Lieve Leonie, hoe herken ik het zoete goud uit de Loire?

WijnSpijs
WijnSpijs

‘Lieve Leonie,
Ik hou erg van de zoete wijnen uit het Loire dal, met name de Vouvray, maar de wijnen van de Loire producenten zijn zo verschillend, van strakdroog tot mierzoet, en zelfs mousserend. Hoe weet ik nu of de wijn zoet is?’

Vouvray – Loire wijnen

Deze allerlekkerste zoete wijnen worden gecreëerd met behulp van een schimmel, die luistert naar de naam Botrytis Cinerea. Maar laat ik bij het begin beginnen…

Wijngaard Loire Frankrijk

Chenin Blanc

Voor Vouvray is slechts één druivenras toegestaan: Chenin Blanc. Vouvray ligt in de Tourraine. De wijngaarden zijn aangeplant op krijthoudende plateaus van tufsteen. Het aantal wijntypen wat hiervan wordt gemaakt is verrassend groot.

De meeste producenten maken een Vouvray Sec (droog), een Demi-Sec (halfdroog) en een Moelleux (halfzoet). Bovendien bestaat er dus ook nog een mousserende Vouvray, gemaakt volgens de méthode traditionelle. Dit is een op fles vergiste mousserende wijn; crémant. Gelukkig staat dit wel op het etiket vermeld.

Zoete Vouvray | Moelleux

De wijnen binnen dit appellation Vouvray laten twee eigenschappen zien die op voorhand tegenstrijdig lijken: zoetheid én hardheid. Dit is in een notendop meteen wat Vouvray zo uniek maakt. De proefsensatie van zowel zoet en zuur in de Vouvray, geeft een unieke combinatie van frisheid en rijkdom. Daarbij komt nog eens het bewaarpotentieel. De zoete Vouvray is zowel een wijn voor onmiddellijke consumptie, als één om lang te bewaren.

Pourriture Noble: edele rotting

De Chenin druif is vanwege haar dunne schil zeer bevattelijk voor edele rot. Botrytis Cinerea – de naam van deze illustere schimmel – is een belangrijk onderdeel van de productie van veel klassieke zoete wijnen uit het Loire dal. Als deze schimmel gezonde, rijpe druiven aantast, verzwakt hij de schil. Door er minuscule gaatjes in te prikken, verdampt het water in het vruchtvlees sneller: de druiven verschrompelen. De schimmel zorgt er niet alleen voor dat de suikers zich concentreren, maar voegt ook zijn eigen, unieke smaken toe aan de zoete wijn.

Wijngaard Loire

Chenin Blanc

Er is een combinatie van unieke factoren nodig om deze wijnen te maken. Een rijpingsperiode zonder problemen, zodat de druiven volledig rijp en gezond zijn. De zoete wijnmaker prevelt schietgebedjes om de Chenin Blanc druiven besmet te laten raken door de Botrytis Cinerea: mistige ochtenden die de groei en verspreiding bevorderen en warme, droge middagen om het uitdrogen van de druiven te versnellen.

Zulke omstandigheden bestaan maar in heel weinig wijnbouwgebieden en komen bovendien niet elk jaar voor. Botrytis tast zelden alle druiven in gelijke mate aan. Dat betekent dat de druivenplukkers verschillende keren plukken. Handmatig oogsten is essentieel en het moeizame proces van druivenselectie maakt de productie van deze wijnen kostbaar. Soms komt zijn boze broertje tevoorschijn: grijze rotting. En voor de wijnmaker betekent dat een oogstjaar zonder zoete verleidingen. Het is voor de wijnboer dus een risicovolle keuze. Hij moet wat overhebben voor de productie van dit vloeibare goud.  

Vloeibaar goud

De karakteristieke sexy aroma’s van Chenin Blanc met edele rotting zijn: honing, gedroogde abrikoos, roggebrood, zoete biscuitjes, kool, marmelade, ananas en paddenstoel. Dit zijn verrukkelijke wijnen die aan het eind van een diner als ‘zoete toetjes’ op tafel komen.

Lieve Leonie
Over Lieve Leonie

Lieve Leonie is een rubriek waarin Weinakademiker, Champagne Ambassadrice en wijndocent voor WSET – Leonie Mooijekind – elke week al je brandende wijnvragen beantwoordt. Heb je ook een vraag voor haar? Plaats een reactie en we leggen je vraag aan Leonie voor!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?