Het is een beetje zoals met een klassieke jeans met goede snit: die kan altijd, of je nu naar een chique afspraakje gaat of naar je schoonmoeder.

Mafaldina is precies zo een recept: een feestelijke pasta met tomatensaus, met kleine Datterino tomaten en ricotta. Maar zoals geldt voor elk simpel gerecht: het moet met zorg en nauwgezet bereid worden. En je pasta kook je natuurlijk met zorg.

Fan van pasta? Probeer ook eens deze tortellini!

Mafaldina met tomaten en ricotta

0 from 0 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

15

minutes


Mafaldina is een lange variatie op fettucini en door de Napolitanen opgedragen aan hun prinses Kafalde van Savoye. Andere lange pasta zoals tagliatelle kan natuurlijk ook. Maar deze pasta is lekker feestelijk en maakt je hele gerecht een stuk toffer. Kies een mooie pasta van een goed merk. Bijvoorbeeld Barilla of De Cecco.  

Ingrediënten

  • 1 gele ui

  • 1 teen knoflook

  • olijfolie extra vergine

  • 200 gram 200 Datterino-tomaten – kleine Siciliaanse tomaten met een dadelvorm, of anders goed rijpe kerstomaten

  • 600 gram 600 gepelde tomaten uit blik, bijvoorbeeld San Marzano van Mutti, of passata uit eigen keuken.

  • zout en peper

  • mafaldina 400 g of andere lange pasta

  • ricotta di bufala D.O.P. 120 g

  • basilicum een paar mooie blaadjes

Bereiding

  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwarm flink wat olijfolie in een pan met dikke bodem (bijvoorbeeld van gietijzer) en fruit de snippers daarin 2 minuten, maar laat ze niet verbranden. Halveer de verse tomaten en voeg ze, samen met de gepelde tomaten uit blik, toe.
  • Roer goed en laat alles 1 uur pruttelen op halfhoog vuur. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Kook de pasta al dente in kokend water met wat zout als de saus klaar is. Giet de pasta direct af, stort de pasta in de saus en roer door. Je kunt zo nodig wat kookwater toevoegen om alles goed te binden.
  • Verdeel de pasta over de borden. Snijd de ricotta in stukjes en strooi die erover, met basilicumblaadjes. Sprenkel er wat olijfolie over en serveer de pasta direct.

WijnTip

  • Tomaten overheersen in dit gerecht en die hebben een hoge zuurgraad. Kies dus een wijn die ook een hoge zuurgraad heeft, zoals de Italianen die zo mooi maken. Een typisch voorbeeld van ‘what grows together goes together’. De saus wordt meer dan een uur gekookt en daarom past rood beter. Bij pasta met ‘rauwe’ tomatensaus zou ik een witte wijn kiezen, maar nu ga ik voor een simpele rode wijn uit Toscane, zoals Chianti.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten