Koop eens wat vaker Languedoc wijn! WijnSpijs Magazine geeft je tips en trucs om de chaos van Languedoc druiven te overzien.
Het gebied
De Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk, grenzend aan de Middellandse Zee en Spanje. Dit uitgestrekte gebied heeft wel meer dan 25 microklimaten! Wat inhoudt dat de Languedoc – kort door de bocht – eigenlijk uit zo’n 25 verschillende wijnregio’s bestaat met allerlei soorten grond, een eigen temperatuur, regen, wind en zonuren.
Daarnaast mogen de wijnmakers in dit gebied, veel meer dan in de rest van Frankrijk, zelf bepalen hoe hun ideale wijn eruit ziet. Dat maakt het goed lastig om – gebaseerd op het etiket – de kwaliteitswijnen te kunnen onderscheiden.
Om het nog even moeilijker te maken, gebruiken ze ook nog gigantisch veel druivensoorten. Allemaal door elkaar. Lekker ingewikkeld.
Maar wel lekkere wijnen
Hoe weet je nou welke Languedoc-wijn je moet hebben? Ik gebruik zelf deze trucs, zodat ik toch een wijn in huis haal die ik lekker vind! Kijken of jij ook verslaafd raakt aan de Languedoc druiven ☺ en probeer onderstaande 5 trucs!
De tips en trucs
1: Houtrijping
Kijk naar het aantal maanden op ‘Barrique’ (houten vat van 225 liter). Dus of, en hoe lang, de wijn op hout heeft gerijpt. Door houtrijping krijgt de wijn andere aroma’s en verandert de smaak. Wil je een fruitige wijn, pak dan een wijn zonder houtrijping. Maar als je een goed stuk gegrild rundvlees gaat eten; inladen die handel!
In het kort wat houtrijping met de smaak van witte en rode wijn doet:
De fruitaroma’s verdwijnen een klein beetje naar de achtergrond. De geur wordt wat rijper en complexer. De tannines in de rode wijn worden zachter. En ook de smaak wordt ronder. Er ontstaan andere aroma’s; vanille, caramel en toast.
Bij witte wijnen, geeft het hout de wijn meer body en je komt het typische ‘botertje’ geheid tegen.
2: De Languedoc druiven
Weet welke aroma’s bij welke Languedoc druiven horen (of neem deze spiekbrief mee), want daarmee is het véél makkelijker om de wijn in te schatten. Meestal zijn het echter blends. Dan is het handig, om te kijken welke druif de overhand in de blend heeft.
Wijnmakers kiezen ook steeds vaker voor bestaande en enigszins bekende blends. Bijvoorbeeld de rode Bordeaux Blend (Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc) of de Rhône blend (Grenache, Mouvèrdre en Syrah), maar dan uit de Languedoc! Beide aanraders als je van kruidige, boerse smaken met veel fruit houdt.
De meest voorkomende rode Languedoc druiven:
Syrah – Kruidige wijn met aroma’s van zwarte peper, blauwe bessen, frambozen, pure chocolade en koffietonen.
Grenache – Zacht rood fruit als aardbei, framboos en zoete kersen.
Mourvèdre – Veel tannines en kruidige geur. Rood fruit met een ‘boers’ karakter.
Carignan – Ook stevig met frisse zuren en kruidigheid. Deze druif komt beter tot zijn recht in een blend.
Cinsault – Aromatisch en zacht fruit. Deze druif geeft fruitige, lichte rode wijn, die je jong kunt drinken. Er wordt ook veel rosé van Cinsault druiven gemaakt.
Cabernet Sauvignon – Stevige druif met volle smaken van bijvoorbeeld zwart fruit en paprika.
Merlot – Fruitig, sappig en rond. Aroma’s als vijgen, bramen en pruimen. Denk ook aan laurier, drop en kruiden.
De meest voorkomende witte Languedoc druiven:
Marsanne – Lichte, frisse wijn met smaken van perzik en citrus.
Rousanne – Aromatische wijn met aroma’s van rijpe peer & bloesem. Als de wijn wat ouder is kun je iets noot-achtigs tegenkomen.
Viognier – Bloemen, perzik en honing
Grenache Blanc – Stevig en vol, met veel alcohol. Aroma’s van rijp appels, venkel & dille.
Sauvignon Blanc – Frisse wijn met aangename zuren. Tropisch fruit, bijvoorbeeld lychee & ananas, met een beetje vers gemaaid gras.
3: Garrigue
Let op die term; ‘garrigue’. Franse wijnmakers gebruiken die om Mediterrane kruiden mee aan te duiden, zoals tijm, rozemarijn, salie, oregano en lavendel. Dus, als er ‘garrigue’ op de fles staat, dan kun je de kruidigheid en smaak van deze heerlijke ‘Herbs de Provence’ verwachten.
4: Aan zee of bergkant
Groeien de Languedoc druiven aan de zeekant, dan zijn, vooral de witte wijnen, iets meer zilt en mineralig. Een goed voorbeeld is de ‘Picpoul de Pinet’. Een heerlijk druifje van wijngaarden aan de Middellandse zee. Uiteraard geldt het niet voor alle wijnen, maar een handvat in de chaos van enorm veel druiven en wijnen is altijd meegenomen!
5: Proef!
Proeven, proeven en nog eens proeven!
Kortom, trek eens wat vaker een flesje uit de Languedoc open… En, lekker he?