Giorgio Locatelli

In 2002 opent restaurant Locanda Locatelli in bruisend Londen. Zes jaar later is er de eerste Michelinster. Dan een eigen tv-show The Big Family Cooking Showdown op de BBCIk heb het over grootmeester Giorgio Locatelli, een van de bekendste Italiaanse chefs ter wereld. En die mag ik nu dus gaan ontmoeten. OMG.

Made At Home

Eerder bracht deze chef het boek Made in Italy uit, wat werd gezien als hét nieuwe standaardwerk over de Italiaanse keuken. Dit boek verkocht meer dan 50.000(!) exemplaren in Nederland en Vlaanderen. Zijn andere boek Made in Sicily verkocht meer dan 30.000 exemplaren.

Locatelli’s nieuwe boek Made At Home is een verzameling van 150 eenvoudige familierecepten van de moderne Italiaanse keuken die Giorgio dagelijks deelt met familie, vrienden en zijn ‘andere familie’, het team van het Londense restaurant. De Italiaanse gerechten zijn speciaal bedoeld voor lekker lang tafelen met vrienden en familie.

Giorgio Locatelli

‘Een belangrijke stap zou zijn dat men weer teruggaat naar de essentie van zelf koken. Verse ingrediënten kopen, ze op een eenvoudige manier bereiden en ervan genieten met familie en vrienden.’

Locatelli over koken.

Plekken waar ik mij thuis voel

Bij het openen van het nieuwe boek spat de persoonlijkheid van Giorgio van de pagina’s. Het eerste kopje luidt: De plekken waar ik mij thuis voel. Hierin schrijft Giorgio over zijn gezin, zijn vrouw Plaxy en zijn kinderen Jack and Margherita, zijn thuis, zijn familie, verleden en tradities. Je merkt dat het voor Giorgio Locatelli van belang is dat de gerechten een familiemaaltijd zijn, gerechten die iedereen graag eet.

De gebruikte ingrediënten lijken op het oog eenvoudig, maar volgens Giorgio gaat het om de kwaliteit. Bij elke receptuur staat een persoonlijke ervaring van de chef beschreven, wat zorgt voor een intiem gevoel. Alsof je bij hem aan de bar zit met een mooi glas wijn en hij vertelt over zijn bijzondere leven. Een bijzonder boek.

Octopus gerecht

‘I want to write a book for the people I love.’

Lunch in het Hilton

Op 19 april werd ik uitgenodigd door Fontaine Uitgevers voor een perslunch in Roberto’s Restaurant in het Hilton Hotel, waar ik Giorgio in het echt heb mogen zien en ervaren. Een paar van de favoriete gerechten van de familie Locatelli – gekookt door Giorgio en het keukenteam van Roberto’s Restaurant – werden geserveerd tijdens deze perslunch. Locatelli zelf ging van tafel naar tafel, zodat wij ook de bevlogen en inspirerende chef van dichtbij konden ervaren! Een waanzinnige ervaring die maakt dat ik het boek met nog meer plezier gebruik.

Made At Home kookboek

Made at home

  • Auteur | Giorgio Locatelli
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Omvang | 320 pagina’s
  • ISBN | 9789059568341
  • Prijs | €20,99