Glühwein maken | Dit is de allerlekkerste [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Het is weer tijd voor glühwein. Als de mooie oranje herfstblaadjes van de bomen zijn gevallen, en ze een blubberende vieze drek op de stoep zijn geworden (waar je met je fiets over uitglijdt), is er eigenlijk geen pest meer aan met het weer.

Gelukkig bestaat er glühwein. Je kunt glühwein letterlijk vertalen als ‘gloeiwijn’: dat slaat natuurlijk op de gloeiende wangetjes die krijgt van het drinken ervan. Dit maakt het tot een echte  herfst- en winterdrank, die je drinkt om even goed op te warmen.

Ik wacht dus tot het gaat sneeuwen. En ondertussen maak ik glühwein én waag ik me aan heerlijke herfstgerechten en deze witte en gewone stoofpeertjes. Zo kom ik de koude dagen makkelijk door. 

gluhwein1

Recept | glühwein

Ingrediënten | 10 glazen
Ingrediënten
  • 3 sinaasappels, sap en zest
  • scheutje water
  • 200 gram suiker
  • 6 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 kardemom peulen
  • 6 zwarte peperkorrels
  • snufje vers geschaafde nootmuskaat
  • 3 kaneelstokjes
  • 3 steranijs
  • 2 flessen fruitige rode wijn
  • scheutje rum, whiskey of strohrum

Glühwein maken

Stap 1

Zet de kruidnagels, kardemompeulen, peperkorrels, kaneelstokjes en de steranijs even goed aan op hoog vuur in een grote pan (de wijn moet er later ook nog inpassen).

Stap 2

Voeg het sap van de sinaasappel, de suiker, zestes, een scheutje water en de rest van de kruiden en zet het vuur zo laag mogelijk.

Stap 3

Breng zachtjes aan de kook en roer totdat de suiker compleet is opgelost. Laat in 10 minuten zachtjes koken alle smaken in de sinaasappelsiroop trekken. Als het te ‘droog’ wordt voeg je vast een beetje wijn toe.

Stap 4

Zeef alle vaste bestanddelen uit het pannetje. Voeg de wijn toe en eventueel een scheutje sterke drank. Verwarm voorzichtig, laat de wijn niet koken!

Stap 5

Serveer in een mooi glas of mok en decoreer eventueel met een stokje kaneel of een schijfje sinaasappel. Proost!

 

Extra tip voor open haard bezitters; je kunt de pan met glühwein, inclusief kruiden, ook zachtjes laten opwarmen op de open haard voor een heerlijke geur.

gluhwein2

Wijntip

Van welke wijn maak je glühwein?

Gebruik een wijn met een uitgsproken smaak, zodat alle smaakmakers de wijn niet volledig overrompelen. 

Daarentegen is het ook niet nodig om er een dure fles wijn voor aan te schaffen.

Een goede wijn om glühwein van te maken is bijvoorbeeld een Syrah. 

[TIP] Je kunt een witte glühwein maken, door de rode wijn te vervangen door een witte. Bijvoorbeeld een Chenin Blanc of een Riesling.

Rode wijn RVHJ

Alcoholvrije glühwein

Bob bedankt. Laat zien dat je het waardeert en verwen de Bob met alcoholvrije glühwein. Het mooie is dat de kinderen hier ook van kunnen genieten!

Hoe maak je alcoholvrije glühwein? Vervang de rode wijn door rode (of witte) druivensap. Verder houd je gewoon het bovenstaand glühwein recept aan (zonder de rum natuurlijk).

De wangetjes worden misschien wat minder rood, maar deze alcoholvrije variant is minstens zo lekker!

gluhwein3
Geef je mening!
recipe image
Recept
Glühwein maken | Dit is de allerlekkerste [recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?