Lekker 500 | dit zijn de toprestaurants volgens DE LEKKER [2020]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

De Lekker 500 is weer uit. Ook dit jaar kiest de redactie van restaurantgids De Lekker 500 de beste restaurants van het jaar. Het startschot voor het restaurantgidsen-seizoen is daarmee geopend. Lees snel verder en bekijk de top 50 van de lijst voor 2020 hier. 

Lekker 500 no. 1 2020

Voor deze editie van De Lekker gingen weer tientallen anonieme inspecteurs de straat op om honderden restaurants te beoordelen. Niet veel veranderd in de top 2, maar er is wel een nieuwe no. 3! 

De Lekkerste 500 Restaurants van Nederland

Het uitkomen van de Lekker 500 is elk jaar weer een moment waar chefs en restaurateurs met samengeknepen billen naar uitkijken. De editie van 2020 zal op vandaag in de winkel liggen. Bekijk hier ook de restaurant top in Lekker 500 van 2019 en 2018

Lekker 500 no.2 2020
Lekker 500 no. 3 2020

Lekker500 2020: spectaculaire stijgers en dalers

Restaurant Inter Scaldes op 1ste plaats

Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen is opnieuw de nummer één in de Top-100 van restaurantgids Lekker500. ‘Hartverwarmende gastvrijheid, een overrompelende keuken en een prachtige locatie,’ oordelen de inspecteurs van dé Nederlandse restaurantgids, die dit jaar 42 jaar bestaat.

Op no. 2 in Lekker500 De Librije én een nieuwe no. 3

De tweede plaats is opnieuw voor De Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle, en de derde plaats is dit jaar ingenomen door Tribeca van Jan en Claudia Sobecki in het Brabantse Heeze, die pas enkele jaren geleden aan hun avontuur begonnen.

Door deze verschuiving in de Top-3 zakt Restaurant De Leest van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman naar de 4de plaats met een eervolle vermelding – het restaurant het Gelderse Vaassen gaat eind dit jaar sluiten en is daardoor niet opgenomen in de lijst.

Op vijf belandt De Lindehof van Soenil Bahadoer in Nuenen, na een spectaculaire klim door de Top-100.

Lekker 500 | lijst 2020

De top wordt verder gevormd door Ciel Bleu (6) en Spectrum (7) in Amsterdam, Pure C uit Cadzand (gestegen naar 8), het Rotterdamse FG Restaurant (9) en Da Vinci in Maasbracht, dat na enkele jaren weer de Top-10 betreedt op 10.

6 nieuwelingen in de top 100

Nog verrassender gaat het eraan toe bij de rest van de Top-100. Er zijn maar liefst zes nieuwelingen: Beluga loves you in Maastricht komt onder de nieuwe eigenaar Servais Tielman hoog binnen op 36 en daarnaast schuiven het Amsterdamse Bougainville, De Nieuwe Winkel in Nijmegen, The Millèn in Rotterdam, Zarzo in Eindhoven en Mos in Amsterdam als debutanten aan.

De meeste restaurants in de Top 100 te vinden in Amsterdam 

Verder maakt het Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot in de Top-100 een enorme sprong van 37 plaatsen omhoog, naast FG Foodlabs (Rotterdam, +22), De Gieser Wildeman (Noordeloos, +21), Meliefste (Wolphaartsdijk, +19), en Bolenius uit Amsterdam en O&O uit St. Willebrord (ieder +16). Daar staan 27 verliesplaatsen tegenover voor het Leeuwardense restaurant élevé, 16 stappen terug voor HFSLG in Bosch en Duin en een daling van 14 voor Ron Gastrobar in Amsterdam.

Van de Top-100 restaurants zijn de allermeeste in Amsterdam te vinden, namelijk 18, op afstand gevolgd door Rotterdam met 9 restaurants. Qua provincies scoort Noord-Holland het hoogst, met 26 restaurants in de toplijst, daarna Zuid-Holland met 18, gevolgd door Brabant met 13 en Limburg met 9 restaurants.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?