Heerlijk, verse kruidenboter op een stuk versgebakken zelfgebakken brood of een perfect gegrilde rib-eye! Zelf kruidenboter maken? Met deze recepten ben je zó klaar!
Ontdek de wereld van de kruidenboter met deze 8 recepten voor kruidenboter plus variatietips. Wil jij weten hoe je de lekkerste kruidenboter op tafel zet? Lees dan snel verder!
Klop je boter op voor de beste kruidenboter!
Opgeklopte boter maakt je kruidenboter luchtiger, minder vet en de ingrediënten vermengen makkelijker met opgeklopte boter. Je boter opkloppen gaat het beste met boter op kamertemperatuur. Gebruik voor het opkloppen een keukenmachine met een vlindermes. Deze gebruik ik al jaren. Hij is krachtig genoeg voor zowel het kloppen van de boter, maar als ik lui ben, hak ik de ingrediënten voor de boter er ook in.
Mijn recepten zijn op basis van ongezouten roomboter. De vegans onder ons en mensen met een lactose intolerantie kunnen de boter vervangen door smeerbare margarine of plantaardige boter. Deze hoef je niet op te kloppen.
Kruidenboter bewaren? Rol je boter op!
Je bewaart kruidenboter het beste door hem op te rollen.Zo snijd je er gemakkelijk plakken vanaf, handig! Lees hieronder hoe je boter oprolt.
Stap 1: Leg 3 lagen huishoudfolie op het aanrechtblad over een lengte van ongeveer 50 cm. Wrijf met een schone doek over de folie, zodat deze niet meer statisch is.
Stap 2: Verdeel de boter in de lengte over de folie, zodat de rol overal ongeveer 6 cm dik is. Laat aan de uiteindes 10 cm over, want dit stuk heb je nodig om vast te pakken en dicht te binden.
Stap 3: Rol de kruidenboter op in de folie, zorg dat er geen lucht meer in de rol zit. Pak de rol aan de uiteinden beet en rol hem over het aanrecht, totdat hij stevig aanvoelt.
Stap 4: Leg een knoop in de uiteinden van de rol. Nu kun je de kruidenboter invriezen of in de koelkast bewaren. In de koelkast is de boter maximaal 3 weken houdbaar. In de vriezer blijft hij maanden goed.
7 x kruidenboter variaties!
Je kunt eindeloos variëren met kruidenboter. Hier zetten wij alvast onze 7 favorieten op een rijtje, smeer ze!
1. Tomatenboter
Tomatenboter wordt gemaakt van zongedroogde tomaatjes, parmezaanse kaas en pijnboompitjes. Tomatenboter is heerlijk om gebakken scampi’s mee af te werken, of op een vers stuk stokbrood met een goed glas wijn.
Ingrediënten
250 gram boter
4 eetlepels zongedroogde tomaten (bij voorkeur Sud ’n Sol)
4 eetlepels pijnboompitjes
2 teentjes knoflook
2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
1 kwart citroen
Peper en zout
Werkwijze
- Laat de tomaatjes minimaal een half uur uitlekken. Klop de boter wit en luchtig en rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
- Doe de tomaatjes, pijnboompitjes, knoflook en het sap van de citroen in een keukenmachine en draai het tot een egale massa.
- Meng de boter met de puree en voeg de geraspte parmezaanse kaas toe. Breng de boter op smaak met peper en zout. Rol de boter op zoals hierboven beschreven.
2. Rucolaboter
De nootachtige smaak van de rucola geeft de kruidenboter iets bijzonders. Rucolaboter is heerlijk op een stukje gepocheerde witte vis of op pizza.
Ingrediënten
250 gram boter
80 gram rucola
Kwart bosje peterselie
2 teentjes knoflook
2 eetlepels parmezaanse kaas
1 kwart citroen
Peper en zout
Bereiding
- Klop de boter wit en luchtig. Was en hak de peterselie fijn.
- Doe de rucola, knoflook en het sap van de citroen in een keukenmachine en draai het tot een puree.
- Meng de boter met de puree en de peterselie. Voeg de parmezaanse kaas toe en breng de boter op smaak met peper en zout. Rol de boter op zoals hierboven beschreven.
3. Mosterd-kruidenboter
Dit is een boter met pit, die zich goed laat combineren met geroosterd of gebakken vlees.
Ingrediënten
250 gram boter
1,5 eetlepel grove mosterd
Kwart bosje peterselie
1 teentje knoflook
Peper en zout
Werkwijze
- Klop de boter wit en luchtig. Was en hak de peterselie zo fijn mogelijk.
- Meng de boter met de mosterd en peterselie. Voeg de geperste knoflook toe en breng de boter op smaak met peper en zout. Rol de boter op zoals hierboven beschreven.
4. Olijvenboter
Olijvenboter is lekker bij gegrilde zalm of kalkoen. Deze boter is natuurlijk ook zalig op een stuk versgebakken brood, terwijl je in het zonnetje zit!
Ingrediënten
250 gram boter
15 zwarte olijven zonder pit (uitgelekt)
3 takjes rozemarijn
1 teentje knoflook
1 kwart citroen
Peper en zout
Bereiding
- Klop de boter wit en luchtig en hak de olijven en rozemarijnnaaldjes fijn. Let erop dat je de rozemarijn zo fijn mogelijk hakt.
- Meng de olijven, rozemarijn, het sap van de citroen en geperste knoflook met de boter.
- Breng de boter op smaak met peper en zout. Rol de boter op zoals hierboven beschreven.
5. Thaise kruidenboter
Een oosterse variant op een Europees gerecht. Koriander, chili en limoen is een klassiek-Thaise combinatie. Combineer deze pikante boter met witte vis of kip.
Werkwijze
- Klop de boter wit en luchtig. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd deze in zo klein mogelijke blokjes. Hak de koriander fijn.
- Meng de koriander, peper en het sap van de limoen met de boter. Breng de kruidenboter op smaak met peper en zout. Rol de boter op zoals hierboven beschreven.
6. Rettichboter
De scherpe smaak van de rettich gaat perfect samen met een mooie biefstuk of gegrilde vis van de bbq.
Ingrediënten
250 gram boter
1 teentje knoflook
1 schijf rettich (1 cm)
3 eetlepels fijngesneden bieslook
peper en zout
Werkwijze
- Klop de boter wit en luchtig. Rasp de rettich op de fijnste stand.
- Meng de rettich, gesneden bieslook en de geperste knoflook. Breng de kruidenboter op smaak met peper en zout. Rol de boter op zoals hierboven beschreven.
7. Muntboter
Zeg je munt, dan zeg je lamsvlees. Deze kruidenboter is ook lekker op een stukje stokbrood of in de pasta.
Ingrediënten
250 gram boter
1/4 bosje munt
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 kwart citroen
peper en zout
Bereiding
- Klop de boter wit en luchtig. Pluk de munt en hak de blaadjes fijn.
- Meng de munt, peterselie, de schil en het sap van de citroen met de boter en breng het op smaak met peper en zout. Rol de boter op zoals hierboven beschreven.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak