Mac and Cheese.

Je maakt het met pasta maar toch klinkt het verre van Italiaans.

En mijn gevoel zegt dat de meeste nonna's omvallen bij het horen van macaroni, boter én cheddar in dezelfde zin. Maar mac and cheese is niet iets om je neus voor op te halen, verre van zelfs!

Ik kan rustig zeggen dat dit een van de beste en bekendste comfort food gerechten ooit is. En dat zelfs de grootste foodsnobs gewoon een keer moeten proberen.

Mac and cheese recept

0 from 0 votes
Recipe by Vale Garcia Course: Hoofdgerecht
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

50

minutes

Mac and cheese klinkt juist simpeler dan het eigenlijk is. Niet dat het moeilijk is hoor.

Je maakt een heuse roux en daarna gaan de mac and cheese de oven, een ovenschotel dus. Al wordt die laatste stap soms overgeslagen. Gebruik elleboogjes en minimaal één soort kaas. Maar twee of drie is beter.

Ingrediënten

  • 350 gr gedroogde elleboogjes pasta (of eventueel penne of farfalle)

  • 100 gr boter

  • 60 gr bloem

  • 650 ml melk

  • 200 gr cheddar, geraspt

  • 150 gr oude kaas, geraspt

  • 100 gr Parmezaan, geraspt

  • 100 gr paneermeel of panko (Japans paneermeel)

  • 1 tl nootmuskaat

  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven vast voor op 200 graden.
    Kook de elleboogjes twee minuten korten dan al dente volgens de verpakking. Doe voldoende zout in het kookwater. Giet af en bewaar wat van het kookvocht. Spoel de macaroni niet af.
  • Maak de roux
    Neem een hapjespan of koekenpan met opstaande randen. Laat de boter smelten op middelhoog vuur. Voeg nu de bloem toe, eetlepel per eetlepel.
    Bak ongeveer 4 minuten totdat de bloem lichtbruin (niet verder!) wordt en begint te schuimen.
    Voeg nu, terwijl je constant blijft roeren de melk erbij, totdat je een romige, gladde saus hebt. Dit is een béchamel.
    Breng de béchamel goed op smaak met nootmuskaat en zout of peper.
    Je kunt de saus eventueel verdunnen met een beetje kookwater mocht dat nodig zijn.
  • Doe driekwart van de kaas door de béchamel (nu heet het een Mornay-saus) en roer even door. De pasta kan er nu ook bij.
  • Doe het mac and cheese mengsel in een vuurvaste ovenschaal of gebruik kleinere persoonsschaaltjes. Bestrooi met het paneermeel en de rest van de kaas.
  • Zet de mac and cheese in een op 200 graden voorverwarmde oven en bak af in 25 minuten.

Tips

  • Wil je groente toevoegen aan de ovenschotel? Kook dan 200 gram bloemkool af en roer samen met 150 gram gehakte diepvriesspinazie door de béchamelsaus.
  • Gebruik eens Roquefort of andere sterke kaas om de mac and cheese 'volwassener' te maken.
  • Maak een flinke schotel. De dag erna is het zo mogelijk nog lekkerder. Of je portioneert de mac and cheese en vriest het in. Makkie!
  • Doe groene kruiden zoals tijm en oregano door de mac and cheese saus. Of maak een pittige mac and cheese door jalapeño pepers bij te doen. Zeker in combinatie met de bloemkool erg lekker.
  • Verkruimelde chorizo in combinatie met komijn is weer een hele andere, maar ook heerlijke mac and cheese.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Het geheim van een echte mac and cheese

Het geheim van een goede mac and cheese zit 'm in de kaas. De béchamel moet fantastisch zijn. Daar heeft de kaas grote invloed op.

Gebruik bijvoorbeeld een romige kaas en een sterkere kaas samen voor de perfecte balans.

Over béchamel gesproken. Je kunt in dat stadium nog van alles toevoegen qua smaak. In het recept voor mac and cheese wordt traditioneel geen groente gebruikt maar ernaast geserveerd. Bloemkool past wel écht erg goed in mac and cheese.

mac and cheese recept

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten