Lemon curd is een dessert topping of dip op basis van eidooiers en citroen. Het is fluweelzacht en zoet met een intense citroensmaak.

Lemon curd is geweldig op desserts zoals versgebakken scones in combinatie met clotted cream of op pannenkoeken. Ook past het goed in heerlijke taarten, zoals de klassieke tarte au citron (citroentaart) of een citroen schuimtaart. En wat dacht je van lemon curd als vulling van donuts en cupcakes. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lemon curd

5 from 1 vote
Course: DessertCuisine: Engels
Portie

1

Potje
Bereidingstijd

15

minutes

Je hebt maar 6 ingrediënten nodig om zelf lemon curd te maken. Binnen een kwartiertje heb je een heerlijke romige, zoete lemon curd met een lekkere pittige citroensmaak. Met onze tips kan het gewoon niet mislukken! 

Ingrediënten

  • 4 grote eidooiers

  • 135 gram 135 suiker

  • Sap van 3 citroenen

  • Zeste van 1 citroen

  • Snufje zout

  • 90 gram 90 ongezouten boter (uit de koelkast

Bereiding

  • Zet een pan met water op het vuur. Zet het vuur laag zodra het water kookt.
  • Doe de eidooiers, suiker, een snufje zout en citroenzeste in een hittebestendige schaal en klopt het even goed door.
  • Doe het citroensap erbij en zet de schaal op de pan met heet water. Verwarm het mengsel al roerend tot je ziet dat het dikker wordt. Wanneer het mengsel zachtjes begint te borrelen, haal je de lemon curd van het vuur. Steek er een spatel in en haal hem eruit. Trek met je vinger een streep door de curd die aan de spatel is blijven hangen. Als de streep zichtbaar blijft kun je door naar de volgende stap. Wordt de lemon curd na 10 minuten nog niet dikker? Zet het vuur dan iets hoger.
  • Haal de pan van het vuur. Snijd de boter in blokjes en roer deze vervolgens door de lemon curd. Als de boter gesmolten is en goed is opgenomen is de lemon curd helemaal klaar.

Tips

  • Je kunt de suiker met de citroenzeste even in een keukenmachine doen om zo de maximale smaak uit de zeste te krijgen
  • In een potje of afgedekte schaal kun je de lemon curd maximaal 10 dagen in de koelkast bewaren.
  • Je kunt lemon curd 3-6 maanden in de vriezer bewaren. Haal het een dag voor gebruik uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien.
  • Wil je de lemon curd wat dikker hebben? Vervang dan 1 dooier door een heel ei. Je gebruikt dan 2 dooiers en 1 heel ei. De rest blijft hetzelfde. Je kunt ook wat extra boter toevoegen om de lemon curd wat dikker te maken. 
  • Gebruik alleen vers citroensap. Niet uit een flesje.
  • Heb je alleen gezouten boter in huis? Geen probleem. Laat het snufje zout gewoon weg.
  • Als je een extra gladde lemon curd wil hebben, laat hem dan door een fijne zeef gaan.
  • Smaakt jouw lemon curd een beetje metaalachtig? Dit kan komen omdat je en metalen pan of schaal hebt gebruikt. Gebruik liever een schaal en pan van een ander materiaal. 
  • ‘Al roerend’ betekent niet dat je non-stop moet roeren, maar dat je in de buurt moet blijven en regelmatig door de lemon curd roert. Je kunt best een beetje ontspannen. 
  • Heb je geen citroenen in huis, maar wel limoenen? Lime curd is minstens zo lekker.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten