Limoncello maken is verrassend makkelijk met dit recept

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Limoncello: hét favoriete digestiefje onder de Italianen. Maar ook wij zijn er dol op. De lekkerste zijn te vinden in de Zuid-Italiaanse streken, maar met dit recept kom je al verrassend dicht in de buurt! 

Want limoncello maken kun je heel makkelijk zelf. Zorg dat je goeie citroenen gebruikt (onbehandeld en biologisch) en dan kom je al heel ver. Met een beetje liefde en geduld kan jij bij je volgende etentje zelfgemaakte limoncello op tafel zetten!

citroenen-in-pot

Limoncello

Voor 2 liter

 

Ingrediënten

TIP 1 Omdat de citroenschil het enige ingrediënt is dat smaak geeft, kun je het best alleen onbehandelde biologische citroenen gebruiken. Je kunt de citroenen overigens ook vervangen door mandarijnen, bittersinaasappels of andere citrusvruchten – zorg er alleen wel voor dat die ook biologisch en onbehandeld zijn. 

TIP 2 Ik houd van Femminello di Santa Teresa, Sfusato Amalfitano of Meyer-citroenen, maar neem gewoon de beste citroenen die je kunt vinden. Het maakt een groot verschil. 

Aan de slag!

Doe de alcohol en citroenschillen in een grote glazen pot. Hang de hele citroenen met kaasdoek boven de alcohol en zorg ervoor dat ze de vloeistof niet raken. Sluit de pot en zet hem 30 dagen op een koele, donkere plek. Schud de pot om de paar dagen.

Meng op de laatste dag het water en de suiker in een grote steelpan op middelhoog vuur. Zeef intussen de getrokken alcohol in een schone pot of fles en gooi de citroenschillen en hele citroenen weg. Neem als de suiker na 3-5 minuten is opgelost de pan van het fornuis en laat de siroop circa 20 minuten afkoelen. 

Doe driekwart van de siroop bij de pot met de alcohol. Proef het en voeg zo nodig meer siroop toe als je het iets zoeter wilt. Sluit de pot en laat de vloeistof 1 week op een donkere plek op kamertemperatuur staan. 

Serveer de limoncello ijskoud of met ijsblokjes. De limoncello is in een afgesloten pot of fles minstens 6 maanden houdbaar in de koelkast en meer dan een jaar in de vriezer. (Door het hoge alcoholgehalte bevriest de vloeistof niet.)

Suggestie | Probeer hem alvast in deze smakelijke tiramisu met limoncello en aardbeien!

Grandi gusti

Deze limoncello komt rechtstreeks uit Campania! Een van de recepten uit Katie Parla’s nieuwste kookboek: Grandi Gusti. Je gaat met haar mee naar Zuid-Italië en je krijgt alle ins en outs van de Italiaanse keuken, die alleen de échte locals kennen. Zoals de cozze ripiene uit Puglia!

Ze geeft je (naast het traditionele) ook een ietwat onbekender Italië. En dit is nog het leukst: bij elk recept duikt Katie met je mee in het gerecht. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt, en vaak een beetje geschiedenis. Grandi gusti is meer dan alleen een kookboek! 

Koop ‘Grandi gusti’hier op bol.com!

Grandi Gusti

 

 • Auteur | Katie Parla
 • Uitgever | Karakter Uitgevers
 • Omvang | 256 pagina’s
 • ISBN | 9789045219738
 • Prijs | € 25,99

 

 

Geef je mening!
recipe image
Recept
Limoncello
Geschreven door
Gepubliceerd op
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?