Leuk hoor die etentjes. Vooral als je de hele avond in de keuken staat. Je vrienden hebben de grootste lol en jij staat met het zweet op je bovenlip tussen puinhopen afwas. “Zou de cuisson van de varkenshaas een beetje okay zijn? Moesten die uitjes nou in ringen of gesnipperd? Waar isΒ die koriander?”Β AanΒ het einde van de avond zitten al je vrienden gezellig dronken te zijn en je hebt ze nauwelijksΒ gesproken. Niet echt een feest… Oplossing: ga iets makkelijks maken! Iets met MAXIMUM TASTE en minimum effort. Ziehier hetΒ makkelijkste diner van de wereld. En lekker!Β
Een Kind Kan De (Af)Was Doen
Daarom een makkelijk menu – met 3 gangen – Β dat je totaal van te voren kunt voorbereiden! De oven is immers je beste vriend. Op de avond zelf alleen nog even de finishing touch voor een prachtige presentatie. Bekijk hier meer ovenschotel recepten!
Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner
Onderstaande tekst kun je natuurlijk overslaan enΒ met haastige spoedΒ naar de recepten en boodschappenlijst scrollen. Maar lees het even. Het scheelt je later een hoop verrassingen. Vergis je niet, ik ben dol op verrassingen. Maar niet als ik voor 10 man aan het koken ben.
Vis
Het menu + boodschappen vind je hieronder. Het grootse gedeelte van de ingrediΓ«ntenΒ kun je ver van te voren halen en bereiden,Β maar hou de zeebaarsΒ in de gaten! Ik zouΒ een bestelling bij de visboer plaatsen en de vis een dag van te voren ophalen. Hij kan de vis voor je fileren en schubben, wat je weer een hoop tijd scheelt. Koop je visΒ in het seizoen. Op de website van de viswijzerΒ kun je zien welke vissen in het seizoen zijn. Dat is niet alleen beter voor de visstand, maar je pinpas gaat er ook niet zo van roken. Vervang dus gerust de wilde zeebaars door heek of kabeljauw. Hoe verser je visje, hoe lekkerder. Verse vis herken je aan heldere ogen en – gek maar waar – verse vis ruikt niet naar vis.
BFF De Wijnbezorgers
Bij elke gang hebben we ook een passende wijn uitgezocht die je supersnel en makkelijk online kunt bestellen. Zo hou je meer tijd over om bijvoorbeeld de tafel te dekken. Best-Friend-Forever-Grapedistrict levert daarnaast ook glaswerk en statafels, wat je over hebt mag je zelfs terug sturen! Easy!
Menu Aanpassen
De boodschappen zijn opgesplitst per gerecht zodat je makkelijk een gerecht kunt weglaten of vervangen. Ik heb dit menu gemaakt in de vroege lente, waardoor er nog volop herfstproducten beschikbaar waren, maar er ook al wat voorjaarsgroenten te vinden waren op de markt. Denk van te voren goed na over je servies. Regel op tijd extra ovenschalen, borden, soepkommen, wijnglazen en bestek.
Maak Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner!
Vooraf:
Hoofdgerecht:
- Verrukkelijke Salade Van Voorjaarsgroenten
- Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones
- Wilde Zeebaars
- Favoriete Venkelgratin
Desserts:
Wijnen
Vooraf:Β Provence rose
Hoofdgerecht:Β ICARE Chardonnay
Dessertwijn:Β Rinaldi Moscato d’Asti
Boodschappenlijst + Andere Benodigdheden
De Doperwtensoep Met Kokos
IngrediΓ«nten
- kokosolie (olijfolie kanΒ ook)
- 2 sjalotten, fijn gesnipperd
- 1 bos bosuien, fijn gehakt
- 2 kg diepvrieserwten
- 2 blikken kokosmelk (van 400 ml per stuk)
- 2 kippenbouillonblokjes
- sap van 2 citroenen
- 1 bos basilicum
- 1 bos koriander
Voor Erbij
- mooie olijfolie
- gezouten boter
- vers brood
DeΒ Verrukkelijke Salade Van Voorjaarsgroenten
IngrediΓ«nten Β
- 2 bossen groene asperges
- olijfolie
- 750 gram sugarsnaps
- 600 gram babyspinazie
- 500 gram edamamebonen
- 2 rijpe avocado’s
- 100 gram geroosterd sesamzaad (het liefst een mix van wit en zwart)
IngrediΓ«ntenΒ Voor De Dressing
- 1 rijpe avocado
- 8 eetlepels kokosmelk
- 2 scheutjes honing
- 2 groene chili pepers
- 1 bos koriander
- 1 bos basilicum
- 4 eetlepels lichte sojasaus
- 8 eetlepels rijstazijn
Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones
IngrediΓ«nten & Benodigdheden
Extra Benodigheden:
- Grote ovenschaal (of neem twee kleinere)
- Keukenmachine of mandoline
- Aluminiumfolie
IngrediΓ«nten:
- 1 kilo bieten
- 500 gr kleine vastkokende aardappels
- 2 struiken radicchio (als jeΒ dat niet kunt vinden is roodlof een goede vervanger)
- 1/2 bosje tijm
- een paar takjes salie
- 6 tenen knoflook
- rasp van 2 citroenen
- olijfolie
- 200 ml frisse witte wijn
- 200 ml warmeΒ groentebouillon (pas nodig op de dag zelf!)Β
Gremolata
- 1 bos bladpeterselie
- 2 tenen knoflook
- 1 Γ‘ 2 chilipepers
- rasp van 2 sinaasappels
Wilde Zeebaars
Benodigheden
- grote bakplaat
IngrediΓ«nten (Van Te Voren Te Kopen)
- 6 sneetjes oud witbrood
- 150 gram parmezaanse kaas geraspt
- chili poeder
- 2 eetlepel gedroogde oregano
- 2 tenen knoflook uit de pers
- rasp van 2 citroen (bewaar de citroen voor de dag zelf en serveer in partjes bij de vis)
- 5 fijngehakte ansjovisjes
- olijfolie
IngrediΓ«nten (Liefst Zo Vers Mogelijk)
- 10 filets wilde zeebaars mΓ©t vel (of iets anders wat je lekker lijkt)
Favorite Venkelgratin
Extra Benodigheden
- grote lasagneschaal, meerdere schalen mogen ook
- plasticfolieΒ
IngrediΓ«nten
- 6-8 venkelknollen, schoongemaakt en doormidden gesneden.
- 150 gram roomboter in blokjes
- 1 theelepel versgemalen nootmuskaat
- 7 eetlepels gedroogd broodkruim
- 200 gram Parmezaanse kaas
Crème Brûlée Met Sereh En Kokossorbet Van Yvette Van Boven
ExtraΒ Benodigdheden
- 10 kleine ovenschaaltjes
- brΓ»lΓ©e-brander
- plasticfolie
IngrediΓ«nten
- 2 vanillestokjes
- 2 citroen
- 625 ml melk
- 3 serehstengels (citroengras) gekneusd en in stukken van 2 cm.
- 12,5 eidooiers (AH verkoopt losse flesjes eidooier)
- 375 gr suiker
- 625 ml slagroom
- kokossorbet 1ltr (AH XL verkoopt Siam Horapa Coco van Dr. Grunschnabel. Aanrader!)
- 10 kleine topjes verveine Β (of munt)
- boter om mee in te vetten