Turkse rode linzensoep (Mercimek Corbasi) [Recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Turkse rode linzensoep is perfect om een maaltijd mee te beginnen, maar met wat vers brood heb je eigenlijk niet veel meer nodig.

Wat Mercimek Corbasi (Turkse Linzensoep) zo lekker maakt is het feit dat hij zo licht en eenvoudig is. In tegenstelling tot veel andere linzensoepen is Turkse linzensoep over het algemeen glad en soepel, het is licht gekruid met slechts een paar eenvoudige kruiden, en het wordt geserveerd met verse munt en een schijfje citroen.

Naast een recept voor linzensoep, lees je in dit artikel ook hoe gezond linzen zijn, de verschillen tussen al die kleuren linzen, kooktijden en hoe je linzen kunt bewaren

 

Turkse rode linzensoep [recept]

Soep | 4 personen

Benodigdheden:
  • 1 theelepel olijfolie
  • 120 gr. gesnipperde ui
  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 middelgrote wortel in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 theelepel komijnzaad (even stampen in een vijzel)
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • Gemalen zwarte peper (naar smaak)
  • Gedroogde chilivlokken (naar smaak)
  • 1 tomaat in kleine blokjes gesneden
  • 1-2 theelepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel fijngehakte munt
  • 90 gram rode linzen (je kunt ook gele linzen gebruiken)
  • 0,7 liter groentebouillon
  • Zout (naar smaak)
turkse linzensoep

Zo maak je linzensoep

Stap 1

Verhit de olie in een pan op middelmatig vuur. Voeg uien, knoflook en een snufje zout toe en bak tot de uitjes en knoflook glazig zijn (ongeveer 5 minuten).

Stap 2

Voeg de wortelen en de kruiden toe en meng goed. Je kunt ook een beetje kaneel toevoegen om te variëren. Laat het geheel 2 minuten goed doorbakken.

Stap 3

Voeg de tomaat, tomatenpuree en munt toe en laat het geheel nog eens 2 minuten koken. Je kunt hier ook nog wat andere groenten aan toevoegen.

Stap 4

Voeg de rode linzen, water en zout toe en meng alles. Sluit met het deksel de pan gedeeltelijk af en laat het 15 minuten koken. Zet het vuur lager (middelhoog) en laat het nog een paar minuten sudderen tot de linzen mals zijn. Voeg wat water toe als u de soep te dik vindt. Breng de linzensoep op smaak.

Stap 5

Laat de linzensoep een beetje afkoelen en pureer hem in een blender of met een staafmixer.

Stap 6

Serveer in kommen met een garnering van pepervlokken, citroensap, een paar druppels olijfolie en gehakte verse munt (optioneel). En schepje crème fraiche maakt de soep lekker romig, maar dan moet je de olijfolie wel weglaten, anders wordt de soep te vet. Serveer de soep met Turks brood.

Tip | Voeg voor een lekker krokantje wat verse croutons toe (recept vind je onderaan deze pagina). 

Extraatje | Zo maak je de lekkerste croutons

Croutons geven je soep of salade een lekkere bite, maar de croutons die je in de winkel koopt zijn vaak hard en te zout. We maken ze dus gewoon lekker zelf.

Snijd 3 boterhammen in blokjes van 1 bij 1 bij 1 centimeter. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan met een gekneusde knoflookteen, een takje tijm en rozemarijn. Laat dit eventjes trekken op een middelhoog vuur, let op dat de olie niet verbrandt.

Zet het vuur een beetje hoger en bak de broodblokjes in de olie, terwijl je ze regelmatig omschept. Als de blokjes mooi bruin zijn schep je ze eruit en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met een beetje zout en voeg ze á la minute toe aan je soep of salade.

rode linzen

Het verschil tussen rode, bruine en groene linzen

Wanneer gebruik je welke en hoe lang moet je linzen koken?

Alle linzen zijn heel gezond. Rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Bovendien zijn linzen helemaal niet duur. Deze smaakdragers wil je dus eigenlijk standaard in huis hebben. 

Hoe lang je linzen moet koken en welke soort geschikt is, voor welk gerecht lees je hier. 

Rode en gele linzen

Rode/gele linzen hebben ongeveer 20 minuten nodig om te koken, en wanneer de huid van de rode linze splitst, breekt deze snel af, waardoor hij papperig wordt. Dit maakt hem uitermate geschikt voor soep of in Indiase currygerechten of Dhal. Rode linzen het makkelijkst te verteren van alle linzensoorten. 

Bruine en groene linzen

Deze linzen komen het meest voor. Ze koken snel (tussen 20 en 30 minuten), en hebben de neiging om te splitsen en uit elkaar te vallen wanneer ze worden gekookt. Door de milde aardse smaak zijn ze heerlijk in stoofschotels en salades. 

Franse linzen (Lentilles du Puy)

Deze gespikkelde, groen-blauw-grijze linzen worden ook wel groene Franse linzen of lentilles du Puy genoemd. Ze behouden hun vorm en daarmee ook een aangename textuur. Franse linzen zijn perfect voor een bijgerecht of een salade. Echter, met een dikkere huid komt een langere kooktijd. Het duurt ongeveer 45-50 minuten om ze gaar te koken. Na 40 minuten moet je de gaarheid regelmatig controleren, want Lentilles de Puy eet je beetgaar.

Zwarte belugalinzen

Dit zijn toch wel de lekkerste linzen die er zijn. Je komt ze echter niet zo vaak tegen, dus als je ze ziet, koop ze dan. Ze zijn wat kleiner en meer bolvormig. Doordat ze kleiner zijn dan de Franse Linzen hebben ze ook een kortere kooktijd nodig. Na ongeveer 40 minuten zijn ze beetgaar.

Hoe bewaar je linzen?

Voor alle soorten linzen geldt dat je ze, mits luchtdicht verpakt, maximaal een jaar kunt bewaren op een koele, droge plaats.

Gedroogde linzen die zijn gekookt, kunnen 5-7 dagen afgedekt in de koelkast worden bewaard of tot 6 maanden worden ingevroren. Zo kun je ze gemakkelijk en snel toevoegen aan iedere maaltijd.

linzen du puy

Waarom je vaker linzen zou moet eten

Linzen zijn een echte superfood. De linzen bevatten evenveel eiwitten als biefstuk, maar wel met 10% minder vet. Ze zitten vol met eiwitten en een portie linzen geeft de helft van je dagelijkse behoefte aan vezels. Ze zijn daarmee een goede vleesvervanger. Eerder bespraken we al de veelzijdigheid van linzen. Je kunt ze bijna overal in verwerken.

Ze zijn ook nog eens goedkoop. Voor de beroemde groene linzen uit du Puy betaal je natuurlijk wel wat meer.

Linzen staan laag op de glycemische index (GI), wat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel gelijkmatig houden, zonder pieken en dalen. Hoewel voedsel dat laag op de glycemische index staat vooral nuttig is voor mensen met diabetes, kan iedereen er baat bij hebben. In feite kan voedsel met een lage GI-index helpen voorkomen dat je diabetes ontwikkelt.

Linzen zijn erg verantwoord. Vergeleken bij het produceren van rundvlees of tofu, stoot de teelt van linzen maar fractie van de koolstofdioxide uit. Linzen eten is dus ook nog eens veel beter voor het milieu.

Vaker koken met linzen? Probeer een van deze recepten. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?