Vooral in de zomer krijg ik geen genoeg van maaltijdsalades. Maar ook de rest van het jaar staan ze regelmatig bij ons op tafel.
Je kan alle kanten op met een maaltijdsalade: koud, warm, vlees, vis of vegetarisch. Daarbij kan je ‘m met de juiste ingrediënten ook nog eens heel erg gezond maken, én natuurlijk onwijs lekker.
Hier lees je een verzameling recepten voor maaltijdsalades. Zin om zelf een maaltijdsalade samen te stellen? Lees dan hier hoe je dat écht goed doet.
Tip | Wil je snel en altijd naar deze pagina kunnen terug grijpen? Maak er dan een bladwijzer van.

Zomerse pastasalade met tonijn a la nicoise [recept]
Op zoek naar een recept voor pastasalade met tonijn voor een zomerse BBQ of picknick? Neem dit vrolijke recept! Niet moeilijk en méga lekker!

Zelf maken: Indonesische Gado Gado!
Gado Gado is die frisse salade uit de Indonesische keuken met knapperige groenten en pittige (of niet zo pittige) pindasaus. Maak ‘m met dit recept!

Wilde salade met gepocheerd ei! [recept]
Maak deze prachtige salade op een goed moment en je kunt niet meer stuk. Belachelijk lekker!

Vrolijke zoete Iraanse borani ‘salade’ van pompoen & pomelo [recept]
Vegetarisch gerecht uit de Iraanse keuken met pompoen. pomelo en koriander uit het nieuwe kookboek de Gastvrije keuken van het Midden Oosten.

Supersnelle salade van rauwe courgette en citrusfruit
Supersnelle salade die je in een handomdraai maakt. Perfect voor zomerse doordeweekse dagen, wanneer je snel weer naar buiten wilt!

Som Tum | Zo maak je populaire Thaise papajasalade [recept]
Som Tum is een superlekkere en frisse Thaise papaja salade. Het is makkelijk zelf te maken. Weinig calorieën en een echte smaakexplosie. Wat wil je nog meer!

Salade Niçoise – Dit is het ultieme recept
Dit is hoe salade niçoise écht gemaakt moet worden, zoals ze in de Provence dat doen. Dit is het recept!

Salade Caprese een zomerse Italiaanse klassieker[recept]
Deze salade caprese is eenvoudig te maken en super lekker! Maak salade caprese in 3 simpele stappen. Buon Appetito!

Recept | meloensalade met sinaasappel en walnoot uit Sicilië
Proef de pure smaken uit Sicilië! Dit zomerse recept doet het erg goed op een warme dag! Meloensalade met walnoot en sinaasappel.

Recept | Gegrilde sla met ouderwetse slasaus uit het nieuwe kookboek van Estée Strooker
‘Soms is er gewoon niet lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus’, aldus Estée Strooker. Haar recept uit het nieuwe kookboek vind je hier!

Recept | Gebakken wortels met salsa verde, avocado & geschroeide inktvisringen
Dit recept uit het kookboek Zes Seizoenen is een regelrechte hit. Het is origineel, maar niet moeilijk. Gezond en voedzaam maar vrolijk en feestelijk. (+ wijntip)

Pastasalade met pesto [supersnel recept]
Pastasalade met pesto is een combinatie heel erg lekker ruikt én smaakt. Niet te lang over praten, maar gewoon maken dus.

Pastasalade met kip, rucola en portobello [recept]
Pastasalade met kip, pijnboompitten en rucola. Supersnel gemaakt en heerlijk! Deze pastasalade is origineel en gezond, maak hem ook!

Linzensalade met kruidige aubergine en pompoen | Spannend recept
Smaakvolle kruidige linzen, warme groenten en verfrissende kurkumayoghurt. Dit recept van Adja Mehmet is er eentje om te onthouden. Maar 15 minuten echt werk!

Koude Griekse pastasalade met komkommer, feta en tomaatjes [recept]
Deze koude pastasalade maak je met orzo of risoni. Deze Griekse pastasoort past perfect bij dit recept voor Griekse pastasalade. Lekker!

Haal de lente in huis | BLT salade met asperges! [recept]
Dit is een salade voor op de grens van lente en zomer, het seizoen voor asperges! Je kunt hem buiten het aspergeseizoen met sperziebonen of broccoli maken. De salade is koud geserveerd lekker als lunch of een picknick, maar ook warm heerlijk met asperges en spek die rechtstreeks uit de oven komen en nog warme eieren.

Gezonde pastasalade met spekjes, artisjokken en basilicum [recept]
Deze pastasalade met spekjes is een fijne combinatie van krokant spek, chewy pasta en frisse groene groenten. Maak ‘m zelf met dit recept.

Frisse pastasalade met zalm, groene asperges en avocado [recept]
Deze pastasalade met gerookte zalm, avocado en groene asperges zit boordevol groenten. Het is de ideale pastasalade voor een picknick!

Dit zijn de allerlekkerste recepten voor aardappelsalade [recept]
Twee overheerlijke recepten voor aardappelsalade. Deze recepten stillen cravings waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Dit gado gado recept uit het Gouden Kookboek moet je maken
Gado gado! Een topper uit het nieuwe kookboek Indorock. Het is een traditioneel recept, in een nieuw jasje!

Deze frisse rode bietensalade moet je maken! [recept]
Bietensalade, is er iets lekkerder? Ik vind van niet. Zeker niet als je deze salade met choggia en gele bieten maakt uit Lekker Lokaal.

Caesar salade, onze meest favoriete salade aller tijden [recept]
Caesar Salade is onze favoriete salade allertijden. Hoe je de allerlekkerste versie maakt lees je hier. Het verschil zit ‘m in de dressing.
Mix 'n match maaltijdsalade : wees creatief en bouw je eigen versie
Hoe stel je zelf nou een lekkere en vooral ook voedzame maaltijdsalade samen? Dit is veel makkelijk dan je misschien zou denken. Wij hebben wat componenten voor een lekker maaltijdsalade voor je op een rijtje gezet. Hier kun je naar hartenlust mee combineren:
1. Groen
Hieronder vallen natuurlijk alle soorten sla, maar ook groene groenten. Als je groente in je salade verwerkt is het van belang dat je ze als dat mogelijk is, rauw eet. Denk bijvoorbeeld aan:
- Boerenkool
- Spinazie
- Andijvie
- Witlof
- Spruitjes
- Venkel
- Tuinkers
- Alfalfa
- Rucolakers.
- Edamameboontjes
- Witte of groene asperges
[TIP] Wanneer je gekookte groente aan je salade wil toevoegen, blancheer ze dan kort. Zo blijven ze knapperig en behouden ze veel van de voedingsstoffen.


2. Koolhydraten
Een maaltijdsalade heeft ook koolhydraten nodig, want dit levert energie. Heerlijke opties zijn:
- Quinoa
- Pasta
- Couscous
- Bulgur
- Aardappelen
- Rijst.
- Geroosterde pompoen
- Zoete aardappelen
- Mais
- Parelgort
3. Eiwitten
Een gekookt eitje en/of een beetje tonijn uit blik. Lekker hoor, maar ook een beetje saai. Probeer eens:
- Een stukje geroosterde kip
- Een lekkere gebakken rib-eye in dunne plakjes gesneden
- Gebakken scampi’s
- Verse inktvisringetjes.
- Gebakken tofu
- Quorn
- Champignons
- Bonen
- Linzen
- Kikkererwten
- Geitenkaas
- Mozzarella
- Pecorino
- Gebakken halloumi
Het zal je verbazen wat een lekkere combinaties je allemaal kunt maken door verschillende eiwitbronnen uit te proberen. Laat je creativiteit de vrije loop!


4. Een fris element
Wat een goede maaltijdsalade niet mag missen is een fris element, een zuurtje. Dit zuurtje heb je nodig om de salade in balans te brengen. Zo blijft de salade lekker van de eerste tot de laatste hap.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Een in reepjes gesneden Granny Smith
- Granaatappelpitjes
- Een lekkere augurk
- Jalapeñopeper
- Ingemaakte komkommer
[TIP] Als je fruit door je salade doet, kies dan liever fruitsoorten die niet té zoet zijn. Zo behoud je de frisheid in je salade het best.
5. Iets krokants
Net als een zuurtje heeft een maaltijdsalade iets krokants nodig, een bite. Rauwe groenten zijn op zichzelf al krokant, maar het is juist zo lekker om nog iets anders toe te voegen. Denk hierbij aan:
- Versgebakken croutons
- Geroosterde pijnboompitjes
- Verschillende soorten noten
- Pompoenzaad
- Hennepzaad
- Geroosterde sesamzaadjes
- Nori (geroosterde zeewier)
- Wortelkrullen
Zaden en pitten geven je maaltijdsalade niet alleen een crispy bite, maar zijn ook nog eens ontzettend gezond. Zeker een aanrader om met verschillende soorten te experimenteren.
[TIP] Je kan ook een grote pot maken met een mix van verschillende soorten zaden en pitten die je lekker vindt, dan heb je altijd supersnel toppings voor je maaltijdsalade bij de hand.


6. Dressing
Al dit lekkers moet worden aangemaakt met een lekkere dressing. Voor een maaltijdsalade gebruik je liever geen dressing op basis van mayonaise, want dat maakt de salade een stuk zwaarder.
Een lekkere frisse vinaigrette dus. Heel simpel, 1 deel azijn en 3 delen olie. Voeg er wat smaakmakers aan toe, zoals:
- Mosterd
- Honing
- Gembersiroop
- Kruiden en specerijen
[TIP] Je kunt de azijn (gedeeltelijk) vervangen door limoen- citroen of sinaasappelsap. Dat geeft je vinaigrette een lekkere fruitige smaak.
Met deze tips heb je alles in huis om altijd weer een heerlijke maaltijdsalade op tafel te zetten. Gebruik vooral groenten die in het seizoen zijn en koop vlees en vis van kwaliteit, dan heb je de beste producten.
Als je een lekkere maaltijdsalade hebt samengesteld, eet hem dan direct op. Als dat niet kan, houd dan het krokante element en de dressing apart en bewaar de rest in de koelkast. Zo is jouw salade later nog steeds lekker fris.
DEEL JE CREATIES!
En? Heb je genoeg inspiratie om een heerlijke maaltijdsalade op tafel te zetten? Deel je ‘m met ons en alle andere foodies! Post je creatie op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs!
Meer gerechten bekijken? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!
OP ZOEK NAAR MEER RECEPTEN?

