Lasagne bolognese: een Italiaanse klassieker

Denk je aan de Italiaanse keuken, dan denk je aan pizza, pasta en – lasagne. Traditionele lasagne bolognese is een van de lekkerste ovengerechten die er zijn. De geur alleen al is genoeg om je te doen watertanden, en met een flink stuk lasagne op je bord kan je dag niet meer stuk.

Net als met veel andere basisrecepten uit de Italiaanse keuken is ook lasagne bolognese verraderlijk lastig. Wie de ingrediëntenlijst ziet, zou denken dat dit simpele recept bijna niet kan mislukken. Maar wie wat ervaring heeft met lasagne weet ook hoeveel er mis kan gaan. Eén keer je gasten een lasagne voorzetten die niet gaar is geworden – dat is genoeg om je een klein trauma te bezorgen.

Een eenvoudig en beproefd recept voor traditionele lasagne, zoals we je hier geven, is dan ook iets om te koesteren. Heb je iets te vieren, geef je een etentje, of wil je jezelf even goed verwennen? Dit recept stelt nooit teleur. Hiermee zet je iedere keer de perfecte lasagne op tafel. Eet smakelijk!

Lasagne bolognese: een Italiaanse delicatesse

Zoals met zoveel klassieke Italiaanse gerechten ontleent de traditionele lasagne bolognese een groot deel van zijn charme aan zijn simpliciteit. Het spectaculaire van dit gerecht zit hem dan ook niet in de onverwachte ingrediënten of ongebruikelijke kooktechnieken, maar in de tijd en liefde die erin gaat zitten om een lasagne te maken.

Want enige tijd kost het maken van lasagne zeker. Het grootste geheim van echt lekkere lasagne – en misschien de grootste verrassing voor diegenen die wel eens een simpele lasagne uit een pakje hebben gemaakt – is dat je de vulling het beste een uurtje of tweeënhalf kan laten pruttelen voordat het geheel de oven in kan. Door het vlees zo lang op te laten staan, heeft het de kans om alle smaken in zich op te nemen. Ook het zelf maken van de bechamelsaus verdient enige aandacht.

lasagne bolognese

Niet eenvoudig dus, maar wees getroost: al die moeite betaalt zich uit. Het eindresultaat is een weergaloze lasagne!

Het recept voor traditionele lasagne

Een traditionele lasagne maak je in drie stappen. Eerst maak je de vulling en dan de bechamelsaus; vervolgens stel je de lasagne samen om hem in de oven te bakken.

De ingrediënten

Voor een traditionele lasagne heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 el olijfolie (met wat extra voor de pasta);
  • 1 grote ui, gesnipperd;
  • 1 winterpeen, klein gesneden;
  • 1 stengel bleekselderij;
  • 500 gram stoofvlees (halslap), in kleine blokjes;
  • 50 gram kippenlever, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden;
  • 100 ml rode wijn;
  • 400 ml passata;
  • Nootmuskaat;
  • 50 gram roomboter;
  • 50 gram bloem;
  • 600 ml volle melk;
  • Ongeveer tien vellen gedroogde lasagnebladeren (genoeg voor drie lagen pasta);
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas.

Gebruik het volgende kookgerei:

  • Een grote koekenpan met zware bodem;
  • Een steelpan, voor de bechamelsaus;
  • Een kookpan, om de lasagnebladeren te blancheren;
  • Een grote, wijde ovenschaal.

Het recept

Het recept voor de lasagne is als volgt:

  1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan waar je een deksel voor hebt. Fruit de ui een paar minuten op laag vuur, tot het zacht wordt. Voeg dan de wortel toe en bak het zachtjes gedurende een minuut of 5. Hierna kan de selderij erbij. Laat het geheel nog een paar minuten zachtjes garen. (Dit is “soffritto” – de basis van veel Italiaanse gerechten).
  2. Draai het vuur hoog en bruin het in blokjes gesneden stoofvlees in de pan, terwijl je regelmatig blijft roeren. Voeg, als het vlees overal gebruind is, ook de kippenlevertjes toe, en laat het nog 3 minuten koken.
  3. Giet de rode wijn en de passata erbij, en breng het geheel op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en leg de deksel er half op. Laat het zo nu 2,5 uur lang pruttelen. Haal na 2 uur de deksel van de pan en laat het nog een half uur op het vuur staan, totdat de saus bijna droog gekookt is.
  4. Maak terwijl het vlees opstaat alvast de bechamelsaus. Om dat te doen smelt je de boter in een steelpannetje op laag vuur. Klop er met een garde de bloem doorheen, en laat het een paar minuten koken. Voeg er daarna geleidelijk de melk aan toe, zet het vuur wat hoger en breng het aan de kook terwijl je het geheel blijft kloppen. Zet het vuur zacht en breng de bechamelsaus op smaak met zout, peper en eventueel wat nootmuskaat. Laat het nog vijf minuten pruttelen, zodat het een lobbige structuur krijgt.
  5. Zijn de vulling en de bechamelsaus klaar? Breng dan allereerst een ruime pan gezouten water aan de kook, en voeg er een sliert olijfolie aan toe. Blancheer de lasagnevellen gedurende 1 minuut (met twee of drie per keer, om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken). Haal ze daarna uit elkaar en laat ze uitlekken op een theedoek. Dit maakt de lasagne veel makkelijker om mee te werken.
  6. Verhit de oven voor op 200 graden Celsius/180 graden hetelucht.
  7. Stel nu de lasagne samen. Neem een grote, wijde ovenschaal en verdeel ongeveer een derde van de vleessaus over de bodem. Schep hier een kwart van de bechamelsaus overheen, en strooi daar een beetje Parmezaanse kaas op. Bedek het met één laag geblancheerde lasagnevellen. Herhaal deze stap twee keer. Verdeel daarna de rest van de bechamelsaus op de bovenste laag pasta, en bestrooi het geheel met Parmezaanse kaas en een snufje nootmuskaat.
  8. Zet de lasagne 40 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant mooi goud kleurt.
lasagne

Komt de lasagne uit de oven, wacht dan minstens 20 minuten voordat je hem opdient. De smaken komen veel beter tot hun recht als je lasagne warm is, in plaats van kokend heet!