen erg lekker, het gaart je vlees en groenten op een manier die perfect is voor een goede kroket.
    Snijd de runderpoulet in kleine blokjes. Een goede maatstaf is 1 bij 1 centimeter. Zet een pan op het vuur met daarin één liter water. Breng aan de kook.
  • Terwijl het water warm wordt snipper je de ui en hak je de wortel in kleine blokjes. Als het water borrelt doe je het rundvlees, de ui, de wortel, een handje fijngehakte peterselie en het laurierblad in de pan. Temper de warmtebron en laat de bouillon ongeveer 3 uur trekken. Zonder deksel, want het is de bedoeling dat de helft van al het water verdampt.
  • Als de bouillon klaar is laat je deze afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt dit proces versnellen door de pan in de koelkast te zetten.
  • Begin nu aan de roux. Smelt de roomboter in een koekenpan en doe de bloem erbij zodra de boter vloeibaar is. Roer door elkaar met een houten lepel. Als de roux wit begint uit te slaan, voeg je de bouillon – inclusief ingrediënten – toe aan de koekenpan.

    Het is belangrijk dat de bouillon koud is, anders kan de roux gaan klonteren. Blijf door elkaar roeren tot er een mooie en gladde ragout ontstaat. Laat zachtjes koken en voeg de nootmuskaat, Worcestershiresaus, tijm, foelie, peper en zout toe. Schenk de ragout in een grote kom en laat deze in de koelkast minimaal 4 uur afkoelen. 
  • Neem twee diepe borden. Doe op één bord het paneermeel en meng op een ander bord de melk en de twee eieren. Pak de ragout uit de koelkast. Schep met een opscheplepel hoopjes ragout uit de kom.

    Maak een balletje en haal dit balletje door het paneermeel. Rol er nu een kroket van. Haal de kroket door het ei en melkmengsel en vervolgens nog één keer door het paneermeel. Doe dit tot alle ragout is omgetoverd tot heerlijke kroketten
  • Laat de kroketjes ongeveer twee uur opstijven in de koelkast. Verwarm de frituur tot 180 ° Celsius. Bak hierin de kroketjes ongeveer 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Heerlijk met een sneetje witbrood en een goede klodder Dijon-mosterd.

    Eet smakelijk!

Tips

  • Maak zelf makkelijk een halve liter bouillon door een blokje runderbouillon op te lossen in een halve liter water. Het recept blijft precies hetzelfde: je voegt het rundvlees, de groenten en kruiden toe. Laat deze een kwartiertje koken in de pan en je kunt met de roux beginnen.
  • De kroket leent zich perfect voor variaties. Je kunt een groentekroket of zelfs een viskroket maken, zonder al teveel extra moeite. Maak kroketten met kleine stukjes geblancheerde broccoli, bloemkool en champignons en groentebouillon. De groenten hoeven dan niet zo lang te trekken. Viskroketjes maak je door visbouillon te gebruiken en de kroketten te kruiden met wat dille en bieslook. Eventueel gebruik kabeljauwfilet in plaats van rundvlees.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De geschiedenis van de kroket

Is de kroket een ordinaire frituurhap? Absoluut niet. De kroket heeft een flinke culinaire geschiedenis. Deze smikkelsnack werd voor het eerst beschreven aan het hof van Lodewijk de 14. Niet de eerste de beste persoon en al zeker niet de eerste de beste vorst. 

Deze eerste croquet(te) werd gezien als een hoogstandje voor de rijken der aarde. Later, in de 19e eeuw, vond de kroket haar weg naar Nederland. Vanaf die periode werd deze gepaneerde lekkernij als tussengerecht geserveerd. Zo’n beetje tussen de soep en het hoofdgerecht werden de kroketten als een soort amuse opgediend. Het liefst gevouwen in een chic servetje.

Vanaf de jaren ‘60 degradeerde de kroket tot de cafetariasnack zoals we hem nu kennen. Maar dat betekent zeker niet dat deze gefrituurde vriend minder lekker is geworden. Hij is nog steeds de koning van de snacks!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten