Elegant, iconisch en verrassend lekker: de Manhattan is een van de meest beroemde cocktails ter wereld. Het recept van deze klassieker stamt uit het eind van de 19e eeuw, toen gasten in de Manhattan Club in New York tijdens een banket verrast werden met een bijzonder alcoholisch drankje. Het was meteen een gigantisch succes. 

Daarna is de Manhattan cocktail, met zijn eenvoudige en toch bijzondere combinatie van smaken, verworden tot een van de hoekstenen van de cocktailcultuur. Maar hoe maak je eigenlijk een Manhattan cocktail? En waar moet je op letten om jouw cocktail uit te laten blinken? En waar serveer je een Manhattan bij?

Hieronder geven wij je een makkelijk en snel Manhattan recept, en ook een paar leuke en creatieve variaties op deze iconische cocktail.

Manhattan cocktail

4 from 3 votes
Course: CocktailsCuisine: Amerikaans
Portie

1

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

Het recept voor de Manhattan cocktail is al twee eeuwen lang vrijwel onveranderd gebleven. Over de soort whiskey is nog wel eens wat onenigheid: van oudsher wordt er in de Manhattan rye whiskey gebruikt, maar een (wat zachtere) bourbon whiskey is ook een geaccepteerde keuze. Hier kiezen we ervoor het klassieke Manhattan recept aan te houden. Wat goed werkt, hoef je niet te veranderen!

Ingrediënten

 • 50 ml 50 rye whiskey

 • 20 ml 20 zoete vermout (het liefste rode)

 • Een tot twee scheutjes Angostura aromatic bitters

 • Marachino-kers

 • IJsklontjes

Bereiding

 • Zet voordat je de Manhattan gaat maken, alle ingrediënten klaar op de bar. Leg ook je cocktailset klaar, want die heb je nodig voor dit recept. Als alles klaar is, volg je de volgende stappen:
 • Voeg drie ijsklontjes toe aan een cocktail-mixglas (een cocktail shaker werkt ook).
 • Begin met de bitters; schenk een of twee scheutjes Angostura over het ijs.
 • Meet nu de rye whiskey af, en giet het over het ijs.
 • Voeg als laatst de vermout bij in het mixglas.
 • Roer alle ingrediënten rustig door elkaar met een stirring spoon (of een lange lepel). Let op: schud het glas niet al te wild. Een echte Manhattan serveer je stirrednot shaken.
 • Pak een cocktailglas (het liefst een Martini-glas). Schenk de drank in het glas met behulp van een strainer. Zo voorkom je dat er ijs bij komt. Laat vervolgens de kers rustig in het glas vallen en voila!
  Je bent klaar: je hebt een echte, klassieke Manhattan gemaakt. Cheers!

Tips

 • Een eerste, belangrijke tip: gebruik altijd is om altijd kwaliteitsproducten. Probeer dus niet (teveel) te besparen op aanschaf van de ingrediënten voor je Manhattan. Daarbij is vooral de rye whisky van belang. De Manhattan draait om de smaak van de sterke drank die er in zit, en in tegenstelling tot sommige andere cocktails zul je het verschil tussen matige en een goede rye whiskey echt kunnen proeven. Gebruik dus altijd een rye whiskey van goede kwaliteit.
 • Een tweede zaak om goed op te letten, is dat je het recept precies opvolgt. Tenzij je al veel ervaring hebt met het maken van cocktails, kan je een Manhattan niet zomaar uit de losse pols maken. Een drup teveel bitters, of net wat te weinig rye whiskey, en je cocktail kan mislukken. Het belangrijkst is om de balans tussen de verschillende smaken precies juist te krijgen. Neem dus even de tijd om de hoeveelheden goed af te meten; een gewone cocktailset (met een maatbeker, een cocktail-mixglas en een strainer) is daarvoor voldoende.
 • Werk je met goede ingrediënten én werk je precies, dan kun je met het onderstaande recept binnen een mum van tijd een perfecte Manhattan maken – een van de bekendste en lekkerste cocktails die er bestaan!
 • Heb je liever een van onze andere heerlijke cocktails? Probeer dan een van onze persoonlijke favorieten : Moscow mule,Old fashioned en de Long island iced tea.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

3 x variaties op de Manhattan cocktail

De Manhattan is in de loop der jaren dan wel nooit veranderd – er zijn wel een hoop variaties op bedacht. Omdat het cocktailrecept overzichtelijk is, kun je makkelijk een beetje experimenteren met de verhoudingen, of met het toevoegen van nieuwe ingrediënten. Heb je de klassieke Manhattan al eens geprobeerd, en heb je zin in een twist op hetzelfde thema? Probeer dan eens een van de volgende bekende variaties:

1. De Manhattan Perfect

De “Manhattan Perfect” is een subtiele variatie op de klassieke Manhattan. Het verschil is dat er in de “Perfect” twee soorten vermout zitten: zowel de rode en zoete (Italiaanse) variant en de droge (Franse) soort. De verhoudingen in het recept blijven hetzelfde, dus in plaats van 20ml rode vermout voeg je nu van beide soorten 10ml toe. Het resultaat is een wat zachtere, drogere Manhattan met een luxere uitstraling en een meer kruidige afdronk.

Klasse in je glas | Lees hier alles over vermouth

Manhattan cocktail

2. De Dry Manhattan cocktail

Je raadt het al: de “Dry Manhattan” is een veel drogere, scherpere variant van de Manhattan. Het recept is eenvoudig: vervang alle zoete vermout door droge vermout, en kies, als je het in huis hebt, voor bourbon in plaats van voor rye. De zoete kers maakt plaats voor een citroenschil.

Een Dry Manhattan is beduidend minder zoet dan een gewone Manhattan, en de combinatie van (Amerikaanse) whiskey en droge vermout geeft een hele andere smaakbeleving. Het is het serieuze broertje van de Manhattan – droog, kruidig en rokerig. Het maakt de Dry Manhattan eigenlijk een volwaardig cocktailrecept op zich; als je de kans krijgt is het zeker de moeite waard dit eens te proberen.

Manhattan cocktail

3. De Brooklyn

Er zijn een hoop speelse variaties op de Manhattan die vernoemd zijn naar andere wijken in New York. Van al die minder bekende afsplitsingen van het origineel is de “Brooklyn” een van de lekkerste. In een Brooklyn voeg je naast rye en (droge) vermout en Angostura ook nog een scheutje Maraschino (kersenlikeur) toe. Dit voegt een verfrissende, zoete hint toe aan de Manhattan. De Brooklyn heeft dan ook een iets vrolijkere uitstraling, en doet het goed op feestjes.

Manhattan cocktail

Wanneer drink je een Manhattan cocktail?

De Manhattan heeft een robuuste, opvallende maar toch geraffineerde smaak – een die prima op zichzelf kan staan. Voor mensen die nog nooit een Manhattan gedronken hebben, kan dat even wennen zijn. Dit is geen mierzoet wegdrinkertje, maar een serieuze cocktail. Het maakt de Manhattan bij uitstek geschikt om los te schenken: als aperitief, vlak na het eten, of later op de avond. De stoere en complexe smaaktonen van de rye whiskey en de vermout – kruidig, rokerig, met honing en vanille – zijn genoeg om je bezig te houden.

Toch kun je de Manhattan ook prima serveren bij het avondeten. Deze cocktail kan opboksen tegen behoorlijk felle, vette en rijke smaken: de whiskey in de cocktail verfrist de smaakpapillen. Een Manhattan doet het dan ook uitermate goed bij rood vlees, pittige en kruidige gerechten, en gegrilde groenten. Denk aan paella, zalm in teriyaki-saus, of entrecote van de gril met champignons: daarmee combineert deze cocktail perfect.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten