Het is weer tijd voor glühwein. Als de mooie oranje herfstblaadjes van de bomen zijn gevallen, en ze een blubberende vieze drek op de stoep zijn geworden (waar je met je fiets over uitglijdt), is er eigenlijk geen pest meer aan met het weer.

Gelukkig bestaat er glühwein. Je kunt glühwein letterlijk vertalen als ‘gloeiwijn’: dat slaat natuurlijk op de gloeiende wangetjes die je krijgt van het drinken ervan. Dit maakt het tot een echte herfst- en winterdrank, die je drinkt om even goed op te warmen.

Ik wacht dus tot het gaat sneeuwen. En ondertussen maak ik glühwein én waag ik me aan heerlijke herfstgerechten en deze witte en gewone stoofpeertjes. Zo kom ik de koude dagen makkelijk door. 

Glühwein recept

4 from 9 votes
Course: DrankenCuisine: Duits
Portie

10

Glazen
Bereidingstijd

25

minutes

Gebruik voor dit glühwein recept een wijn met een uitgesproken smaak, zodat alle smaakmakers de wijn niet volledig overrompelen. Daarentegen is het ook niet nodig om er een dure fles wijn voor aan te schaffen. Een goede wijn om glühwein van te maken is bijvoorbeeld een Syrah. 

Ingrediënten

  • 3 3 sinaasappels, sap en zest

  • Scheutje water

  • 200 gram 200 suiker

  • 6 6 kruidnagels

  • 3 3 laurierblaadjes

  • 6 6 kardemom peulen

  • 6 6 zwarte peperkorrels

  • Snufje vers geschaafde nootmuskaat

  • 3 3 kaneelstokjes

  • 3 3 steranijs

  • 2 flessen 2 fruitige rode wijn

  • Scheutje rum, whiskey of strohrum

Bereiding

  • Zet de kruidnagels, kardemompeulen, peperkorrels, kaneelstokjes en de steranijs even goed aan op hoog vuur in een grote pan (de wijn moet er later ook nog inpassen).
  • Voeg het sap van de sinaasappel, de suiker, zestes, een scheutje water en de rest van de kruiden toe en zet het vuur zo laag mogelijk.
  • Breng zachtjes aan de kook en roer totdat de suiker compleet is opgelost. Laat in 10 minuten zachtjes koken alle smaken in de sinaasappelsiroop trekken. Als het te ‘droog’ wordt voeg je vast een beetje wijn toe.
  • Zeef alle vaste bestanddelen uit het pannetje. Voeg de wijn toe en eventueel een scheutje sterke drank. Verwarm voorzichtig, laat de wijn niet koken!
  • Serveer in een mooi glas of mok en decoreer eventueel met een stokje kaneel of een schijfje sinaasappel. Proost!

Tips

  • Extra tip voor open haard bezitters: je kunt de pan met glühwein, inclusief kruiden, ook zachtjes laten opwarmen op de open haard voor een heerlijke geur!
  • Je kunt een witte glühwein maken, door de rode wijn te vervangen door een witte. Bijvoorbeeld een Chenin Blanc of een Riesling.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Glühwein recept

Alcoholvrije glühwein

Bob bedankt. Laat zien dat je het waardeert en verwen de Bob met alcoholvrije glühwein. Het mooie is dat de kinderen hier ook van kunnen genieten!

Hoe maak je alcoholvrije glühwein? Vervang de rode wijn door rode (of witte) druivensap. Verder houd je gewoon het bovenstaand glühwein recept aan (zonder de rum natuurlijk).

De wangetjes worden misschien wat minder rood, maar deze alcoholvrije variant is minstens zo lekker!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten