Turkse rode linzensoep is perfect om een maaltijd mee te beginnen, maar met wat vers brood heb je eigenlijk niet veel meer nodig. Linzensoep maken is makkelijk, en deze soep is supergezond!
Naast een recept voor linzensoep, lees je in dit artikel ook hoe gezond linzen zijn, de verschillen tussen rode, bruine en groene linzen en hoe lang je ze moet koken.
Lees snel verder voor het recept!
Wat is het verschil tussen rode, bruine en groene linzen?
Wanneer gebruik je welke linzen en hoe lang moet je linzen koken?
Alle linzen zijn heel gezond. Rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Bovendien zijn linzen helemaal niet duur. Deze smaakdragers wil je dus eigenlijk standaard in huis hebben.
Hoe lang je linzen moet koken en welke soort geschikt is, voor welk gerecht lees je hier.
Rode en gele linzen
Rode/gele linzen hebben ongeveer 20 minuten nodig om te koken, en wanneer de huid van de rode linze splitst, breekt deze snel af, waardoor hij papperig wordt. Dit maakt hem uitermate geschikt voor soep of in Indiase currygerechten of Dhal. Rode linzen het makkelijkst te verteren van alle linzensoorten.
Bruine en groene linzen
Deze linzen komen het meest voor. Ze koken snel (tussen 20 en 30 minuten), en hebben de neiging om te splitsen en uit elkaar te vallen wanneer ze worden gekookt. Door de milde aardse smaak zijn ze heerlijk in stoofschotels en salades.
Franse linzen (Lentilles du Puy)
Deze gespikkelde, groen-blauw-grijze linzen worden ook wel groene Franse linzen of lentilles du Puy genoemd. Ze behouden hun vorm en daarmee ook een aangename textuur. Franse linzen zijn perfect voor een bijgerecht of een salade. Echter, met een dikkere huid komt een langere kooktijd. Het duurt ongeveer 45-50 minuten om ze gaar te koken. Na 40 minuten moet je de gaarheid regelmatig controleren, want Lentilles de Puy eet je beetgaar.
Zwarte belugalinzen
Dit zijn toch wel de lekkerste linzen die er zijn. Je komt ze echter niet zo vaak tegen, dus als je ze ziet, koop ze dan. Ze zijn wat kleiner en meer bolvormig. Doordat ze kleiner zijn dan de Franse Linzen hebben ze ook een kortere kooktijd nodig. Na ongeveer 40 minuten zijn ze beetgaar.
Zijn linzen gezond?
Linzen zijn een echte superfood. De linzen bevatten evenveel eiwitten als biefstuk, maar wel met 10% minder vet. Ze zitten vol met eiwitten en een portie linzen geeft de helft van je dagelijkse behoefte aan vezels. Ze zijn daarmee een goede vleesvervanger. Eerder bespraken we al de veelzijdigheid van linzen. Je kunt ze bijna overal in verwerken.
Linzen staan laag op de glycemische index (GI), wat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel gelijkmatig houden, zonder pieken en dalen. Hoewel voedsel dat laag op de glycemische index staat vooral nuttig is voor mensen met diabetes, kan iedereen er baat bij hebben. In feite kan voedsel met een lage GI-index helpen voorkomen dat je diabetes ontwikkelt.
Linzen zijn erg verantwoord. Vergeleken bij het produceren van rundvlees of tofu, stoot de teelt van linzen maar fractie van de koolstofdioxide uit. Linzen eten is dus ook nog eens veel beter voor het milieu.