Frisse, gezonde en lekkere maaltijdsalades

WAT ETEN WE VANDAAG?

Vooral in de zomer krijg ik geen genoeg van maaltijdsalades. Maar ook de rest van het jaar staan ze regelmatig bij ons op tafel. 

Je kan alle kanten op met een maaltijdsalade: koud, warm, vlees, vis of vegetarisch. Daarbij kan je ‘m met de juiste ingrediënten ook nog eens heel erg gezond maken, én natuurlijk onwijs lekker. 

Hier lees je een verzameling recepten voor maaltijdsalades. Zin om zelf een maaltijdsalade samen te stellen? Lees dan hier hoe je dat écht goed doet. 

Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van. 

Hemsley-BLT_Eat-Happy
Asperges

Haal de lente in huis | BLT salade met asperges! [recept]

Dit is een salade voor op de grens van lente en zomer, het seizoen voor asperges! Je kunt hem buiten het aspergeseizoen met sperziebonen of broccoli maken. De salade is koud geserveerd lekker als lunch of een picknick, maar ook warm heerlijk met asperges en spek die rechtstreeks uit de oven komen en nog warme eieren.

lees verder >>

Mix 'n match: wees creatief en bouw je eigen maaltijdsalade

Hoe stel je zelf nou een lekkere en vooral ook voedzame maaltijdsalade samen? Dit is veel makkelijk dan je misschien zou denken. Wij hebben wat componenten voor een lekker maaltijdsalade voor je op een rijtje gezet. Hier kun je naar hartenlust mee combineren:

1. Groen

Hieronder vallen natuurlijk alle soorten sla, maar ook groene groenten. Als je groente in je salade verwerkt is het van belang dat je ze als dat mogelijk is, rauw eet. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Boerenkool
  • Spinazie
  • Andijvie
  • Witlof
  • Spruitjes
  • Venkel 
  • Tuinkers
  • Alfalfa
  • Rucolakers.
  • Edamameboontjes 
  • Witte of groene asperges 

 

 

[TIP] Wanneer je gekookte groente aan je salade wil toevoegen, blancheer ze dan kort. Zo blijven ze knapperig en behouden ze veel van de voedingsstoffen.

groenten
Linzensalade recept

2. Koolhydraten

een maaltijdsalade heeft ook koolhydraten nodig, want dit levert energie. Heerlijke opties  zijn:

  • Quinoa
  • Pasta
  • Couscous
  • Bulgur
  • Aardappelen
  • Rijst.
  • Geroosterde pompoen
  • Zoete aardappelen 
  • Mais 
  • Parelgort 

 

[TIP] Pasta is natuurlijk makkelijk en snel klaar, maar niet de meest gezonde optie en je zit er niet het langst van vol. Kies voor een gezondere maaltijdsalade liever volkorenpasta of een andere bron van koolhydraten. 

3. Eiwitten

Een gekookt eitje en/of een beetje tonijn uit blik. Lekker hoor, maar ook een beetje saai. Probeer eens:

  •  Een stukje geroosterde kip
  • Een lekkere gebakken rib-eye in dunne plakjes gesneden
  • Gebakken scampi’s
  • Verse inktvisringetjes.
  • Gebakken tofu
  • Quorn
  • Champignons 
  • Bonen
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Geitenkaas
  • Mozzarella
  • Pecorino
  • Gebakken halloumi

 

Het zal je verbazen wat een lekkere combinaties je allemaal kunt maken door verschillende eiwitbronnen uit te proberen. Laat je creativiteit de vrije loop!

Estee-Stroker-Salade-Slasaus
komkommer

4. Een fris element

wat een goede maaltijdsalade niet mag missen is een fris element, een zuurtje. Dit zuurtje heb je nodig om de salade in balans te brengen. Zo blijft de salade lekker van de eerste tot de laatste hap.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een in reepjes gesneden Granny Smith
  • Granaatappelpitjes
  • Een lekkere augurk
  • Jalapeñopeper
  • Ingemaakte komkommer

 

[TIP] Als je fruit door je salade doet, kies dan liever fruitsoorten die niet té zoet zijn. Zo behoud je de frisheid in je salade het best. 

5. Iets krokants

Net als een zuurtje heeft een salade iets krokants nodig, een bite. Rauwe groenten zijn op zichzelf al krokant, maar het is juist zo lekker om nog iets anders toe te voegen. Denk hierbij aan: 

  • Versgebakken croutons
  • Geroosterde pijnboompitjes
  • Verschillende soorten noten
  • Pompoenzaad
  • Hennepzaad 
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Nori (geroosterde zeewier) 
  • Wortelkrullen

 

Zaden en pitten geven je maaltijdsalade niet alleen een crispy bite, maar zijn ook nog eens ontzettend gezond. Zeker een aanrader om met verschillende soorten te experimenteren.

[TIP] Je kan ook een grote pot maken met een mix van verschillende soorten zaden en pitten die je lekker vindt, dan heb je altijd supersnel toppings voor je maaltijdsalade bij de hand. 

caeser salade recept
dressing

6. Dressing

Al dit lekkers moet worden aangemaakt met een lekkere dressing. Voor een maaltijdsalade gebruik je liever geen dressing op basis van mayonaise, want dat maakt de salade een stuk zwaarder.

Een lekkere frisse vinaigrette dus. Heel simpel, 1 deel azijn en 3 delen olie. Voeg er wat smaakmakers aan toe, zoals:

  • mosterd
  • Honing
  • Gembersiroop
  • Kruiden en specerijen

 

[TIP] Je kunt de azijn (gedeeltelijk) vervangen door limoen- citroen of sinaasappelsap. Dat geeft je vinaigrette een lekkere fruitige smaak. 

Met deze tips heb je alles in huis om altijd weer een heerlijke maaltijdsalade op tafel te zetten. Gebruik vooral groenten die in het seizoen zijn en koop vlees en vis van kwaliteit, dan heb je de beste producten. 

Als je een lekkere maaltijdsalade hebt samengesteld, eet hem dan direct op. Als dat niet kan, houd dan het krokante element en de dressing apart en bewaar de rest in de koelkast. Zo is jouw salade later nog steeds lekker fris.

DEEL JE CREATIES!

En? Heb je genoeg inspiratie om een heerlijke maaltijdsalade op tafel te zetten? Deel je ‘m met ons en alle andere foodies! Post je creatie op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs! 

Meer gerechten bekijken? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij! 

Summary
Maaltijdsalade recepten
Article Name
Maaltijdsalade recepten
Description
Een maaltijdsalade is altijd een gezonde optie en je kan er eindeloos mee variëren! Maak hem precies zoals jij hem het lekkerst vindt. Bekijk hier een verzameling met heerlijke maaltijdsalade recepten!
Author
Publisher Name
WijnSpijs
Publisher Logo