Limoncello: hét favoriete digestiefje onder de Italianen. Maar ook wij zijn er dol op. De lekkerste zijn te vinden in de Zuid-Italiaanse streken, maar met dit recept kom je al verrassend dicht in de buurt! 

Want limoncello maken kun je heel makkelijk zelf. Zorg dat je goeie citroenen gebruikt (onbehandeld en biologisch) en dan kom je al heel ver. Met een beetje liefde en geduld zet jij na je volgende etentje zelfgemaakte Limoncello of Scroppino op tafel! Of begin met een Limoncello Spritz.

Limoncello

0 from 0 votes
Course: DigestiefCuisine: Italiaans
Portie

2

Liter
Bereidingstijd

45

minutes

Omdat de citroenschil het enige ingrediënt is dat smaak geeft, kun je het best alleen onbehandelde biologische citroenen gebruiken. Je kunt de citroenen overigens ook vervangen door mandarijnen, bittersinaasappels of andere citrusvruchten – zorg er alleen wel voor dat die ook biologisch en onbehandeld zijn. 

Ik houd van Femminello di Santa Teresa, Sfusato Amalfitano of Meyer-citroenen, maar neem gewoon de beste citroenen die je kunt vinden. Het maakt een groot verschil. 

Ingrediënten

  • 1 liter 1 zuivere alcohol (96%)

  • De schil van 5 onbehandelde biologische citroenen, met een dunschiller geschild.

  • 5 5 onbehandelde biologische citroenen

  • 1 liter 1 water

  • 1 kg 1 kristalsuiker

Bereiding

  • Doe de alcohol en citroenschillen in een grote glazen pot. Hang de hele citroenen met kaasdoek boven de alcohol en zorg ervoor dat ze de vloeistof niet raken. Sluit de pot en zet hem 30 dagen op een koele, donkere plek. Schud de pot om de paar dagen.
  • Meng op de laatste dag het water en de suiker in een grote steelpan op middelhoog vuur. Zeef intussen de getrokken alcohol in een schone pot of fles en gooi de citroenschillen en hele citroenen weg. Neem als de suiker na 3-5 minuten is opgelost de pan van het fornuis en laat de siroop circa 20 minuten afkoelen. 
  • Doe driekwart van de siroop bij de pot met de alcohol. Proef het en voeg zo nodig meer siroop toe als je het iets zoeter wilt. Sluit de pot en laat de vloeistof 1 week op een donkere plek op kamertemperatuur staan. 
  • Serveer de limoncello ijskoud of met ijsblokjes. De limoncello is in een afgesloten pot of fles minstens 6 maanden houdbaar in de koelkast en meer dan een jaar in de vriezer. (Door het hoge alcoholgehalte bevriest de vloeistof niet.)

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

'Grandi gusti' van Katie Parla

Deze limoncello komt rechtstreeks uit Campania! Een van de recepten uit Katie Parla’s nieuwste kookboek: Grandi Gusti. Je gaat met haar meenaar Zuid-Italië en je krijgt alle ins en outs van de Italiaanse keuken, die alleen de échte locals kennen. Zoals deze cozze ripiene uit Puglia!

Ze geeft je (naast het traditionele) ook een ietwat onbekender Italië. En dit is nog het leukst: bij elk recept duikt Katie met je mee in het gerecht. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt, en vaak een beetje geschiedenis. Grandi gusti is meer dan alleen een kookboek! 

Kookboek Grandi gusti

Grandi gusti

  • Auteur | Katie Parla
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Omvang | 256 pagina’s
  • ISBN | 9789045219738
  • Prijs | € 12,50

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten