Als het mangoseizoen is in Thailand, vind je mango sticky rice overal op straat. Dit street food gerecht is in Thailand bekend als khao neow mamuang (ข้าวเหนียวมะม่วง). Khao neow betekent kleefrijst, en mamuang betekent mango. Het is een van de meest populaire desserts, en het is gelukkig vrij eenvoudig te maken.

Zoek in een Aziatische supermarkt naar Thaise kleefrijst, soms ook wel Thaise zoete rijst genoemd. Houdt er rekening mee dat goede kleefrijst minimaal 6 uur moet weken, dit mag ook overnacht. Naast de echte kleefrijst zijn goede kwaliteit kokosroom en sappige zoete mango's de sleutel tot het succes van dit dessert.

Mango sticky rice

3 from 5 votes
Course: DessertCuisine: Thai
Portie

4

Personen
Weektijd

6

hours 
Bereidingstijd

40

minutes

Dit recept heeft drie belangrijke onderdelen: kleefrijst, kokossaus en rijpe sappige mango's. De mango roosje maken is een klusje, maar dat zou je natuurlijk gewoon over kunnen slaan. Reepjes of blokjes zijn ook heel lekker! 😉

Ingrediënten

 • Kleefrijst
 • 400 gram 400 kleefrijst

 • 400 ml 400 kokosroom (dus geen kokosmelk)

 • 80 gram 80 suiker

 • 1 snuf 1 zout

 • 2 rijpe 2 mango's

 • Optioneel
 • 2 tl 2 geroosterd sesamzaadjes

 • 1 snuf 1 chili vlokken (zonder zaadjes)

Bereiding

 • Deze stap doe je als enige minimaal 6 uur van te voren. Overnacht kan ook.

  Was de rijst meerdere malen goed in een vergiet, wrijf de korrels goed tegen elkaar om het meeste zetmeel er af te krijgen. De rijst is goed gewassen wanneer er na het spoelen helder water uitkomt en de rijst niet meer melkachtig oogt.
 • Stoom de rijst.
  Wanneer je de rijst gaat bereiden kun je elke soort stoommethode gebruiken die je wilt, maar zorg ervoor dat de kleefrijst ergens boven de stoom in een pot wordt geplaatst en afgedekt. Wanneer je een stoomoven of een traditioneel stoommandje hebt kan je deze gebruiken.

  Als je geen van beide hebt dan raadt ik aan om een vergiet in een grote pan met een laagje water te hangen. Zorg er dan wel voor dat je een passende deksel hebt, die er voor zorgt dat de stoom niet verdwijnt.

  Ik gebruik de traditionele mandstomer en stoom de kleefrijst ongeveer 15 minuten, maar let vooral ook goed op de instructie op de verpakking.
 • Maak ondertussen vast het kokosroom-suikermengsel.
  Voeg in een middelgrote sauspan de kokosroom toe, en roer het in cirkelvormige bewegingen. Zorg ervoor dat je rustig roert en niet te veel kloppende bewegingen maakt, anders kan de kokosroom gaan schiften. Voeg de suiker en het zout toe, en blijf zachtjes roeren op het vuur, zorg ervoor dat de suiker volledig oplost. Zodra de kokosroom kookt en de suiker volledig is opgelost, zet je het vuur uit.
 • Wanneer de sticky rice klaar is met stomen, doe je het in een hitte bestendige kom.

  Neem het kokosroom-suikermengsel en begin door eerst een paar lepels toe te voegen aan de rijst. Meng voorzichtig en stap voor stap driekwart van de kokosroom toe aan de rijst.

  De rijst heeft nu een dikke papachtige structuur en glanst mooi.
 • Wanneer je voor traditionele street food versie gaat, schil dan de mango en snijd de stukken rond om te pit af. Snijd in reepjes of blokjes.

  Schep de sticky rice in een kom, serveer met de mango en de overgebleven kokossaus.

  Wil je ook een hele mooie roosjes? Zorg dan dan je twee grote schijven aan beide kante van de pit afsnijd. Snijd deze plakken vervolgens in plakken van 1-2 mm. Begin dan met het kleinste stukje op te rollen en rol de rest er steeds plakje voor plakjes verder omheen. Stap voor stap roosjes maken
 • Optionele toppings
 • In Thailand wordt mango sticky rice vaak afgetopt met krokante mungbonen. Nu zijn deze best lastig te vinden en ook weer een extra werkje om te maken dus heb ik gekozen voor geroosterde sesamzaadjes en chili vlokken (zonder zaadjes!). Waarom? Ik hou van de licht notige smaak van de sesam en de kleine kick van de chili bij een overwegend zoet gerecht. Het geeft dit gerecht net wat extra's waardoor je wilt blijven eten en iedere hap een kleine smaakexplosie wordt!

Tips

 • Van te voren klaar maken? De sticky rice kun je geen dag van te voren klaar maken want dan verliest hij zijn fijne textuur, maar een paar uur van te voren kan wel. Doe de gare en gemengde rijst dan in een kom en dek heel goed af met vershoudfolie zodat er geen lucht bij kan. Zet de kom nooit in de koelkast maar bewaar gewoon op kamertemperatuur.
 • Voor de mango (roosjes) telt het zelfde, je kunt ze een paar uur van de voren maken maar bewaar goed luchtdicht en niet in de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Afwerking

De kleefrijst maken is gewoon een klusje waar je even de tijd voor moet nemen. Het is en blijft toch het belangrijkste onderdeel van mango sticky rice. 😉 Daarna is de keuze aan jou: de moeilijke of de makkelijke mango variant:


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten