Een Kind Kan De (af)was Doen met dit makkelijke diner!

Leuk hoor die etentjes. Vooral als je de hele avond in de keuken staat. Je vrienden hebben de grootste lol en jij staat met het zweet op je bovenlip tussen puinhopen afwas. “Zou de cuisson van de varkenshaas een beetje okay zijn? Moesten die uitjes nou in ringen of gesnipperd? Waar is die koriander?” Aan het einde van de avond zitten al je vrienden gezellig dronken te zijn en je hebt ze nauwelijks gesproken. Niet echt een feest…

Oplossing: maak een makkelijk diner! Iets met MAXIMUM TASTE en minimum effort. Ziehier het makkelijkste diner van de wereld. En lekker! 

Daarom een heerlijk menu voor een makkelijk diner – met 3 gangen –  dat je totaal van te voren kunt voorbereiden! De oven is immers je beste vriend. Op de avond zelf alleen nog even de finishing touch voor een prachtige presentatie. Bekijk hier meer ovenschotel recepten!

Vis uit de oven

Zo maak je een makkelijk diner voor 10 personen!

Onderstaande tekst kun je natuurlijk overslaan en met haastige spoed naar de recepten en boodschappenlijst scrollen. Maar lees het even. Het scheelt je later een hoop verrassingen. Vergis je niet, ik ben dol op verrassingen. Maar niet als ik voor 10 man aan het koken ben.

Vis

Het menu + boodschappen vind je hieronder. Het grootse gedeelte van de ingrediënten kun je ver van te voren halen en bereiden, maar hou de zeebaars in de gaten! Ik zou een bestelling bij de visboer plaatsen en de vis een dag van te voren ophalen. Hij kan de vis voor je fileren en schubben, wat je weer een hoop tijd scheelt.

Koop je vis in het seizoen. Op de website van de viswijzer kun je zien welke vissen in het seizoen zijn. Dat is niet alleen beter voor de visstand, maar je pinpas gaat er ook niet zo van roken. Vervang dus gerust de wilde zeebaars door heek of kabeljauw. Hoe verser je visje, hoe lekkerder. Verse vis herken je aan heldere ogen en – gek maar waar – verse vis ruikt niet naar vis.

BFF De Wijnbezorgers

Bij elke gang hebben we ook een passende wijn uitgezocht die je supersnel en makkelijk online kunt bestellen. Zo hou je meer tijd over om bijvoorbeeld de tafel te dekken. Best-Friend-Forever-Grapedistrict levert daarnaast ook glaswerk en statafels, wat je over hebt mag je zelfs terug sturen! Easy!

De boodschappen zijn opgesplitst per gerecht zodat je makkelijk een gerecht kunt weglaten of vervangen. Ik heb dit menu gemaakt in de vroege lente, waardoor er nog volop herfstproducten beschikbaar waren, maar er ook al wat voorjaarsgroenten te vinden waren op de markt. Denk van te voren goed na over je servies. Regel op tijd extra ovenschalen, borden, soepkommen, wijnglazen en bestek.

Crème brûlée maken

Maak Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner!

Vooraf

Doperwtensoep Met Kokos

Hoofdgerecht

Verrukkelijke Salade Van Voorjaarsgroenten
Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones
Wilde Zeebaars
Favoriete Venkelgratin

Desserts

Creme Brûlée Met Sereh En Kokossorbet Van Yvette Van Boven

Wijn en spijs

Wijnen

VoorafProvence rosé

HoofdgerechtICARE Chardonnay

DessertwijnRinaldi Moscato d’Asti

Boodschappenlijst + andere benodigdheden

Doperwtensoep met Kokos

Ingrediënten

  • Kokosolie (olijfolie kan ook)
  • 2 sjalotten, fijn gesnipperd
  • 1 bos bosuien, fijn gehakt
  • 2 kg diepvrieserwten
  • 2 blikken kokosmelk (van 400 ml per stuk)
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • Sap van 2 citroenen
  • 1 bos basilicum
  • 1 bos koriander

Voor erbij

  • Mooie olijfolie
  • Gezouten boter
  • Vers brood

Verrukkelijke Salade van Voorjaarsgroenten

Ingrediënten  

  • 2 bossen groene asperges
  • Olijfolie
  • 750 gram sugarsnaps
  • 600 gram babyspinazie
  • 500 gram edamamebonen
  • 2 rijpe avocado’s
  • 100 gram geroosterd sesamzaad (het liefst een mix van wit en zwart)

Ingrediënten voor de dressing

  • 1 rijpe avocado
  • 8 eetlepels kokosmelk
  • 2 scheutjes honing
  • 2 groene chili pepers
  • 1 bos koriander
  • 1 bos basilicum
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 8 eetlepels rijstazijn
Brood uit de oven

Bakplaat Bieten, Raddichio en Gremolata van Anna Jones

Ingrediënten

  • 1 kilo bieten
  • 500 gram kleine vastkokende aardappels
  • 2 struiken radicchio (als je dat niet kunt vinden is roodlof een goede vervanger)
  • 1/2 bosje tijm
  • een paar takjes salie
  • 6 tenen knoflook
  • Rasp van 2 citroenen
  • Olijfolie
  • 200 ml frisse witte wijn
  • 200 ml warme groentebouillon (pas nodig op de dag zelf!)

Gremolata

  • 1 bos bladpeterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 á 2 chilipepers
  • Rasp van 2 sinaasappels

Extra benodigheden

  • Grote ovenschaal (of neem twee kleinere)
  • Keukenmachine of mandoline
  • Aluminiumfolie

Wilde Zeebaars

Ingrediënten (van te voren te kopen)

  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 150 gram parmezaanse kaas geraspt
  • Chili poeder
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 2 tenen knoflook uit de pers
  • Rasp van 2 citroen (bewaar de citroen voor de dag zelf en serveer in partjes bij de vis)
  • 5 fijngehakte ansjovisjes
  • Olijfolie

Ingrediënten (liefst zo vers mogelijk)

  • 10 filets wilde zeebaars mét vel (of iets anders wat je lekker lijkt)

Benodigheden

  • Grote bakplaat
Zeebaars filets

Favorite Venkelgratin

Ingrediënten

  • 6-8 venkelknollen, schoongemaakt en doormidden gesneden.
  • 150 gram roomboter in blokjes
  • 1 theelepel versgemalen nootmuskaat
  • 7 eetlepels gedroogd broodkruim
  • 200 gram Parmezaanse kaas

Extra benodigheden

  • Grote lasagneschaal, meerdere schalen mogen ook
  • Plasticfolie

Crème Brûlée met Sereh en Kokossorbet van Yvette van Boven

Ingrediënten

  • 2 vanillestokjes
  • 2 citroen
  • 625 ml melk
  • 3 serehstengels (citroengras) gekneusd en in stukken van 2 cm.
  • 12,5 eidooiers (AH verkoopt losse flesjes eidooier)
  • 375 gram suiker
  • 625 ml slagroom
  • Kokossorbet 1ltr (AH XL verkoopt Siam Horapa Coco van Dr. Grunschnabel. Aanrader!)
  • 10 kleine topjes verveine  (of munt)
  • Boter om mee in te vetten

Extra Benodigdheden

  • 10 kleine ovenschaaltjes
  • Brûlée-brander
  • Plasticfolie