Lasagne bolognese, een favoriet uit de Italiaanse keuken. Traditionele lasagne bolognese is een van de lekkerste ovengerechten die er zijn.

De geur alleen al is genoeg om je te doen watertanden, en met een flink stuk lasagne op je bord kan je dag niet meer stuk. Hier lees je ons recept voor de lekkerste lasagne natuurlijk mét bechamelsaus

Lees snel verder voor het recept! Een keertje vegan doen? Deze vegan pasta bolognese is ook fantastisch.

Traditionele lasagne

4 from 45 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

3

hours 

50

minutes

Een traditionele lasagne maak je in 3 stappen. Eerst maak je de vulling, dan de bechamelsaus; vervolgens stel je de lasagne samen in een mooie ovenschaal om hem in te bakken.

Ingrediënten

  • 2 el 2 olijfolie

  • 1 1 grote ui, gesnipperd

  • 2 tenen 2 knoflook, geraspt

  • 1 1 winterpeen, klein gesneden

  • 1 1 stengel bleekselderij, geschild en in stukjes

  • 500 gr 500 half om half gehakt

  • 100 ml 100 rode wijn

  • 400 ml 400 passata van de beste kwaliteit

  • Lekkere Italiaanse kruiden (kijk wat je nog hebt liggen) zoals rozemarijn, tijm, oregano en/of basilicum

  • 50 gr 50 roomboter

  • 50 gr 50 bloem

  • 600 ml 600 volle melk

  • ± 10 vellen ± 10 gedroogde lasagnebladeren (voor 3 lagen pasta)

  • 200 gr 200 geraspte parmezaanse kaas

  • 1 bolletje 1 mozzarella

  • Extra: Maak je lasagne extra mooi door er een grote tak rozemarijn of wat tomaatjes op te leggen

Zo maak je een klassieke lasagne

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en een snuf zout een paar minuten op laag vuur. Voeg dan de knoflook en wortel toe en bak het zachtjes gedurende een minuut of 5. Hierna kan de selderij erbij. Laat het geheel nog een paar minuten zachtjes garen. (Dit is “soffritto” – de basis van veel Italiaanse gerechten).
  • Draai het vuur hoog en voeg het gehakt toe en bak het bruin, terwijl je regelmatig blijft roeren. Voeg ook de kruiden toe, wel even rissen van de takjes natuurlijk, of even fijnsnijden. 
  • Blus het gehakt af met de rode wijn en voeg na 5 minuten ook de tomaten passata erbij. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook, draai het vuur laag en leg de deksel er half op. Laat de lasagne saus nu een uurtje pruttelen op het laagste pitje.

    Als je langer de tijd hebt, mag de saus zeker langer opstaan, zorg er alleen voor dat de saus niet te droog wordt. Voeg desnoods een beetje water toe en houd de deksel nu volledig op de pan, zodat het vocht niet kan ontsnappen. Proef de saus. Moet er nog iets bij? 
  • Tijd voor de bechamelsaus!
  • Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Klop er met een garde de bloem doorheen en laat het een paar minuten koken. Dit is belangrijk, ga nu niet te snel te werk. De bloem moet eerst gaar zijn. 

    Voeg daarna geleidelijk de melk toe, zet het vuur wat hoger en breng het aan de kook, terwijl je het geheel blijft roeren. Zet het vuur zacht en breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. 
    Laat het nog vijf minuten pruttelen, zodat het een lobbige structuur krijgt. Klaar is je bechamelsaus! 

    [tip] Maak je bechamel extra lekker door en nu wat geraspte kaas doorheen te smelten. 
  • Stel de lasagne samen
  • Je kunt nu twee dingen doen:
    1. Meng de bechamel en de tomatensaus door elkaar voor een romige rijke saus die goed hecht aan de lasagnevellen.
    2. Houd beide sauzen apart en stapel ze in laagjes tussen de pastavellen. Eindig met de bechamel. 

    In het eerste geval draait het om de smaak. Visueel gaat er niets boven de tweede versie. Mijn vader zou zeggen, ‘In je buik gaat het toch allemaal door elkaar’. Dus ik ga voor optie 1. 

    Maak jouw eigen versie en stapel de saus of sauzen tussen de vellen pasta. Maak zo een laag of vier a vijf. Eindig met de parmezaanse kaas en de mozzarella. Wie het extra mooi wil maken, legt een tak rozemarijn of wat schijfjes tomaat tussen de kaas. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Zet de lasagne 40 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant mooi goud kleurt. Komt de lasagne uit de oven, wacht dan minstens 20 minuten voordat je hem opdient. De smaken komen veel beter tot hun recht als je lasagne warm is, in plaats van kokend heet!Lasagne bolognese

wijntip

  • Bij deze lasagne is de Bonicelli Chianti van de Hema een goede keuze. Hij gaat goed bij allerlei pizza’s en pasta’s, waaronder lasagne. Het is typische Italiaanse rode wijn uit de Chianti streek in Italië, van de Sangiovese en Merlot druiven gemaakt. Ook lichtgekoeld erg lekker!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tijd en liefde maken je lasagne perfect

Zoals met zoveel klassieke Italiaanse gerechten ontleent de traditionele lasagne bolognese een groot deel van zijn charme aan zijn simpliciteit. Het spectaculaire van dit gerecht zit hem dan ook niet in de onverwachte ingrediënten of ongebruikelijke kooktechnieken, maar in de tijd en liefde die erin gaat zitten om een lasagne te maken.

Want enige tijd kost het maken van lasagne zeker. Het grootste geheim van echt lekkere lasagne – en misschien de grootste verrassing voor diegenen die wel eens een simpele lasagne uit een pakje hebben gemaakt – is dat je de vulling het beste een uurtje of tweeënhalf kan laten pruttelen voordat het geheel de oven in kan. Door het vlees zo lang op te laten staan, heeft het de kans om alle smaken in zich op te nemen. Het liefste neem je daarvoor zo’n mooie flinke pan met dikke bodem. Deze hieronder is mijn favoriet!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten