Macarons maken wordt een feestje met dit stap voor stap basisrecept. Lees ook vooral de uitgebreide lijst met tips, want macarons maken is niet iets waar je al te luchtig over moet doen. 😉

Een goed begin is gelukkig het halve werk. Lees dus eerst het hele recept en ga dan pas aan de slag. Maak eerst macarons met dit Franse basisrecept en experimenteer voortaan met verschillende zoete er hartige versies van deze prachtige zelfgemaakte macarons.

In de artikel vind je een basis recept voor macarons maken op de Franse wijze, een recept voor roomkaasganache, tips voor het maken van de perfecte macarons en meer over Lindsay, de maker van dit recept.

Macarons maken - De Franse Methode

4 from 8 votes
Recipe by Lindsay Coutteau Cuisine: Frans
Aantal

35

gevulde macarons
oven tijd

20

minutes

Lindsay: ''Dit is de methode die ik het meest gebruik om macarons te maken. Het is voor mij de simpelste en snelste manier om macarons te maken. Met dit basisrecept kun je ongeveer 70 macarons maken van 3 centimeter breed of 35 gevulde macarons.''

Heel handig is deze speciale bakmat voor het maken van perfect gelijke macarons.

Ingrediënten

  • 140 g 140 amandelpoeder

  • 128 g 128 poedersuiker

  • 106 g 106 eiwit

  • 106 g 106 fijne suiker

  • Ook nodig
  • bakplaat met bakpapier of bakmat

  • spuitzak (dit zijn de allerbeste) en een spuitmondje met een diameter van 7 mm

  • Roomkaasganache
  • 220 g 220 witte chocolade

  • 100 g 100 room

  • 20 g 20 invertsuiker (online goed te vinden)

  • 1 1 vanillestokje (merg)

  • 45 g 45 volle roomkaas

Bereiding Macarons

  • Zeef het amandelpoeder en de poedersuiker samen in een kom. Meng goed met een garde en zet even aan de kant.benodigheden macarons
  • Giet het eiwit in de kom van je keukenmachine en start op lage stand om het los te kloppen. Als het eiwit lichtjes begint te schuimen, giet er dan in een keer de fijne suiker bij. Verhoog de stand van je mixer naar middelhoog en klop het eiwit op tot dit een mooi, stevig en glanzend schuim is. Dit duurt meestal 8 minuten. Het eiwit moet echt super stevig zijn.
  • Giet er dan het gezeefde amandel-suikermengsel bij. Zet je keukenmachine weer op de laagste stand en laat dit eventjes losdraaien. Als de droge ingrediënten zijn opgenomen, mag je de stand verhogen en dit eventjes zo laten draaien tot je het mengsel ziet minderen in volume. Dit duurt echt niet lang, zo’n 20 seconden. Neem dan een rubberen spatel en macaroneer nog eventjes door. Je zult zien dat het mengsel mooi begint te glanzen. Spatel wat beslag op en laat het weer in de kom vallen. Als het in soepele linten naar beneden valt, is het beslag goed.macarons-maken
  • Vul de spuitzak met het beslag en spuit rondjes op het bakpapier of de bakmat. Klop eens goed met de bakplaat op het werkvlak om alle luchtbellen te verwijderen en de macarons mooi glad te maken.
  • Steek de bakplaat in een onverwarmde oven en draai de temperatuur naar 135 °C. Bak de macarons gedurende 20 minuten of tot ze niet meer wiebelen op hun voetjes als je ze even aanraakt. Let op, iedere oven is anders! Misschien zul je temperatuur en baktijd moeten aanpassen aan je eigen oven.
  • Haal de macarons uit de oven als ze gebakken zijn. Verwijder ze direct van de bakplaat samen met het bakpapier of de bakmat. Laat ze goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier of de bakmat haalt.
  • Roomkaas ganache
  • Smelt de chocolade in de magnetron. Breng de room samen met de invertsuiker (een mengsel van gelijke delen fructose en glucose) en het vanillemerg tot aan het kookpunt. Laat zeker niet koken. Giet dit mengsel over de chocolade en de roomkaas en meng tot een mooie gladde ganache.
  • Giet de ganache in een plastic bakje en dek af met vershoudfolie. Laat een nachtje opstijven op kamertemperatuur.
  • Doe de ganache in een spuitzak met spuitmondje en vul de macarons.macarons vulling maken

Tips bij het maken van macarons

  • Om macarons te kleuren gebruik je het best gelkleurstof of poederkleurstof. Vloeibare kleurstof die je in de supermarkt vindt is niet aan te raden omdat die het beslag te vloeibaar maakt. Ik heb geen voorkeur voor bepaalde merken, ik gebruik gels en poeders van allerlei merken. Wil je felle kleuren, dan moet je redelijk wat kleurstof gebruiken.
  • Je kunt je macarons ook natuurlijk kleuren door bijvoorbeeld cacaopoeder, koffiepoeder, gevriesdroogde fruitpoeders enzovoort bij het amandelpoeder te voegen.Denk ook aan vanillemerg, cacaopoeders, fijngemalen koekjes, lavendelbloempjes, rozenblaadjes, verschillende theesoorten…
  • Let erop dat het amandelpoeder van goede kwaliteit is. Te vettig, grof amandelpoeder is niet aan te raden bij het maken van macarons. Het amandelpoeder moet droog en fijn zijn. Als er tijdens het zeven grote korrels amandelpoeder overblijven, verwijder ze dan en probeer ze niet door de zeef te duwen.
  • Ontvet af en toe eens de kom en de bakmatjes met een scheutje azijn. Macarons houden niet van vettigheid.
  • Gebruik vers eiwit op kamertemperatuur. Je kunt ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken, maar laat dit dan ook even op kamertemperatuur komen. Je zult aan het beslag ook minder goed zien wanneer het genoeg gemacaroneerd is, dus wees voorzichtig en zorg dat je het niet te ver spatelt.
  • Het is ontzettend belangrijk dat je het eiwit lang genoeg stijfklopt. Het moet echt super stijf zijn. Dit kan met de keukenmachine zeker 8 minuten duren. Als je de handmixer gebruikt, zul je zeker ook deze tijd moeten aanhouden.
  • Let erop dat je het beslag niet te ver spatelt. Het beslag moet tijdens het opspuiten van de macarons eigenlijk zijn vorm nog behouden en mag niet uitlopen.
  • Om de spuitzak makkelijk te vullen, zet je die in een hoog glas of beker met de punt naar beneden en vouw je de spuitzak over de rand. Zo heb je beide handen vrij om het beslag in de spuitzak te gieten.
  • Als je bakpapier gebruikt, knip het dan zodat het mooi op de bakplaat past. Het moet mooi glad op de bakplaat liggen. Je kunt een beetje beslag in de hoekjes spuiten en zo het bakpapier op de bakplaat ‘vastkleven’.
  • Om mooie ronde macarons te spuiten, houd je de spuitzak loodrecht en knijp je erin. Houd het spuitmondje stil, dus beweeg niet mee. Je kunt tellen tijdens het opspuiten van de macarons. Zo zullen de macarons bijna altijd dezelfde grootte hebben. Je spuit een rondje en telt ondertussen 1, 2, 3. Bij 3 stop je. Dit herhaal je bij elke macaron.
  • Laat je macarons nooit opdrogen. Stop ze zo snel mogelijk in een niet-voorverwarmde oven en draai de temperatuur naar 135 °C. De oven warmt dan geleidelijk aan op en op die manier beginnen de macarons zachtjes te bakken. Zo is er minder kans op barsten.
  • Houd er rekening mee dat iedere oven anders is. Het is belangrijk om je oven te leren kennen. Je zult niet altijd onmiddellijk de perfecte macarons uit je oven toveren. Het is een proces van vallen en opstaan! En geloof me, in het begin zul je veel vallen, maar sta gewoon weer recht en begin opnieuw!
  • Haal de macarons direct van de warme bakplaat als ze gebakken zijn, samen met het bakpapier of de bakmat. Laat ze goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier of de bakmat haalt.
  • Pel de maccarons ook steeds voorzichtig van het bakpapier. Trek ze dus niet zomaar van boven los, maar begin mooi aan de zijkant en begeleid mee met het bakpapier of de bakmat.
  • Lege macaronschelpen bewaar je het best in een luchtdichte doos in de koelkast. Als je niet van plan bent om ze direct te vullen, vries ze dan in. Ze kunnen tot drie maanden in de diepvries bewaard worden. Ook gevulde macarons kun je perfect op deze manier invriezen.
  • Gevulde macarons bewaar je het best in de koelkast. Haal ze 10 minuten op voorhand uit, zodat ze eventjes op kamertemperatuur kunnen komen. Ze zijn op hun best tot drie dagen nadat ze gevuld zijn. Daarna worden ze zachter en verliezen ze toch wat smaak.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Maracons maken

My love for macarons van Lindsay Coutteau

Lindsay heeft een passie voor bakken en voornamelijk voor het maken van macarons. In haar nieuwe boek deelt ze 45 recepten voor macarons, vullingen, hartige macarons en taarten. Je kan wel stellen dat Lindsay een obsessie heeft voor macarons, want zij bakt ze in alle kleuren, soorten, maten, smaken en geuren.

Lindsay heeft ook haar eigen macaronwinkel: ''My love for macarons'' in Maldegem.

  • Auteur | Lindsay Coutteau
  • Fotograaf | Stefanie Faveere
  • Uitgever | Lannoo
  • Release | 4 oktober 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
macaron-boek

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten