Maak zelf de lekkerste lemon curd met een intense citroensmaak [recept]

David
David

Friszoete lemon curd, hemels!

Lemon curd is een dessert topping of dip op basis van eidooiers en citroen. Het is fluweelzacht en zoet met een intense citroensmaak.

Lemon curd is geweldig op versgebakken scones in combinatie met clotted cream of op pannenkoeken. Ook past het goed in heerlijke taarten, zoals de klassieke tarte au citron (citroentaart) of een citroen schuimtaart. En wat dacht je van lemon curd als vulling van donuts en cupcakes. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Je hebt maar 6 ingrediënten nodig om het zelf te maken en binnen een kwartiertje heb je een heerlijke romige, zoete lemon curd met een lekkere pittige citroensmaak. Met onze tips kan het gewoon niet mislukken! 

lemon curd2

When live gives you lemons, you make lemon curd.

Recept | lemon curd

Desserttopping | 1 potje
Ingrediënten
  • 4 grote eidooiers
  • 135 gram suiker
  • Sap van 3 citroenen
  • Zeste van 1 citroen
  • Snufje zout
  • 90 gram ongezouten boter (uit de koelkast
citroenzeste

Zo maak je zelf lemoncurd

Stap 1

Zet een pan met water op het vuur. Zet het vuur laag zodra het water kookt.

Stap 2

Doe de eidooiers, suiker, een snufje zout en citroenzeste in een hittebestendige schaal en klopt het even goed door.

[TIP] Je kunt de suiker met de citroenzeste even in een keukenmachine doen om zo de maximale smaak uit de zeste te krijgen.

 

Stap 3

Doe het citroensap erbij en zet de schaal op de pan met heet water. Verwarm het mengsel al roerend tot je ziet dat het dikker wordt. Wanneer het mengsel zachtjes begint te borrelen, haal je de lemon curd van het vuur. Steek er een spatel in en haal hem eruit. Trek met je vinger een streep door de curd die aan de spatel is blijven hangen. Als de streep zichtbaar blijft kun je door naar de volgende stap. Wordt de lemon curd na 10 minuten nog niet dikker? Zet het vuur dan iets hoger.

Stap 4

Haal de pan van het vuur. Snijd de boter in blokjes en roer deze vervolgens door de lemon curd. Als de boter gesmolten is en goed is opgenomen is de lemon curd helemaal klaar.

In een potje of afgedekte schaal kun je de lemon curd maximaal 10 dagen in de koelkast bewaren.

lemoncurd

Tips voor de perfecte lemon curd

  • Je kunt lemon curd 3-6 maanden in de vriezer bewaren. Haal het een dag voor gebruik uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.
  • Wil je de lemon curd wat dikker hebben? Vervang dan 1 dooier door een heel ei. Je gebruikt dan 2 dooiers en 1 heel ei. De rest blijft hetzelfde. Je kunt ook wat extra boter toevoegen om de lemon curd wat dikker te maken. 
  • Gebruik alleen vers citroensap. Niet uit een flesje.
  • Heb je alleen gezouten boter in huis? Geen probleem. Laat het snufje zout gewoon weg.
  • Als je een extra gladde lemon curd wil hebben, laat hem dan door een fijne zeef gaan.
  • Smaakt jouw lemon curd een beetje metaalachtig? Dit kan komen omdat je en metalen pan of schaal hebt gebruikt. Gebruik liever een schaal en pan van een ander materiaal. 
  • ‘Al roerend’ betekent niet dat je non-stop moet roeren, maar dat je in de buurt moet blijven en regelmatig door de lemon curd roert. Je kunt best een beetje ontspannen. 
  • Heb je geen citroenen in huis, maar wel limoenen? Lime curd is minstens zo lekker.
Geef je mening!
recipe image
Recept
Maak je eigen lemon curd met een intense citroensmaak [Recept]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?